30-årsjubileum för BODY Magazine

I augusti 2011 var det exakt 30 år sedan den första utgåvan av förlagan till BODY Magazine såg dagens ljus. Att säga att vi är stolta över detta pågående 30-årsjubileum räcker inte riktigt. Som tuppar vandrar vi numera redaktionens golv, med raka ryggar och fast blick. Faktum är att vår stolthet känner få om ens några gränser. Och det blir inte mindre påtagligt när gratulationerna rullade in. Från branschkändisar, från superstjärnor, från när och från fjärran. Här är några av dem…

Ove Rytter

”Sommaren 1981 låg en tidningsdummy full med muskler klar på bordet. En samling papper, med urklippta bilder och fejktext, som snart skulle visa sig mer än bara visuellt starka. Jag har tidningen att tacka för att jag under mina första 27 år som yrkesverksam alltid vaknat glad, nyfiken och ivrig att komma till jobbet.”
Ove Rytter, Grundare, redaktörsmentor och alltjämt andlig beskyddare

”Grattis BODY! Jag har varit BODY trogen ända sedan första numret. Och tack för alla reportage om mig!”
— Robin Andersson, VD CL Fitness, bendemon och tidigt en av våra bästa

”Jag har själv varit en trogen läsare sedan 1985! Mina första nummer läste jag redan innan jag ens satt min fot på ett gym. Under åren har jag fått en hel del inspiration och vägledning vad gäller träning, kost och andra nyttiga tips. Att jag och min fru Petra haft äran att själva figurera en del i olika sammanhang i tidningen ser man ju givetvis som en rolig merit. Grattis på 30-årsdagen!”
— P-A Andersson, SM-etta 2005

”Privat har man både lusläst de klassiska B&K-numren fram till dagens BODY och drömt sig bort och inspirerats av alla presspytt och tävlingsreportage, inte minst från USA. Nu när man äntligen fått vara där förstår man ”hypen” runt Meckat och hur populära de svenskar som tagit klivet över verkligen är! Vi säger tusen tack för inspirationen ni ger och ett skakande grattis till denna 30 år unga tidning!”
— Martin Alexandersson, Smartshake

”BODY är idag vad jag skulle ha gjort om jag hade haft förmågan. Grattis!”
— Alan Bergström, Redaktör 1995-2000

Ronnie Coleman

”My best wishes and all the success in the future to BODY Magazine! And I thank you for all the great articles your magazine have wrote on me over the years. Thank you again and I will see you guys soon… YEAAAH BUDDEEE!”
— Ronnie Coleman, 8 x Mr Olympia

”1991, eller ’Back in the day’ som Zone Capone skulle ha sagt, köpte jag mitt första nummer av tidningen. Tidningen var min bibel under mina första träningsår, och lästes från pärm till pärm när den damp ner i postlådan. Har läst samtliga nummer sedan dess, och med risk för att få en nördstämpel måste jag erkänna att jag har dem sparade i förrådet, dock inte sorterade i nummerordning… 😉 Grattis BODY, och tack för att ni fortfarande inspirerar!”
— Johan Gustafsson, SM-etta Athletic Fitness 2008

”Grattis på 30 års-dagen! Tidningen var som en bibel för mig när jag började träna. Ju mer jag läste B&K – som den hette när jag började läsa den – ju mer ville jag satsa på träningen för att en vacker dag själv tävla. Min första tävling var 2002 och tack vare BODY så har allt dokumenterats och jag har fått dela med mig till andra av mitt liv som atlet. Tack för att ni gör träningen roligare och tack för alla dessa fina bilder, annonser och reportage jag har fått vara med i. Hoppas ni är kvar minst 30 år till!”
— Younes Laroussi, Dubbel SM-etta, Classic Bodybuilding

”They say everything gets better with age so it’s no different for BODY Magazine. Happy birthday and thank you for all the great years so far.”
— Victor Martinez, Omslagsmodell och dyngbegåvad proffsbyggare

Anders Graneheim

”Jag minns med glädje när BODY kom ut 1981, med Anette Magnusson på omslaget, en milstolpe i träningssammanhang. Jag har läst tidningen sedan dess! BODY är på många sätt en bred tidning som ger mig energi och motivation. Numera läser alla i familjen BODY! Ett färskt nummer av BODY och ryggläge i sängen är en given högtidsstund för mig!”
— Anders Graneheim, Symmetrisk ikon, pedagogisk medarbetare och bottenlös eldsjäl

”Började läsa BODY (då kallad B&K) på slutet av 90-talet och har alltid sett tidningen som en inspirationskälla med intressanta artiklar och reportage. Under senare år har även den vetenskapliga anknytningen till träning och kost ökat, vilket gör den till en av branschens mest seriösa träningstidningar.”
— Daniel Andréasson, Leg. Kiropraktor och BODY-medarbetare

”Grattis BODY till 30 fantastiska år! Tack för allt ni gett mig genom åren. Jag minns det som igår när jag köpte min första BODY (fd B&K), och kärleken är lika stark varje månad tidningen dimper ned i brevlådan! Att gå från liten drömmande yngling till tävlingsscenen, och få äran att vara med i inspirerande reportage i tidningen är en dröm som blivit sann! Jag har alla mina framgångar inom fitnessvärlden att tacka BODY för!”
— Christer Hammerin, Segrare Luciapokalen Classic Bodybuilding 2008

