Sveriges bästa tyngdlyftare tävlar utomhus på Å-lyftet i Eskilstuna

Foto: ASK Eskilstuna

Stången med svenska rekordet i stöt (226 kg) lockade…

Utomhustävling Å-lyftet arrangerades för första gången 2010, i år tävlar bland annat tre EM-deltagare om att bli bästa dam- och herrtyngdlyftare. Dessa koras utifrån ett poängsystem, men premierar även rekord vilket kommer att göra att alla kommer att gå för fullt hela tävlingen ut. Kommer Jim Gyllenhammar eller systrarna Berntsson att sätta nya svenska rekord den 6 augusti?

Å-lyftet är en utomhustävling för Sverigeeliten i tyngdlyftning. Tävlingen avgörs under Å-festen 2011, Eskilstunas egen stadsfest. Detta är andra året ASK Eskilstuna arrangerar Å-lyftet, förra året avgjordes i tävlingen i strålande solsken inför en stor publik inne på festivalområdet på Strömsholmen. 

Följ tävlingsförberedelserna på tävlingens hemsida hos ASK Eskilstuna, men även på facebook-eventet för tävlingen:

Tyngdlyftningstävlingen Å-lyftet som ASK arrangerades för första gången 2010 blev en succé och 2011 års Å-lyftet kommer inte att bli sämre.

Förberedelserna pågår för fullt och i och med att anmälningtiden har gått ut kan vi konstatera att det är ett mycket STARKT startfält som kommer att göra upp om titeln bästa dam- och herrlyftare under Å-lyftet 2011 den 6 augusti på Strömsholmen.

Glädjande nog hittar vi alla tre (!) lyftare som representerade Sverige vid EM i Kazan tidigare i år i startlistan, Lena Berntsson, Annika Berntsson och Jim Gyllenhammar.

Lena Berntsson och Annika Berntsson från Mossebergs AK – Göteborg utgör de ”tyngsta” namnen i startfältet för damer, de kommer dock utmanas och jagas av främst klubbkompisen Angelica Roos och Madelene Ahlner från Skara AK men kanske kan vår hemmalyftare Cecilia Nilsson skaka om och blanda sig in i matchen?!

I herrklassen startar ASK och Eskilstunas egna Jim Gyllenhammar som i år utmanar Per Hordnes från Norge (regerande bästa Å-lyfts herr) om titeln bästa herrlyftare. Jim och Per möter bl a. unga och hungriga junioren Oscar Svensson från Trelleborg TK och rutinerade Erik Nilsson från Örebo AK.

Å-lyftet korar bästa dam- och herrlyftare utifrån poängsystem, men premierar även rekord vilket kommer att göra att lyftarna kommer att gå för fullt hela tävlingen ut.

  • Jim Gyllenhammar siktar på att sätta nya svenska rekord både i ryck och stöt!
  • Systrarna Berntsson brukar rada upp rekord efter rekord och även den här gången kan det bli ett och annat svenskt rekord.
  • Kan Cecilia Nilsson utmana det svenska rekordet i stöt?

Några artiklar från Å-lyftet 2010

Regerande mästare är Lena Berntsson, Mossebergs AK och Per Hordnes, Norge. Weightlifting.se har resultatlistorna från 2010.

Lena Berntsson: Underbar tävling i Eskilstuna

Tyngdlyftningstävlingen i lördags var som sagt en utomhustävling med otroligt fin inramning. Vi värmde upp på några flak alldeles intill ån och det var 25-27 grader varmt och strålande sol. Podiet var på en uppbyggd scen inne på festivalområdet.

Efter att speakern gjort en slags Tarzan-liknanade invitation i dom enorma högtalarna så hörde nog hela stan att det var lyfttävling på gång. Det kom faktiskt ganska mycket publik och det var grymt skön stämning.

Josefin Brander: ”Är huvudet dumt, får kroppen lida”

Dagens höjdpunkt var dock att träffa alla lyftare och representanter, få presentera sig och träffa dem ”på riktigt”  som jag hittintills bara läst om, tex Lena Berntsson, Carita Hansson och Ulf Stillman. Kul se ASK’ s gym som var riktigt fint och välutrustat och kanske framförallt att få träffa deras främsta lyftare, Jim Gyllenhammar( Cecilia!!) och  Gunnar Lögdahl  som verkligen är  jättetrevliga. Dessutom hade de arrangerat tävlingen riktigt fint under festivalen, bra jobbat!

E-kuriren.se: Det blir rekordjakt på Strömsholmen i Å-lyftet

Sex kvinnor och sex män är med i tävlingen som i första hand går ut på att jaga rekord. Då finns nämligen pengar att hämta. Ett världsrekord ger 20 000 kronor, Europarekord 10 000, svenskt seniorrekord 1 000 och ett personligt rekord belönas med 250 kronor.

E-kuriren.se: Svenskt rekord av Angelica på Strömsholmen

Det var rekordjakt på Strömsholmen i lördags.
Och ett rekord blev det genom Mossebergs Angelica Roos.
– Jag var så arg på mig själv att jag lyfte bra i rena ilskan, säger hon och skrattar.

Testa på tyngdlyftning?

Tyngdlyftning är grymt kul, annorlunda, jobbig och effektiv träning. Om du blir sugen att testa på sporten så har t ex STK i Sundbyberg, Stockholm öppna nybörjarträningar:

Varje tisdag kl 17 finns en erfaren lyftare på plats. Du betalar bara för en engångsträning. Ingen tidigare erfarenhet krävs. Du behöver inte anmäla dig på förhand eller gå varje vecka.

Lokaltidningen: Elizabeth Almström slår hål på myten om kvinnliga tyngdlyftare

Elizabeth sökte en ny träningsform. Hon hittade tyngdlyftning. En sport med få tjejer i Sverige. Nu hoppas hon att fler ska börja. ”Det är jättebra träning” säger hon.

Weightlifting.se listar ännu fler svenska klubbar som anordnar nybörjarträningar. De har även en artikel om tekniken i tyngdlyftning av Inge Johansson (förbundskapten för tyngdlyftningslandslaget i 23 år):

Det är väl dokumenterat att styrke- (förmåga att producera kraft) och power- (produkten av kraft gånger hastighet) ökning är specifik för ledvinkeln vid vilken träningen utförs och därför skall man använda träningsätt som återspeglar rörelsen totala dynamiska område som krävs för att uppnå goda resultat.

Följaktligen skall övningarna som knäböjningar, ryck, frivändningar och närliggande övningar utgöra hörnstenarna vid styrketräning.