Sommarfeeling

Foto: Carina Isaksson

Sommaren är här – en myggbiten redaktör bekräftar.

Trots att jag utrustats med en hel skrälldus olika kalendrar, almanackor, tidsaxlar och elektroniska påminnelser, så blir jag ändå tagen på sängen varje år av sommaren. På något sätt dröjer jag kvar i mitt vintermood, och vågar inte riktigt tro att sommaren anlänt innan den formligen ramlar över mig, och i form av dygnsfärska myggor fullkomligt perforerar varenda icke skyld del av min kropp.

Nu sitter jag här, och kliar dessa röda prickar på min handlov, min fot och min hjässa. Med andra ord – sommaren är här, och den är efterlängtad…

För egen del tänker jag ägna mig åt familjen, jobbet och på den tid som blir över till att utveckla mina träningsrutiner så att de även innefattar fysiska aktiviteter utomhus. Det är nämligen hur lätt som helst att få till riktigt bra träningspass utomhus, förutsatt att man är lite uppfinningsrik. Här är några förslag:

 • Chins kan med fördel köras i lekparken, där olika former av räcken oftast finns
 • Armhävningar kan göras precis varsomhelst
 • Dips kan köras mot en bänk, en nedfallen trädstam, eller en pall, som exempel
 • Samma bänk kan också användas för att ge underkroppen en duvning i form av olika former av step-ups, eller rent av spänsthopp
 • En helt vanlig backe blir ett underbart redskap för att köra djupa upphopp i, vilka ger ben och gluteus all den uppmärksamhet de behöver för en tid
 • Många motionsspår har enkla former av utomhusgym, med stocklyft, situpsbrädor och annat. Går dit. Eller ännu hellre, spring…
 • Har du några gamla vikter eller hantlar liggande i källaren eller i vindsförrådet? Ta med dig dem ut, och kör ett spontanpass i solen.

 
Ja, du förstår säkert att det mesta går att träna på det här sättet med någon sorts självrespekt. Förutom ett det kan vara riktigt effektiv träning, så är det dessutom välkomna avbrott i våra vanliga gymliv, och kan på så viss fungera som extra inspirationsfaktor och motor.

Men man måste inte köra sin sommarträning commando style… Det går precis lika bra (och i vissa fall till och med bättre) att ta sig till sitt vanliga gym, och göra vad man måste där.

Som inspiration till dig har vi satt samman denna sommarutgåva av BODY. Känner du för att bredda skuldrorna så läser du med behållning om den symmetriske och sympatiske Fredrik Spång, som ger dig sina bästa tips för att bygga riktigt maffiga axlar. Om ryggen din känns underutvecklad så kan du även få vara med när den bildsköne CBB-atleten Chris Harnell går till jobbet, och där kör ett stenhårt ryggpass. Många intressanta lärdomar går där att dra.

Har du kört fast lite i träningen, tycker du? Kanske är det då läge att ruska om lite och testa nya vägar. I artikeln Vägen till mer muskler får du veta hur du genom att (tillfälligt) förändra din träningsstrategi ger dig själv möjlighet att träna oftare, fast smartare, och därigenom kunna packa på dig mer muskler.

Kurrar det i magen? Bra! För i denna utgåva har vår underbara Hannah satt samman en nästan lika underbar byggarbuffé, som du antingen kan sluka alldeles för dig själv, eller kanske bjuda över kompisar och andra på. Om inte det räcker för att stilla din hunger så kanske du vill komplettera med en proteindrink? Som smakhjälp så har vi – för din skull – provdruckit exakt 86 st olika proteinpulver. Det innebär att vi här kan presentera resultatet av historiens mest omfattande smaktest… Du hittar testet på sidan 40.

Vi låter dig dessutom stifta bekantskap med Josefine Magnusson, som enligt oss är lite av fitnessportens framtid. Du läser också om olympiska lyft, och hur de kan ta din fysik till nya höjder. Och skulle du ha något speciellt att se fram mot i sommar, och inför det vilja toppa till formen lite extra, så ger vi dig på sidan 70 några värdefulla tips på hur du går till väga.

Detta och lite till.

Med detta önskar vi dig en glad och vältränad sommar!

I dina växande musklers tjänst!
Chefredaktör – BODY

Bild 325839

Redaktören listar: Välbehövliga avbrott – kanske redan i sommar

 1. Sovmorgon
  Även om jag inte är någon sjusovare så är det ibland både skönt och nödvändigt att låta bli att ställa klockan, och låta kroppen själv få avgöra när den vill kliva upp.
 2. Vilodag
  Märkligt tycker du, att jag förespråkar vilodag från träningen? Inte särskilt. Vila behövs för återhämtning och tillväxt, och utan den går vi sönder. Du, din träning och ditt övriga livsmönster avgör dock hur ofta du bör vila.
 3. Mini-weekends
  Ta en tripp då och då, gärna med en hjärtevän, till en annan ort, en annan stad, eller rent av ett annat land. Tillflöde av nya intryck, nya möten och tid iväg från din vardag gör dig underbart gott.
 4. Unna dig
  Många i vår ofta asketiska lilla subkultur ägnar mycket tid åt att försaka olika former av trevligheter. Man äter inte det, man dricker inte det, och man gör inte det… Allt för någon sorts övergripande formnojas skull. Därför säger jag: UNNA DIG!
 5. Bryt mönstret
  Ändra något i ditt liv, bara för ändrandets skull. Träna på andra tider än du brukar, byt gym ett tag, testa nya övningar, gör andra saker. Det kommer att göra dig rikare och mer klar på vad du gillar och mår bra av.