Physique – ny tävlingsdisciplin för tjejer på g i USA

Foto: Greg Aikens

Tonya Knights 80-talsfysik kan vara en vägledning.

Precis när vi begåvats med tävlingsformen Bikini kommer nästa disciplin – Physique. Men när vår initiala skepsis klingat av så kanske denna tävlingsform kan komma att smaka lite bättre än Bikini. Tanken med Physique är helt enkelt att vara en hybrid mellan kvinnlig Bodybuilding och Figure/Body Fitness.

Bob Cicherillo, som är en av initiativtagarna, säger:
– Om du är en Body Fitness- eller Fitnesstävlande som blivit nerdömd för att vara för hård eller för muskulös, eller en kvinnlig bodybuilder som anses för liten, så är denna tävlingsform för dig. Denna kommer inte att ersätta bodybuilding för tjejer, istället är det här en helt ny division.

Hur kommer tävlingarna gå till?
– Ganska mycket som en byggartävling, men med några skillnader. Tjejerna kommer att göra kvartsvändningar, obligatoriska poseringar, och ett fritt program. Poseringarna kommer dock att styras om mer mot det feminina, och de målfysiker vi ser är de som tjejbyggarna hade under tidigt 80-tal.

Blir det olika klasser och annat?
– Till en början blir det bara en klass, men efter att fler tävlande ansluter sig så ökar vi såklart på antalet klasser.

För en undersövd redaktör låter detta som en amerikansk och förenklad variant av Classic Bodybuilding. Samtidigt som samme redaktör kan känna glädje för alla de tjejer som häri kan hitta sin tävlingsform, så kan han inte undgå att undra vart kvinnlig byggning nu tar plats?

Den som lever får se.

Tävlingar i Physique Division kommer under 2011 endast att hållas i samband med de nationella tävlingar som arrangeras av amatörförbundet NPC i USA (preliminärt NPC Jr. Nationals i juni, sedan Team Universe samt USA i juli och Nationals i november). En proffsdivision inom IFBB för Physique är planerad att starta 2012.

NPC:s tävlingsplan 2011 för de Physique-tävlingar för män och kvinnor där proffskort delas ut.

I Physique tävlar damerna barfota, som i bodybuilding. Inte i
högklackat, som i Body Fitness. Läs reglerna för damernas Physique
Division hos Flex Online.

Foto: Greg Aikens

RxGirl.com fick nyligen en chans att spela in Tonya Knights första träningsvideo på över ett decennium. I video nedan en intervju med Tonya samtidigt som hennes normala armträningspass visas: