Gymmens historia – del 2

Bild: Weider Photo Library.

Den senaste musiken strömmar ur de diskreta högtalarna och genomsyrar den desinficerade luften. Kämpande kvinnor och pustande män trängs i tights och korta tröjor med tryck. Här, bland vikter, dragmaskiner och trappmaskiner återfinns kunder som betalar för att erhålla starka muskler och vältränade kroppar. Men hur började det hela egentligen?

Kom du direkt till denna artikel? Läs först del 1 av artikeln Gymmens historia…

MacLaren’s Weightlifting Gym

Så småningom spred sig den fysiska kulturen till England. Detta land hade länge visat sitt intresse för träning och sport. Det var därför inte förvånande att Archibald MacLaren öppnade ett privat gym i universitetsstaden Oxford på mitten av 1800-talet. Men det fanns många som med övertygelse trodde att träning med tunga vikter skulle göra dem orörliga, på grund av överutveckling. Dessa så kallade experter rekommenderade ”fria övningar”, bestående endast av cirkelrörelser med armarna och spänsthopp. MacLaren tyckte att denna idé vara rena skämtet. Han drog en parallell: ”Kycklingsoppa kan kanske ge den late tillräckligt med näring. Men en hårt arbetande soldat skulle säkert svälta. Honom måste du ge kyckling också”. MacLaren’s gym var utrustat med skivstänger, hantlar, fasta stabila träningsbänkar och sit-upbrädor.

Sargent of Harvard

Även om man nu hade mer utrustning, saknades fortfarande instruktörer som kunde sätta ihop det hela och skapa progressiv styrketräning. En av de första männen att specialisera sig på effektivare uppbyggnadsträning var Dr Dudley A. Sargent från Harvard University. I Amerika såg man då på gym och träning av alla sorter, med skeptisism. Sargent var en av de som ändrade på detta. 1880 grundade han ”Hemmenway Gym” på Harvard University – och inredde det med många intressanta och revolutionerande maskiner.

De första träningsmaskinerna

Sargents största innovation var hans tro på att varje muskel kunde utvecklas med rätt träning för den enskilda muskeln. Han hittade maskiner som aktiverade endast en muskelgrupp i taget. Det var inte så lätt i början. Men månader av tester, utvecklande och arbete resulterade i de första dragmaskinerna och en benpressmaskin! Då det saknades pengar var de flesta redskap minst sagt spartanska. Han använde vad han kom över. Och en av specialmaskinerna för biceps, var gjord av ramen till skolans skjutfönster! Trots svårigheterna att komma över material och bristen på pengar, väckte hans idéer och kunskaper stort intresse. Snart var det fullt av elever som ville styrketräna på gymmet.

YMCA Gym

Många av Sargents & MacLarens universitetselever tränade vidare och spred både information och kunskap om styrketräningens fördelar. 1869 försökte universitetslektorn William Wood att förena moral och träning genom att öppna det första YMCA-gymmet ”Muscular Christianity”. Detta blev ett starkt och tongivande inslag i det amerikanska studentlivet. Snart var 1000-tals människor hängivna gymmedlemmar. Och deras entusiasm spred sig som ringar på vattnet. En helt ny företeelse, om ännu i sin linda, var ett faktum.

De första duscharna!

1875 fanns det ett YMCA-gym i Boston. Förutom den vanliga utrustningen hade det ett annorlunda och mycket bra komplement: duschar. Innan detta gym skapades, fanns det inga duschmöjligheter alls. Men ägaren, en man vid namn Roberts i Boston, förespråkade god hygien. ”Låt det inte gå en dag utan att du tränar tills du svettas och duschar efteråt”, menade han. Då var 1800-talet på väg mot sitt slut och grunden var lagd för gymmens utveckling. Och för de som hade bestämt sig för att väcka världens hälsomedvetenhet. Gymmen hade utvecklats från the lantliga smutsgolv till en ”nästan” modern ”look” på YMCA-centrerna. Men fortfarande skulle det behövas mer än detta, för att få gymmen att accepteras av den stora allmänheten.

Bild 325916
Detta YMCA-gym inrättades i Boston år 1875. Här tränades gymnastik och styrketräning om vartannat.

Eugene von Sandow

Det som behövdes var en karismatisk ledare med kunskaper inom området ”styrketräning”. En man som kunde samla ihop alla lösa trådar och knyta dem samman till någon greppbart. Denna person kom in i bilden år 1893. Hans namn var Eugene von Sandow. Eugene var de sanna riddarna inom något som idag utvecklats till en storindustri. Tack vare den vältränade och i anatomi kunnige Sandow arrangerades de första tävlingarna och träningsmetodiken utvecklades till det som liknar det sätt på vilket vi än idag tränar.

Med hans vägledning kunde de första ”riktiga”, och kompletta gymmen byggas upp. Han startade också en egen klinik för fysisk fostran och styrketräning i London, vilken kort och gott kallades ”Sandow Institute”. Samtidigt som han byggde upp det första egentliga friskvårdsföretaget i världen, turnerade Sandow runt med flera kraftsportssportshower. Han var föregångaren inom sin nisch och fick en rad efterföljare såsom ”Lionel – World Hercules”, ”The Saxons”, ”Andres Balsa” osv. Då var det bland gemene man naturligt att koppla samman stora muskler med styrka, vilket idag ibland betvivlas.

Bild 325917
Man kallar honom ”det moderna gymmets grundare”. Eugene von Sandow (th) tar hand om en av sina elever på ”Sandow Institute” i London.

Än idag står denna banbrytande man som förebild för den yttersta eliten inom bodybuilding. Detta i form av ”Sandow-statyetten”, som endast utdelas en gång per år. Då till segraren i Mr Olympia. I början av 1930-talet fick gymintresset rejält fotfäste bland allmänheten i USA. Och i början av 1940-talet utvecklades Santa Monica i Kalifornien till det obestridliga ”Meccat” för bodybuilders och kraftkarlar. Snart döptes en del av stadens strand om till ”Muscle beach”, som nu besöks av tränande på något av Los Angeles 700 gym!


Muscle Beach, Los Angeles 1949. Foto: Max Yano.

Borta är Hippolyte Triats gymbalkonger med nyfikna åskådare. Borta är kulhantlar och överhet som slänger gymägare i fängelse. Istället för grusgolv har vi lättskötta plastgolv. Och vi kan både se på TV och lyssna på musik, medan vi svarvar våra kroppar. Men grundinställningen bland ”gymfolket” är densamma: att få en vältränad och muskulös kropp. Något som aldrig blir omodernt!

Bild 325918