Martin ska bli bäst – men har inte bråttom

Skogen är full av träd. Det är först när man kan se dem enskilt som de förmår framträda med all sin prakt. Ungefär som med Martin Alexandersson. I sina starter hittills har han kommit bort en aning, och följaktligen tvingats stå i skuggan.

Men när vi stämmer träff så ser vi ganska snart talangen. Och den ska bära långt, är det tänkt. Martin tänker nu göra resan från en stilfull unggran, till en magnifik fura. Och han tänker ta god tid på sig.

Det började tidigt, då Martin har tränat redan sedan tidiga tonåren.

– Ja, jag följde med pappa ner till gymmet när jag var typ två äpplen hög. Sedan började jag själv med styrketräning som 13-åring på skolans gym. Jag hade en gympalärare i Enköping som hette Per-Erik Lövgren, som tävlade i bodybuilding. Och även om träningen från början mest handlade om komplement till hockey och fotboll, så var det där intresset för byggning föddes, berättar Martin.

Foto: Alex Danielsson

Martin har tävlat i både byggning och i Classic Bodybuilding, och verkar ha lite svårt att bestämma sig för vilken fot ha ska stå på. På en rak fråga om vad han föredrar säger han:

– Jag föredrar nog Classic Bodybuilding, men med tanke på hur min kropp ser ut rent längdoch viktmässigt så är det nog vanlig byggning som lockar mest. Därför har jag fortfarande inte gett upp drömmen om att bli bäst. Observera att jag sa bäst – inte störst. Därför skyndar jag långsamt.

Var ska det sluta då, månne?

– Drömmen säger att jag om tio år bor och tävlar i USA. Drömmen är att bli proffs och att få bo bland alla galningar i Kalifornien.

Då kan du inte tänka dig att prova Athletic Fitness då?

– Det är en kul gren för publiken där det verkligen handlar om ”The total package”! Man ska vara både snygg & stark (skratt!). Därmed känns det inte som ett alternativ för mig…

Foto: Alex Danielsson

Sist vi såg dig tävla var på SM 2006, där du var i riktigt bra form. Hur lägger du upp dieten?

– När det gäller dieten så har min coach Fredde (Carlsson), hittat vad som funkar bra för mig. Det blir inte så mycket kolhydrater, eller kalorier heller för den delen. Inför tävlingen låg jag på 1 490 kcal hela vägen, förutom sista veckan.

– Under ”offseason” så försöker jag äta bra i veckorna och slarvar lite på helgerna. Kosten har ju en så stor påverkan på träningen så jag försöker sköta den ordentligt. Fredrik sköter dessutom allt annat inför och under tävlingarna. Jag behöver bara lyfta vikterna själv.

Foto: Alex Danielsson

Apropå vikter. Vad tycker du är roligast respektive tråkigast att träna?

– Alla muskelgrupper är roliga att träna, men framförallt ben. Det kanske inte syns på dem, men så är det (skratt). Tråkigaste övningen måste vara chins, jag är så ruggigt klen där.

Kardioträning då, hur gör du där?

– Inte så jättemycket, faktiskt. Jag drog ner rejält på det inför fjolårets tävlingar, och fick överraskande bra resultat. Jag kör intensivare på gymmet istället. Men jag tvingades faktiskt till en rejäl dos kardio de sista två veckorna inför SM för att klara viktgränsen. Dessvärre resulterade det i förlust av en del muskler, men vad gör man inte när man är tvungen? Jag lyckades dessutom väga in med ett helt hekto tillgodo (fniss)…

Foto: Alex Danielsson

Hur ser du på ätardagar?

– Ja, tack! Men då äter jag mest dietmat, fast i större mängd. Men en eller annan pizza går väl ner då också. Det gäller att passa på att äta med kompisar och familj när det är läge. För mig är det viktigt med den sociala biten, samt att få koppla av med en ”flottkoma” ibland…

Framtida tävlingsplaner?

–Som det ser ut nu så tar jag nya tag inför Luciapokalen 2007, vilket troligtvis blir den enda tävlingen för mig i år. Beroende på vad Fredde tycker och resultat av träningen här under våren så kanske SM slinker med på programmet också. Jag måste ju få revansch från årets SM. Ett ynka poäng från final…

Foto: Alex Danielsson

Fakta om Martin

 • Namn: Martin Alexandersson
 • Ålder: 29 år
 • Längd: 179,5 cm
 • Vikt (offseason/tävling): 94-95 kg/81 kg
 • Bor: Född i Enköping, men bor sedan 10 år tillbaka i centrala Västerås
 • Husdjur: Dammsugaren och silverfiskar
 • Civilstånd: Ruggigt kär i Ninni!
 • Yrke: Kökssäljare
 • Tidigare idrotter: Fotboll, dans på elitnivå (bugg, rock ́n roll, jitterbug), ishockey, brottning, baseball… Sysslat med det mesta faktiskt sedan jag var 5-6 år.
 • Förebild: Anders Graneheim, Lee Priest och Shawn Ray
 • Sponsorer: Dalblads, ReForm i Västerås, Cut & Blow
 • Tack till: Stort tack till mina sponsorer och alla mina nära och kära för stödet under 2006. Extra stort tack till min coach Fredde Carlsson. Utan hans hjälp så vet jag inte vad som hade hänt.
 • Bra egenskaper: Social, har humor och lätt för att skapa kontakter. Enligt andra så är jag en bra lyssnare, ödmjuk och till och med kramgo…
 • Dåliga egenskaper: Tjurskallig

Martins meriter

 • 2005
  2:a NOGP, Bodybuilding, Nybörjare -80 kg
 • 2006
  3:a NOGP Classic Bodybuilding, -178 cm
  7:a SM Classic Bodybuilding, -178 cm

Foto: Alex Danielsson