Nya begränsningar för kroppsvikten blev stor utmaning för bänkpressare

Fredrik Smulter är bänkpressare av finaste märke, faktiskt är märket i det här fallet så pass fint att ”Freddi” tilldelades finlandssvenska bragdmedaljen 2009 för sina guld i FM, EM och VM under 2009. Men även bragdmedaljörer kan bli bättre och i Freddis fall handlade om att han ville skala av vikt.

Målet var att kunna gå i -125:an, och för Freddi som vägde in på 141 kg innebar det att det skulle krävas en liten deff. Sagt och gjort, Freddi vände sig till BODY-bekantingen Andreaz Engström – nordisk mästare i kroppsbyggning i -70 kg – för hjälp med upplägg.

Resultatet? Bragdmedaljören sätter numera skräck i -125 kg och har på köpet förbättrat alla sina blodvärden.

– Så jag uppmanar alla er som tokbulkar att tänka efter, det kanske inte är så hälsosamt, hälsar Freddi.

I och med de nya viktbegränsningarna har han dock upptäckt problem med att upprätthålla sin tidigare tuffa träning. Följ Freddis analyser i hans träningsjournal på kolozzeum och se sedan Yle Sportens femminutersintervju från häromdagen:

– Det är en helt ny värld. Det är lätt att styrketräna med obegränsad mattillgång, men att försöka hålla sig i en viktklass gör det hela väldigt mycket svårare, säger Smulter till Yle Sporten.

– Egentligen borde jag träna lättare än vad jag gjort. Jag har tränat i gammal god stil, och det har lett till stora svackor då jag tränar slut på mig. Förr kunde jag äta och äta för att återhämta mig, men nu då jag måste hålla mig från att äta så går jag förr eller senare i väggen, berättar Smulter.

Foto: YLE

I helgen tävlar Fredrik Smulter på finska mästerskapen i bänkpress i en lättare viktklass.