Tävlingsformen Klassisk Styrkelyft gjorde debut i Sverige förra året

Poängbäst: Adam Loutonen/Jenny Adolfsson

I Klassisk Styrkelyft tävlar man till skillnad från andra styrkelyftstävlingar utan hjälpmedel (bänktröja, knäböjsdräkt, lindor med mera). Totalresultaten i knäböj, bänkpress och marklyft blir i snitt 121,5 kg mindre, men tävlingarna löper smidigare och det blir både billigare att tävla utan utrustning samt förhoppningsvis enklare att rekrytera nya tävlande.

Även det internationella förbundet har noterat att en hel del styrkelyftare är motsträvigt inställda till den myckna tävlingsutrustningen, så världens första World Cup i Klassisk Styrklyft är inplanerad att arrangeras i Sverige under sommaren 2012.

Förbundstidningen för Svensk Styrkelyft hade i utgåva 4:2010 en rapport från 14-15 augusti då över 60 atleter gjorde upp om medaljerna i Umeå i Riksmästerskapen 2010:

Umeå Power och Luleå AK hade sytt ihop ett fint arrangemang med kompetenta klovare/passare och bra ytor, både tävlingsflaket och uppvärmningen. Publiken lyste som vanligt med sin frånvaro, men kanske ska man skylla en del på vädret då det var en riktigt fin sommarhelg. Vi såg också en liten skillnad i tävlande.

Jag tror att många som tävlade på RM har längtat efter en chans att tävla utan utrustning men med likvärdigt motstånd. Vi som var där lämnades med ett löfte om att SSF kommer att arbeta på att göra RM till en tävling med SM-status, så vi hoppas att vi får se fler lyftare på den klassiska scenen framöver.

Björn Sörensen satt i juryn och i samma utgåva gav han sina synpunkter i en debattartikel. Slutsatsen var att framtiden är forntiden. En återgång till tidigare regler utan hjälpande specialutrustning skulle förutom fler godkända lyft ge följande vinster:

  • Färre och mindre allvarliga skador. I år har har två lyftare brutit armen eventuellt pga bänkpresströjan.
  • Troligen bättre rekrytering av tävlingslyftare. Min tanke är att tränande motionärer då ser att deras egna resultat inte alls är så långt ifrån de tävlandes som det verkade tidigare.
  • Kostnaderna för specialdräkterna sparas in. Ganska stora besparingar.
  • Mindre stress i tävlingssituationen. Man behöver inte planera när det ska lindas, bytas dräkter osv.
  • Bänkpress är en gren som skulle mäta bröstyrkan, inte tricepsstyrka som den nu har blivit.

Utrustningens påverkan på resultaten beräknas till nära 20 procent med hjälp av superdräkter och knälindor:

Jag letade upp sju lyftare som deltagit både på klassiska RM och vanliga SM. I medeltal blir resultatet högre med 62,5 kg i knäböjning, 33,5 i bänkpress och 25,5 i marklyft vid användning av full utrustning.

Förbund och klubbar tror att det här är starten på en sundare utveckling inom sporten och som kommer att så småningom att få styrkelyft att växa sig större. Lunds TK har fått uppdraget att arrangera SM i Klassisk Styrkelyft 2011:

Lunds TK kommer att arrangera SM i klassisk styrkelyft 2011 och även RM (riksmästerskap) i klassisk bänkpress 2011. Båda tävlingar kommer att äga rum samma helg, den 19-21 augusti.

Nytt för 2011 är att RM i klassisk styrkelyft alltså får SM-status. På samma tema arrangeras riksmästerskap i klassisk bänkpress under samma helg – dvs en bänkpresstävling på riksnivå där bänktröja ej är tillåten.

Lunds TK är stolta över att få arrangera tävlingarna och kommer att göra allt för att det ska bli ett kanonarrangemang. Det är extra roligt att vara först ut att hålla det första svenska mästerkskapet i klassisk styrkelyft!

Kvalgränser för att delta vid årets SM-tävlingar listas hos Svenska Styrkelyftförbundet. Gränserna utan utrustning skiljer från 12,5-55 kg i bänkpress och 30-160 kg i styrkelyft…

Tävlingarna 2010 sändes live via Ustream och videoströmmarna går att se i efterhand:

Resultatlistan återfinns i sin helhet i Svenska Styrkelyftförbundets databas, men även som bilder nedan: