Svenska styrkelyftare mäter sin råstyrka – se websändningen live i helgen!

I helgen arrangeras en styrkelyftstävling som kommer att mäta deltagarnas råstyrka, och du kan se tävlingarna live på webben (om du inte är på plats i Lund)! Formen Klassisk Styrkelyft har nu fått SM-status, endast bälte och handledslindor är tillåtna hjälpmedel (böjdräkt, bänktröja, marklyftsdräkt och knälindor är inte tillåtet). Världsmästerskap i denna retrotävlingsform kommer att arrangeras i Sverige 2012.

Websändingen ska gå att se inbäddade på denna länk, funkar det inte gå direkt till styrkelyftsidan på Qrodo.com.

Tävlingarna inleds på fredag med riksmästerskap i klassisk bänkpress (en bänkpresstävling på riksnivå där bänktröja ej är tillåten). För att läsa mer om detta SM (det första i Klassisk Styrkelyft någonsin!) och RM i Klassisk Bänkpress, besök SM-hemsidan som arrangören Lunds TK har satt upp:

Förra årets RM i klassisk styrkelyft får SM-status från och med i år och Lunds TK har fått äran att arrangera detta SM. I samband med denna tävling kommer även ett RM i klassisk bänkpress hållas. 

Tävlingarna kommer att hållas i A-hallen på Bollhuset i Lund. Hallen ligger i direkt anslutning till Lunds TKs träningslokal. Datumen för tävlingarna är 19-21 augusti varav två dagar styrkelyft och en dag bänkpress.

På forumet Kolozzeum har tävlingarna en egen väluppdaterad tråd.

I vår sammanställning över Klassisk Styrkelyft från januari finns mer om tävlingsformen och varför den kan ha framtiden för sig (ett citat var framtiden är forntiden):

Totalresultaten i knäböj, bänkpress och marklyft blir i snitt 121,5 kg mindre, men tävlingarna löper smidigare och det blir både billigare att tävla utan utrustning samt förhoppningsvis enklare att rekrytera nya tävlande.

[…]

En återgång till tidigare regler utan hjälpande specialutrustning skulle förutom fler godkända lyft ge följande vinster:

  • Färre och mindre allvarliga skador. I år har har två lyftare brutit armen eventuellt pga bänkpresströjan.
  • Troligen bättre rekrytering av tävlingslyftare. Min tanke är att tränande motionärer då ser att deras egna resultat inte alls är så långt ifrån de tävlandes som det verkade tidigare.
  • Kostnaderna för specialdräkterna sparas in. Ganska stora besparingar.
  • Mindre stress i tävlingssituationen. Man behöver inte planera när det ska lindas, bytas dräkter osv.
  • Bänkpress är en gren som skulle mäta bröstyrkan, inte tricepsstyrka som den nu har blivit.

Du som blir inspirerad och vill prova på styrkelyft kan hos Svenska Styrkelyftförbundet hitta föreningar som aktivt sysslar med nybörjarträning.

Ett par av deltagarna som planerat att delta på RAW-SM har intervjuats på BODY Radio i år:

Jenny Adolfsson gästen i trettionde avsnittet av BODY Radio

Den här veckan kommer stålkvinnan Jenny Adolfsson på besök. Jenny – som tycks bli bäst på praktiskt taget allt hon försöker sig på – berättar om sina tävlingar, sin träning och eventuella framtida teveframträdanden.

BODY Radio snackar mark med Sveriges starkaste!

I veckans avsnitt av BODY Radio kommer Patrik Andersson – svensk rekordhållare i marklyft och notorisk forumhuligan – på besök och tar på sig magisterhatten. Vi får naturligtvis lära oss det mesta om marklyft, men också om skillnaden mellan dopade och rena atleter, om klassiskt styrkelyft, och om vikten av att mäta sin progression – oavsett om man är lyftare eller byggare.

353 kilo bänkpress på radion!

Fredrik Svensson har haft större framgångar än de flesta bänkpressare, men också tuffare motgångar. Hör honom berätta om sin karriär och jakten på det eftertraktade VM-guldet. Dessutom diskuteras sportens regelverk: Har bänkpress blivit för mycket av en bedömningssport? Detta och mycket mer i nya avsnittet av BODY Radio!

Råstyrka på BODY Radio

Veckans gäst är en av svenskt styrkelyfts absolut största talanger – i ordets rätta bemärkelse. 23-årige Robin Sjögren förklarar hur man måste äta och träna för att hålla sig över 160 kilo på vågen, hur han förbereder sig för att kunna vinna SM i klassiskt styrkelyft och hur det kommer sig att Reactive Training System funkar så bra att han idag böjer 375 kilo.

Sewén i monsteravsnitt av BODY Radio

I BODY Radios längsta avsnitt någonsin berättar Kristian Sewén om sin ambitiösa satsning mot att tävla i SM i Athletic Fitness och SM i Klassisk Styrkelyft – med en veckas mellanrum. Det pratas också proteinpannkakor, krånglade hamstrings och radioansikten.