Jay stannar hemma

Det var laddat för en av de häftigaste muskelupplevelserna någonsin i Sverige. Men så sent som för en timme sedan kom beskedet: den regerande Mr Olympia Jay Cutler stannar hemma.

Allt började med att USA-proffset Toney Freeman blev upphämtad av polis för provtagning under en butiksturné i Sundsvall. Toney följde med samarbetsvilligt, och lär ha meddelat polisen att han förutom att ha använt steroider, också bar på spår från cannabis. Det senare från en, enligt källor, vild partyhelg i Amsterdam, där han nyligen varit. Efter provtagning återvände Toney till butiken, för att där fullfölja sina åtaganden. Freeman valde sedermera själv att avbryta Sverige-turnén, och istället återvända hem till USA.

Gripandet av Toney Freeman filmades av Sundsvalls Tidning, och lades kort efteråt ut via webben. Allt detta kunde därmed blixtsnabbt sprida sig till USA, där Toneys huvudsponsor fann att dessa händelser skadat deras varumärke så illa, att man valde att avsluta Toneys kontrakt. Något som enligt uppgift är värt flera hundratusentals USD årligen.

Men det stannade inte där. Det stora dragplåstret Jay Cutler väljer nu alltså att inte göra resan till Sverige och till Fitnessfestivalen.

Enligt våra källor befann sig Cutler faktiskt på flygplatsen i Las Vegas på väg till Göteborg, när han fick rådet att inte åka. Efter ett antal juridiska överläggningar kom så beskedet: ”Jay kommer inte…”.

Snöpligt är det. Men inte särskilt märkligt. Det är ingen vild gissning att det senaste årets alla dopningshändelser som kan sammanfattas under namnet ”Operation Liquid” har ställt mycket på sin spets. Rättegångarna i Sveriges största dopningshärva någonsin genomförs just nu i videolänkade tingsrätter runtom i landet, bland annat i Sundsvall.

Och som Toney Freeman så dyrt fick uppleva, så har det ju inte direkt gjort det enklare att vara professionell kroppsbyggare.