Världens bästa armbryterskor tävlar i Göteborg på World Challenge 2011

Den 8 mars, den internationella kvinnodagen, arrangeras World Challenge för tredje gången, arenan är Världskulturmuseet i Göteborg (inträdet är gratis). Skillnaden mot andra tävlingar, som VM och EM, är att alla möter alla, oavsett viktklass – världens åtta bästa kvinnliga armbryterskor deltar!

Läs mer om turneringen på den officiella hemsidan (där tävlingen kommer att webcastas) eller på eventets facebook-sida. HeidiAndersson.com har all info om ”Armbryterskan från Ensamheten”. Förutom att se världens bästa armbryterskor kan man på plats även få instruktioner i armbrytning av instruktörer från Armbrytargymnasiet i Storuman, lokala klubbar och armbrytare från Ensamheten.

I SVT:s go’kväll deltog Heidi den 3 mars – spola fram till 10:30 i inslaget för att se intervjun.

I pressreleasen förklarar Heidi tänket bakom tävlingen:

I Sverige ser vi det som en självklarhet att kvinnor är starka, stolta elitidrottare, men det är långt ifrån en självklarhet världen över. Vi står inför en världsutmaning – World Challenge är så mycket mer än bara en armbrytartävling – det är en kamp för jämställdhet och ett uttryck för att ingenting är omöjligt.

Jag vill förverkliga och utveckla World Challenge och eftersom mitt favoritord är handlingskraft så sitter jag inte och väntar på att någon annan eventuellt i framtiden ska arrangera fler och bättre tävlingar. Att vänta tar mer energi än att agera! Målsättningen är att World Challenge ska bli en årligt återkommande tävling och i framtiden utvecklas till en Världscup. Ytterligare några steg i riktning mot OS!

Allehanda.se: Världsmästarens nya utmaning

Den åttonde mars, på internationella kvinnodagen, har Heidi Andersson chans att bli världsbäst i armbrytning, alla kategorier.
”Jag kommer att vara i vecka 22 då – så jag lär få anpassa tekniken efter rådande magomständigheter.”

BODY.se: Sarah Strong – möt svensk armbrytnings kronprinsessa

Svensk armbrytning har gått från en ganska oorganiserad historia till ett välordnat förbund; Nu med ett 30-tal klubbar och uppemot 300 deltagare på de nationella mästerskapen. Men den bonniga stämpeln har bitit sig kvar, och de flesta av de stora namnen kommer från mindre orter där de inte haft mycket annat för sig än att bryta arm. Mycket helylle, om man säger så. Den bilden kan du glömma, Starta om, och installera uppdateringarna. Möt Sarah Bäckman.

Missa inte reportaget från World Challenge 2010:

Foto: Malin Sydne.se

Intervju (på engelska) med Heidi Andersson inför World Challenge 2011. Foto: Malin Sydne.se

Intervju (på engelska) med Fia Reisek inför World Challenge 2011.

Foto: Malin Sydne.se

Intervju (på engelska) med Sarah Bäckman inför World Challenge 2011. Foto: Malin Sydne.se

Pressmeddelande 1 mars 2011:

Styrka, inspiration & handlingskraft

På internationella kvinnodagen den 8 mars 2011 arrangeras World Challenge III, på Världskulturmuseet i Göteborg.

Initiativtagare och drivande projektledare är ingen mindre än Heidi Andersson, Armbryterskan från Ensamheten. Upplägget för årets tävling är att världens åtta främsta armbryterskor möts i en unik ”over all”, dvs. alla möter alla oavsett viktklass och den med flest segrar vinner den prestigeladdade titeln världens BÄSTA armbryterska. Två av de tävlande är armbryterskorna från Ensamheten; åttafaldiga världsmästarinnan Heidi Andersson och världsmästarinnan Fia Reisek.

”I Sverige ser vi det som en självklarhet att kvinnor är starka, stolta elitidrottare, men det är långt ifrån en självklarhet världen över. Vi står inför en världsutmaning – World Challenge är så mycket mer än bara en armbrytartävling – det är en kamp för jämställdhet och ett uttryck för att ingenting är omöjligt. Jag vill förverkliga och utveckla World Challenge och eftersom mitt favoritord är handlingskraft så sitter jag inte och väntar på att någon annan ev. i framtiden ska arrangera fler och bättre tävlingar. Att vänta tar mer energi än att agera! Målsättningen är att World Challenge ska bli en årligt återkommande tävling och i framtiden utvecklas till en Världscup. Ytterligare några steg i riktning mot OS!” /Heidi Andersson

Följdfrågan blir naturligtvis; är det möjligt att både driva tävlingen och tävla själv, dessutom gravid i vecka 22? Heidi svarar snabbt att hon successivt kommer lämna över projektledarrollen så hon fokuserat kan tävla den 8 mars och beträffande graviditeten så ska det inte vara några problem att tävla så länge som graviditeten fortlöper enligt plan. Hon tillägger att bebisen var med och tog VM-guld i Las Vegas i december, men att hon givetvis kommer att behöva anpassa både position vid bordet och teknik efter rådande ”magomständigheter”.

Kort om programmet på Världskulturmuseet den 8 mars

  • 12:00 Invigning och start av armbrytarinstruktioner för elever från besökande skolor (instruktionerna pågår sedan hela dagen fram till kl 16:00) med Kraftkamper som är öppna utmaningstävlingar för alla som vill testa sin rågstyrka. Armbrytarinstruktörer från både den lokala armbrytarklubben Göteborg, armbrytare från Ensamheten och Armbrytargymnasiet i Storuman ser till att alla intresserade får bästa tänkbara förutsättningar för att lära sig grunderna i denna folksport!
  • 12:15 Intervju med de 8 tävlande armbryterskorna.
  • 13:00 World Challenge, armbrytartävling vänster arm – världens starkaste armbryterska koras!
  • 13.15 Seminarier om jämställdhet i skolan, i arbetslivet och i idrotten
  • 14.40 Mini Challenge, en utmanarkamp för amatörer
  • 15:00 World Challenge, armbrytartävling höger arm – världens starkaste armbryterska koras!
  • 15.15 Seminarier om jämställdhet i skolan, i arbetslivet och i idrotten
  • 16.00 Panelsamtal – Är jämställdhet en förutsättning för en hållbar framtid?

Se hela programmet på www.worldchallenge.se

VÄLKOMNA!

För mer information och bokning av intervjuer kontakta:

Carina Larusson
Resurscentra
+46 (0)31 13 61 75
carina.larusson@resurscentra.se

Heidi Andersson
Armbryterskan  från Ensamheten
+46 (0)70 20 16 880
info@heidiandersson.com

Anna Mighetto
Världskulturmuseet
+46 (0)730-45 66 38
anna.mighetto@varldskulturmuseet.se