Magnus Samuelsson ses i sin första stora skådespelarroll på SVT i höst

I höst får deckarserien baserad på Arne Dahls populära böcker om A-gruppen (rikskriminalens specialenhet för våldsbrott av internationell art) SVT-premiär. Under året som gått har då de fem första böckerna i serien spelats in med en maffig budget på 160 miljoner kronor. Totalt blir det 10 avsnitt om vardera 90-minuter – varav en först släpps som bio-film. Som polisen Gunnar Nyberg ser vi ingen mindre än Magnus Samuelsson.

Magnus Samuelsson åter är på gymmet efter en axeloperationen (han slet av
tre senor i rotatorkuffen i vänster axel under hösten). Efter en tid med enbart rehab efter en operation har Magnus
åter börjat träna hårt och
börjar närma sig den form han hade innan skadan. Vilket passar bra,
eftersom polismannen med ett våldsamt förflutet får se en hel del action
(åtminstone i böckerna).

Magnus berättade i ett februari-avsnitt av BODY Radio om gamla tävlingar, sin syn på strongmansportens utveckling, och hur han tränar idag.

A-gruppen består av en grupp specialrekryterade poliser som tar sig an
de mest uppslitande, grymma och komplicerade fall som drabbat Sverige i
modern tid. De första fem fristående böckerna i dekalogen i den ordning de utspelar sig:

  • Misterioso
  • Ont blod
  • Upp till toppen av berget
  • Europa Blues
  • De största vatten

 
Från Arne Dahls beskrivning av A-gruppens huvudpersoner, vilka han skapade som aspekter av honom själv:

”Gunnar Nyberg fick bära mitt dåliga samvete – antagligen var det därför han blev så stor – men han är också nåden, möjligheten till försoning, till det trots allt goda livet.”

Pressmeddelandet har mer information:

Arne Dahls framgångsrika böcker filmatiseras

I augusti startar inspelningen av Jan Arnalds, mer känd som Arne Dahl, framgångsrika och internationellt prisbelönade kriminalromaner, med ambitionen att skapa en ny typ av krim-serie som aldrig tidigare producerats i Sverige. Arne Dahls böcker är ovanliga kriminalromaner, andlöst spännande, erkänt välskrivna, bitvis mycket roliga och djupt försänkta i samtiden. Det kommer att bli en tv-serie i tio delar som börjar sändas på SVT hösten 2011 och en långfilm får premiär på bio under våren 2012.

Filmlance producerar serien, Harald Hamrell regisserar första filmen och Cilla och Rolf Börjlind har skrivit manus till alla delar. I rollerna till denna ensemblefilm ser vi bl a Irene Lindh, Shanti Roney, Matias Padin Varela och Claes Ljungmark. Inspelningen sker i Mälardalen, Stockholm och utomlands där historien kräver det.

– Det här är en av de största satsningarna på svenskt kriminaldrama som gjorts. Det känns väldigt inspirerande att realisera Arne Dahls bokserie, säger SVT:s dramachef Stefan Baron.

De fem filmerna kommer att bli en ny typ av krim-serie som vi tidigare inte har sett i Sverige, baserad på Jan Arnald aka Arne Dahl framgångsrika böcker om ”Rikskriminalens specialenhet för våldsbrott av internationell art”, mer känd som A-gruppen. Där får vi följa en grupp specialrekryterade poliser ta sig an de mest uppslitande, grymma och komplicerade fall som drabbat Sverige i modern tid. Gruppen är placerad på polishögkvarteret på Kungsholmen i Stockholm, men är sammansatt av poliser från hela Sverige.

– Det är brott i vår tid, begångna av våra samtida, riktade mot våra samtida, säger författaren Jan Arnald.

Det var i mitten av nittiotalet som författaren Jan Arnald kastade om bokstäverna i sitt efternamn och blev Arne Dahl.  Böckerna ”Misterioso”, ”Ont blod”, ”Upp till toppen av berget”, ”Europa Blues” och ”De största av vatten” är de böcker som filmas.

– Det känns fantastiskt att ta sig an dessa komplicerade och spännande romaner, och möjligheten att få arbeta med en så stor fast ensemble är en inspirerande utmaning. Förutsättningarna för att åstadkomma något nytt i genren kunde knappt vara bättre, säger filmens producenter Ulf Synnerholm och Lars Blomgren på Filmlance.

I de bärande rollerna ser vi Irene Lindh (”Pygmalion” på Dramaten), Guldbagge-belönade Shanti Roney (”Flickan”), Guldbagge-belönade Claes Ljungmark (Det enda rationella”), Matias Padin Varela (”Snabba cash”), Magnus Samuelsson (har titeln ”världens starkaste man”), Malin Arvidsson (”183 dagar”) och Niklas Åkerfelt.

Harald Hamrell har jobbat tillsammans med Cilla och Rolf Börjlind vid ett flertal tillfällen, senast när han regisserade ”Beck – Levande begravd” och ”Beck – I stormens öga”.  Harald har även regisserat Emmy-nominerade TV-serien ”Ramona”, den prisbelönade TV-serien ”Om Stig Petrés hemlighet” och TV-serien ”En spricka i kristallen”.

Det kommer att bli en TV-serie i tio delar som börjar sändas på SVT hösten 2011 och en långfilm får premiär på bio under våren 2012.

Foto: SVT/Veckans Brott

I höstas besökte Camilla Kvartoft från SVT:s kriminalprogram ”Veckans Brott” inspelningen.