Tyngdlyftnings-VM HD-sänds live åtta dagar framåt från från Disneyland Paris

I morgon lördag börjar Eurosport-sändningarna i HD-format från VM i tyngdlyftning i Paris, Frankrike. Fyra svenska atleter finns på plats: Jim Gyllenhammar, Ragnar Öhman och systrarna Lena och Annika Berntsson. Bäst chans till placering har Jim, som tävlar i B-gruppen och även jagar en OS-kvalificering.

Svenska Tyngdlyftningsförbundet listar sändningarna från VM 2011 (se även Eurosports egna tablåer), samt har samlad rapportering från VM på sin officiella hemsida. Förbundets kommentarerer om VM-truppen lyder:

Systrarna Lena Berntsson (hemsida) och Annika Berntsson (blogg på Elitportalen.se) får inrikta sig på att göra bra resultat, helst svenska rekord, men behöver nog inte bekymra sig för placeringarna. En titt i anmälningslistan och man baxnar, 40-50 anmälda i var och varannan viktklass.

Bästa placeringsmöjlighet har Jim Gyllenhammar, i bästa fall kan han nå en placering kring 15. Ändå har Jim möjligheter att personligen kvalificera sig till OS. Vi håller alla tummar som det går att få tag på. Ett resultat kring 400 kg sammanlagt vore inte illa.

Ragnar Öhman tävlar också i klass +105 kg. Han är yngst i den svenska truppen och är med för att få internationell rutin. Vid EM för U23 tidigare i höst fick Ragnar ihop 367 kg och är formen på uppåtgående kanske vi kan se framemot resultat närmare 370 kg.

För fler rapporter följ även tävlingarna på VM:s officiella hemsida, den officiella facebook-sidan (på franska) hos det internationella tyngdlyftningsförbundet, weightlifting.se, scanna av nyhetsflödet på IronMind.com samt besöka tyngdlyftningsavdelningen hos Eleiko Sport.

Har du inte tillgång till Eurosport via din kabelteveleverantör finns Eurosport Player, där du kan se Eurosport live på din dator (PC/Mac). Du kan även köpa tillgång till sändningarna i Eurosports appar för iPhone/iPad och betala via iTunes.

Weightlifting.se intervjuade inför OS 2008 kommentatorn vi i Sverige sedan 1995 hört vid alla tyngdlyftningssändningar:

Vi är många som undrat vem rösten bakom tyngdlyftningen på Eurosport egentligen är. Mästerskap efter mästerskap finns han där, och såklart finns han med oss nu när lyftningen i Peking drar igång. Vi ville veta mer om han som hörs men inte syns i våra TV-apparater år efter år. Vi ställde några frågor till Jocke Nolsjö, för att reda ut hur det egentligen går till på Eurosport.

Tyngdlyftningsförbundet har plockat ut tiderna för då svenskarna tävlar (ingen av dem kommer dock att synas på tv, då endast A-gruppen sänds):

  • Lena Berntsson, C-grupp klass 53 kg, tävlingsstart kl 08.00 söndag den 6 november. 14 startande i gruppen av totalt 38 startande i klassen. 
  • Annika Berntsson, C-grupp klass 69 kg, tävlingsstart kl 21.30 tisdag den 28 november. 12 startande i gruppen av totalt 35 startande i klassen.
  • Ragnar Öhman, C-grupp klass +105 kg, tävlingsstart kl 21.30 lördag den 12 november. 14 startande i gruppen av totalt 46 startande i klassen.
  • Jim Gyllenhammar, B-grupp klass +105 kg, tävlingsstart kl 11.30 söndag den 13 november. 14 startande i gruppen av totalt 46 startande i klassen.

 
Medias rapporter om de svenska deltagarna

Expressen: Systrarnas dragkamp – om en OS-plats

Hur ska man tolka bilden här intill? Som att det lutar åt OS för Annika Berntsson, 34? Eller att lillasyster Lena, 32, lyfter lika tungt med en hand som storasyster med två?

Fel gånger två. För i kampen om svensk biljett till damernas tyngdlyftning i London-OS 2012 väger det just nu lika mellan systrarna Berntsson från Guldheden i Göteborg. 

Lokaltidningen: Ett tungt leverne för Ragnar

Han är 22 år och har satsat på tyngdlyftning på heltid sedan han slutade grundskolan.

– Jag hade tävlat sedan jag var tolv och gjort bra resultat, så vi tog en diskussion i familjen och kom fram till att jag skulle skippa gymnasiet och satsa på tyngdlyftningen i stället, berättar Ragnar Öhman under en paus i sitt eviga tränande i klubblokalen vid Klörupsvägen.

Trelleborgs Allehanda: Ett ryck mot världseliten

Han har familjens fulla uppbackning, men mot vikterna på lyftarpodiet står han lika fullt ensam. Ragnar Öhman skippade gymnasiet för att bli lika bra som Zlatan. I en idrott som inte är känd för att ge pengar på banken.

Testa på tyngdlyftning?

Tyngdlyftning är grymt kul, annorlunda, jobbig och effektiv träning! Om du under/efter att ha sett VM blir sugen att testa på sporten så har t ex STK i Sundbyberg, Stockholm öppna nybörjarträningar:

Varje tisdag kl 17 finns en erfaren lyftare på plats. Du betalar bara för en engångsträning. Ingen tidigare erfarenhet krävs. Du behöver inte anmäla dig på förhand eller gå varje vecka.

Lokaltidningen: Elizabeth Almström slår hål på myten om kvinnliga tyngdlyftare

Elizabeth sökte en ny träningsform. Hon hittade tyngdlyftning. En sport med få tjejer i Sverige. Nu hoppas hon att fler ska börja. ”Det är jättebra träning” säger hon.

Weightlifting.se listar ännu fler svenska klubbar som anordnar nybörjarträningar.