I eftermiddag invigs Stockholm stads första parkourbana i Vällingby

Stockholms stad öppnar sin första parkourbana

Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning hälsar i eftermiddag alla intresserade välkomna på invigningen i Nälstastråket vid Nälstaskolan. Stockholm Parkour Academy demonstrerar Parkouranläggningen och berättar mer om den nya sporten mellan 13:00-15:00.

Representanter från Lappset som har tillverkat utrustningen och Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning kommer vara där. Du tar dig dit med tunnelbana till Vällingby och buss 118 till Nälstaplan, eller 179 mot Spånga.

  • Lokal/plats: Nälstaängen nedanför Nälstaskolan, Trolle-bondes gata, Vällingby
  • Datum: Onsdag den 2 november 2011
  • Tid 13:00

 
Parkour går ut på att röra sig på ett smidigt, kontrollerat och snabbt sätt genom att sorters miljöer – traditionellt stadsmiljö. Hinder kan vara allt i omgivningen från stolpar, bänkar och trottoarkanter till träd, stenar, staket och murar.

Den uppbyggda parkouranläggningen har stötdämpande fallskydd på marken och utrustningen från Lappset är framtagen i samråd med professionella parkourutövare. Sammantaget gör detta parkourträningen säkrare och minskar risken för olyckor.

Intresset för parkour har vuxit lavinartat i Sverige, från att ha varit en fransk undergroundsport till att det idag finns parkourföreningar i flera svenska städer och parkour som träningsform på SATS. En som tävlar internationellt är Marcus från Helsingborg:

Han är doldis hemma i Helsingborg, men regerar på nätet. Med över 20 miljoner uppladdade klipp räknas parkour som den största sporten på Youtube. Marcus Gustafsson vann senaste elittävling i Detroit. Nu väntar Grekland och Kuwait.

hd.se rapporterar även:

Helsingborg stärker sin ställning som parkourcentrum. Sveriges fjärde utomhusbana ska byggas på Elineberg. Det är ungdomarna på fritidsgården som har bett om det.

Läs mer om parkour på Stockholm Parkour Akademys hemsida. Tidigare i våras invigdes Stockholms första parkourbana i Solna.

Hela pressreleasen:

Växande intresse för ny träningstrend: Stockholms stad öppnar sin första parkourbana

Stockholms stads första parkourbana invigs idag och ligger i förorten Vällingby. Parkour är en snabbt växande träningstrend i Sverige med både barn och vuxna som utövare. Aktivitetsformen har sina rötter i Frankrike och utmaningen ligger i att ta sig förbi olika hinder på ett smidigt sätt.

Parkour utövas både i naturliga stadsmiljöer och på organiserade banor. Sporten eller träningen handlar om att snabbt men kontrollerat ta sig över, under eller runt hinder som bänkar, trappor, murar och tak.

I Vällingby öppnas nu den första parkourbanan i Stockholms Stad. Banan är anpassad för både erfarna parkourutövare och nybörjare i alla åldrar.

– Vi vill skapa en mötesplats som inspirerar barn, ungdomar och även vuxna att aktivera sig fysiskt. Parkour blir alltmer populärt och vi tror att den nya banan kommer att locka folk från hela kommunen, säger Åsa Karlsson på Hässelby-Vällingby Stadsdelsförvaltning.

Hos Parkour Academy, som verkar för att utveckla och sprida kunskap om parkour, har antalet organiserade utövare mer än fördubblats under 2011. Hundratals utövare kommer nu på parkourträningspassen varje vecka och träningsformen går hem i alla åldersgrupper även om de flesta utövare är mellan 12 och 25 år.

– Intresset för parkour ökar snabbt och banan i Vällingby blir den tredje som vi bygger i Sverige. En fjärde är på gång. Vi har designat anläggningen i samarbete med professionella parkour-utövare och på så sätt säkerställer vi att den håller måttet och är utmanande för både nybörjare och erfarna, säger Sören Silén, VD på Lappset.

Parkour är en relativt ny träningsform som började utövas aktivt på 80-talet i en förort till Paris. För fem år sedan kom trenden till Sverige och sedan dess har en mängd lokala klubbar etablerats runt om i landet.

Träningsformen har utvecklats med inspiration från olika träningsformer, bland annat militära hinderbanor. Med över 20 miljoner uppladdade klipp på Youtube är parkour den största sporten på Youtube.

Se parkour på Youtube: http://youtu.be/WEeqHj3Nj2c

Om Lappset

Lappset Group är en av världens ledande tillverkare av lekplats- och parkutrustning. I produktutbudet finns aktivitetsutrustning för såväl barn som vuxna och seniorer. Lappsets lekplatser, utegym, seniorgym och parkourprodukter skapar glädje för miljoner människor i fler än 40 länder. Tillverkningen av parkutrustningen sker i Enköping, där även Lappset Swedens har sitt kontor. Moderbolaget Lappset Group ligger i Rovaniemi, vid polcirkeln i Finland. Läs mer på www.lappset.se