Anders Johansson om United Strongman Series, Kiev

Säsongens första tävling (av sex) för United Strongman Series gick i Kiev söndagen 23 april. Anders Johansson missade tredjeplatsen med bara 1 poäng, trea blev Ukrainaren Victor Yurcenko. Rysslands Igor Pedan kom tvåa efter polens Sebastian Wenta, som tog hem segern framför 7000 åskådare. Huvuddomare var Dr. Douglas Edmunds och Magnus ver Magnusson.

Resultat United Strongman Series, Kiev
23 april, Kiev

1. Sebastian Wenta, Polen – 54
2. Igor Pedan, Ryssland – 49
3. Viktor Yurcenko, Ukraina – 44
4. Anders Johansson, Sverige – 43

Komplett lista finns här: unitedstrongmanseries.org.

Bild 326135
Anders Johansson om United Strongman Series, Kiev

Onsdag och fyra dagar kvar till tävling. Det är bara att packa väskorna och göra sig redo för resan till Kiev. Min mamma kommer med bussen 22:00 för att passa barnen på dagarna (pappaledig) så att frugan ska kunna gå till jobbet. Självklart så stannar man uppe en stund och pratar och kommer i säng först vid halv ett. Huuah bara några timmar senare ringer mobilens alarm, det är dags att äta frukost och göra sig i ordning innan taxi ut till morgonflyget kommer. Inga kanonförbindelser jag fått denna gång, snabbt vidare från Arlanda till Wien men där blev man sittandes nästa hela dagen innan flyget gick vidare till the final destination, Kiev. Kommer fram ganska sent och möts av en taxigubbe som inte förstod ett ord av vad jag sa. Men han hade en skylt som det stod strongman på så det borde vara rätt Efter en rallyfärd i en gammal taxi kommer jag till slut till hotellet. Kvinnan i receptionen förstod inte mycket engelska heller men receptionen var skyltat med strongman så det var ingen tvekan om att jag kommit rätt.

Letar mig till restaurangen och träffar där några av de tävlande och arrangörerna, jättetrevliga (fast Sebastian från Polen är som de flesta i Ukraina, engelska är inte deras grej). Pratar mycket med Hubert Dohrer (Österrike) och arrangörerna som också är från Österrike. Snackar lite resultat och det är inga svaga grabbar precis, Sebastian från polen har gjort 194 i stock, Igor Pedan 185, Hubert 180 osv. Milanovic från Serbien är väldigt stolt över sina knäböjar där han berättar att han nyligt gjort 3 reps på 410 kg. Till slut måsta man göra kväll och få sig lite sömn efter den långa dagen.

Vi filmas på olika historiska platser i Kiev

Fredag så väljer jag att inte göra som många andra (fara ut som turist i Kiev) utan jag tar det lugnt och läser lite bok samt snackar lite och äter. En lugn och härlig dag helt enkelt! Lördag så är det filmningsdag, detta är något som jag tycker är enormt roligt. Inte själva kamerorna utan hur det går till, vi far runt till olika sevärdheter och historiska platser i Kiev samtidigt som vi blir filmade.

Mediazone.com sänder Strongman på webben

Bild 326136
Till slut tar det dock lite på orken och efter ca 6 timmar åker vi tillbaka till hotellet och får i oss lite mat. Sedan bär det iväg till tävlingsarenan för att kolla in utrustningen. Häftigt, det var ca 500 personer som satt och tittade på läktaren när vi inte gjorde annat än stod där och pratade vid utrustningen. Efter detta så bar det av hem till hotellet och jag dricker två Gainers samt äter 2 probars. Sover väldigt dåligt och när det är morgon så vill jag inte upp helt enkelt. Drar ut på det så det blir ingen frukost utan sveper en gainers innan det bär iväg.

Tävlingsdags – stockmedley

Nu är det dags! Vi går igenom reglerna och lottar, jag får startnummer 9 av 10 i första övningen som är ett stockmedley, fyra stora stockar (gissar på strax över 30 cm i diameter) med vikterna 120, 140, 155 och 170 kg ska lyftas på snabbast möjliga tid från backen och upp på raka armar. Svårt att stressa och lyfta så pass tungt som detta var (det tyngsta stockmedley jag hört talas om). Igor Pedan klarar alla fyra stockar men innan han får nedsignal på sista stocken så får han framvikt, Polacken är grymt snabb på de tre första men får ej med sig sista stocken. När der är min tur så siktar jag på att göra de tre första i snabb takt, det blev dock kasst på 155 (fick så dålig vändning så jag försökte inte ens skicka den över huvudet). Det var dock många som stressade och klantade sig lite så jag fick en 5:e plats pga att jag var så snabb på att klara de två första stockarna. Hade tänkt klara mer men placeringen var jag inte missnöjd med.

Conan’s Wheel

Nästa gren är conans wheel och ja jag kniper en tredjeplats och eftersom jag inte anser det som en av mina absoluta favoritgrenar så är jag nöjd. Polacken vinner grenen (andra grensegern), en av Ukrainarna är tvåa (fanken så svårt namn så jag försöker inte mig på att skriva ut det) och Pedan kommer 20 cm efter mig.

Giant Timber Walk – grenseger!

Tredje grenen är giant timber walk, man ställer sig inuti en 360 kg tung träram och lyfter upp den och ska gå 12 meter uppför en lätt lutande ramp. Här är det många som inte kommer imål, men jag fixar det med glans och får en tid på 9 sekunder och grensegern är ett faktum. Tar in värdefulla poäng och utan att kolla på den exakta poängställning så tror jag att jag ligger delad etta.

Giant Fingals Finger

Nästa gren är giant fingals finger. Har tränat det en hel del med ett ganska lätt finger som jag har. Nu var det dock långt från lätt, vi skulle resa det stora plåtröret för max antal repetitioner och det är tre killar som inte fixar ett vält, Pedan och Polacken klarar hela fem och två Ukrainare som klarar fyra, jag klarar en enda repetition och slutar alltså 7:a och nu rök nog chansen kändes det som. Men inte ger jag mig utan laddar batterierna inför nästa gren.

Stenlyft

Stenar 120-180 kg, men inte atlasstenar utan vanliga naturstenar, jag går ut tidigt och klarar alla stenar men jag strular som sjutton med greppet på dem och får ingen vass tid. När övningen är klar så slutar jag fyra.

Sista grenen är ett medley

Ligger nu relativt avhängd från 1:a och 2:a platsen med en delad tredje plats. Sista övningen är dock ingen övning för duvungar precis, första springa med 182 kg:s sköld 40 m och sedan gå ok 25 m med 360 kg. Jag tänker att ligger jag hyfsat till när vi kommer till oket så slaktar jag! Övningen körs två och två och efter 20 m ligger jag lite efter, publiken skriker som i extas och jag ökar på och springer om och leder. Kastar skölden och springer fram till oket, andas lite och lyfter upp det och börjar springa (tänker jaaaaaa!!!) men vad?? Benen känns som gele och jag kan helt enkelt inte fortsätta springa utan måste sätta ned oket. Jag tittar åt sidan och ser min motståndare retfullt komma ikapp och gå mot målet. Jag står still och bara tänker: skit! Han går i mål och jag tar upp oket och går imål.

Men totalt blev det en fjärdeplats och det är jag jättenöjd med (än om tredjeplatsen kändes så väldigt, väldigt nära).

Efteråt en bankett med otroliga mängder mat innan man trött gick i sängs.

Your friend in Strength,
Anders Johansson