Johan Oldenmark tar plats i BODY Hall of Fame

Först ut i BODYs egen Hall of Fame

Mer om Johan hittar du på hans hemsida oldenmark.se. För att lyssna på vår intervju med Johan, surfa in på BODY Radio-sidan.

Nytt i BODY! Vår egen Hall of Fame

BODY introducerar vår egen plats för aktning för de som gjort lite mer än andra. Som förste medlem i vår egen Hall of Fame utses härmed Johan Oldenmark.

Många äro de som på ett eller annat sätt gjort starka intryck på byggar- och fitnessvärlden. Heder åt dem alla. Men de som med sin fysik och sina gärningar förstärkt, förändrat och utvecklat hur vi alla idag ser på hela träningsindustrin är desto färre. Det är dessa individer vi vill hedra och föreviga genom att upphöja dem till de sportens övermänniskor de så uppenbart utgör.

Detta är tanken med att instifta vår egen framskjutna plats på hyllan. Vår egen Hall of Fame!

För att kunna komma ifråga för en evig plats i solen så ska man ha gjort en betydande insats inte bara som tävlande, utan även som förebild och ambassadör för sporten. Som tävlande atlet ska man dessutom ha avslutat sin tävlingskarriär sedan minst fem år.

Vi kommer att kontinuerligt välja in nya medlemmar i denna exklusiva skara individer. Dessa kommer att presenteras här i tidningen, och dessutom få sin estrad cementerad på body.se. Förutom ära och berömmelse, får våra pristagare också en unik kristallstatyett.

Som förste medlem av BODY Hall of Fame har vi utsett Johan Oldenmark.

Bild 324787

Johan gjorde sin första tävling 1981, samma år som vi startade denna tidning. Iförd Lennart ”Hoa” Dahlgrens kalsonger gjorde han succé i juniorklassen på Svealands DM det året. Han gick sedan vidare till större estrader och etablerade sig snart som en av de mest lovande vi sett. Första SM-tecknet tog han redan samma år, och Johan kom efter det att förbli oerhört svår att besegra. Det gick så långt att man till slut kunde bestämma SM-segraren redan innan tävlingen avgjorts. Var Johan med så var guldet kört. Om han inte var med så kunde man ha en chans. Totalt roffade han åt sig 10 SM-guld innan han 2001 lade ner lansen.

Som tävlande var han extremt uttrycksfull och knökfull av energi och glädje. Där andra led och var trötta under sina dietansträngningar, uppfattades Johan som helt opåverkad av både kaloriunderskott och hårt dietarbete. Han var alltid glad, pigg och extremt generös. Om det var inspirerande för oss som stod vid sidan, så var Johans inställning ofta till förtret för hans avgjort mer lidande konkurrenter.

Även internationellt var Johan en framgångsmaskin. Ett flertal medaljer från både EM och VM vittnar om att man även utanför Sverige uppskattat den till synes bekymmerslöse Solnabon (även om Johan numera växelbor på sitt smultronställe utanför Norrtälje och hos flickvännen i Sundsvall). 1992 vann han förutom SM och EM-kval härhemma även NM och EM. År 2000 utsågs han av våra läsare till Millenniets Meste Bodybuilder, vilket än idag är en av Johans mest kära meriter.

Tidningen BODY Magazines läsare fick strax efter millennieskiftet rösta fram vilka två kroppsbyggare (en kvinnlig och en manlig) de ansåg vara Millenniets Mesta Bodybuilders. På damsidan föll en förkrossande majoritet av rösterna på Gunilla Söderberg och Johan Oldenmark segrade i herrklassen. Ove Rytter delade ut priset på scenen vid tävlingen B&K Classic Body Show vid Scandinavian Fitness Expo vid Älvsjömässan.

När tv-produktionen Gladiatorerna kom till Sverige 1999 så var Johans medverkande ett av de mer självklara. Redan när första programmet sändes i mars 2000 blev Johan ”Plexus” med hela svenska folket. Som tv-idol var han lika gränsöverskridande som tävlande. Att man med så mycket muskler kunde vara så positiv, snäll, generös och avslappnat mänsklig kunde ingen riktigt förstå. Genom sina många tv-framträdanden (totalt 56 avsnitt sändes av Gladiatorerna) kom han att mer än någon annan förändra bilden av hur människor med muskler kan uppfattas. Han visade att muskelmassa går hur bra som helst att förena med både intelligens, empati och mäsklig värme.

Johan är dessutom en av de få svenskar som gjort sin kropp till sin karriär. Ursprungligen gymnastiklärare, men har inte utfört ett ”vanligt” dagsverke sedan i början av 90-talet. Allt sedan dess har han rest landet runt och föreläst om betydelsen av motion och bra mat. Han pratar ofta om vikten om att göra allt med måtta. Att hålla distans och balans till det mesta. Johan var under flera år fast medarbetare på tidningen, där han varje månad skrev just under etiketten Distans & Balans.

Barn och ungdomar är andra grupper i samhället för vilka Johan visar omsorg. Han träffar ofta ungdomsgrupper och anstaltsinterner och pratar om självkänsla, om droger och om att behovet av att uttrycka sin egen vilja. Som karaktären ”Starke Adolf” fortsätter han att möta barn på deras egen planhalva.

Johan är fortfarande en inspirerande glädjekälla för massor av människor. Att han nu som förste medlem väljs in i BODY Hall of Fame känns därför som en självklarhet.