”Jag vill härmed ge ett STORT GRATTIS till att BODY fyller 30 år. Det är imponerande att ni ha hållit på så länge och att ni förbättrar tidningen från år till år.”
— Ahmad Ahmad, Byggarproffs

”Det är en stor bedrift att bedriva en tidning i 30 år. Det kräver mod, styrka och uthållighet. Egenskaper som även är viktiga i samband med träning och som jag utvecklat bland annat tack vare BODY. Stort grattis och lycka till!”
— Oliver Adzievski, Proffsbyggare

Adela Garcia

”Hello Alex! Congratulations on your 30th anniversary and thank you for given me the opportunity to be on the cover of BODY Magazine. Your magazine is great and I look forward to be a part of it again. Keep inspiring athletes all over the world. I love BODY Magazine!”
— Adela Garcia, 6 x Ms Fitness Olympia

”Stort grattis! Har läst alla nummer från start och tidningen blir bättre för varje år. Inspiration och kunskap i en snygg förpackning!”
— Thomas Lundmark, Nestor och en av våra bästa någonsin

”BODY/B&K har utgjort själva navet som svenska fitnessbranschen utvecklats runt. Vi hade inte kommit dit vi är idag utan er. Keep it up!”
— Pierre Dahl, VD Budo & Fitness

”Grattis BODY! BODY är den enda tidningen som håller koll på svensk byggning och håller oss uppdaterade, vilket vi som utövare är väldigt tacksamma för!”
— Eddie ”The Monster” Jakobsson, Segrare Lucia Classic, 2008

”Jättegrattis till 30 år i branschen! Inte många specialinriktade tidningar som har överlevt så länge. Det måste betyda att det finns ett gediget intresse för vår bransch där ute. BODY har följt med mig och gett inspiration, kunskap, läsglädje och lite egotrippar när man själv har varit med i några reportage. Började själv träna för 32 år sedan och har varit prenumerant sedan starten. Alltid lika spännande när den dyker upp i brevlådan. Utan BODY – hur stort hade bodybuilding med mera varit i Sverige idag? Grattis till alla som jobbat med denna tidning genom åren!”
— Jan Nordlund, Medaljmeriterad tungviktare

Micke Hancic

”En träningstidning med kvalité och stil! Enda tidningen jag läser regelbundet. En sann inspirationskälla till hård träning. Det har verkligen varit en stor ära för mig att fått vara en del av denna grymma tidning! Jag vill önska hela BODY Magazine med alla inblandade ett stort grattis på 30-årsdagen!”
— Micke Hancic, Luciapokalensegrare 2007

”Congratulations on 30 years of Publications! Being a former professional bodybuilder, I can’t tell you how excited I was to grace the cover of your magazine, which was a personal highlight of my career. I have a lot of Swedish fans that were very loyal and happy to see the support of their number one magazine get behind me and my career.
The former editor, Ove Rytter, truly helped propel my name and image through publicizing my training routines and articles in the magazine for which I am eternally grateful! Here’s wishing you another 30 years of great articles and photography in keeping the tradition of excellence alive! Best regards!”
— Shawn Ray, IFBB Hall of Fame

”BODY Magazine (tidl B&K Sports Magazine) er nå 30 år! Det gjør magasinet til en storhet i Skandinavia. I 30 år har magasinet hjulpet, motivert og utdannet mennesker i trening og kosthold. Det er faktisk et meget stort samfunnsbidrag for bedre helse og livsstil. Da Ove Rytter etablerte magasinet i 1981, blant annet ut fra sin egen interesse for god, effektiv trening og et godt kosthold, kunne han neppe drømme om hvilket impact dette magasinet har fått på oss i Skandinavia.

Selv er jeg stolt over min tid som sjefredaktør for den norske utgaven og hva vi har formidlet av kunnskaper. Jeg sender med dette en stor gratulasjon til alle som har bidratt til å gjøre BODY Magazine til den suksessen det er, være seg medarbeidere, annonsører eller lesere! Hipp hipp hurra!”
— Tom Mehlum, Chefredaktör för BODYs före detta norska edition

Homan Mashkat

”Jag har läst BODY (B&K) sedan 1993, vilket är en evighet i sig. Vill passa på att gratulera tidningen som är nästan lika gammal som jag själv och önskar den många ytterligare år av tillväxt och lycka. Tack för en kanontidning och tack för att jag fått, och får, vara en del av den!”
— Homan Meshkat, Bästa Posör Luciapokalen 2009 

”BODY Magazine håller sporten levande, motiverar unga som gamla atleter att träna och sätta högre målsättningar. För oss är tidningen en självklar del i vår vardag och har så varit i många år. Självklart hoppas vi på en minst lika lång fortsättning framåt! Personligen är det ett privilegium att få vara en del av tidningen idag (Helene)! Stort lycka till i framtiden!”
— Helene Ahlson & Lasse Eriksson, Energisk fitnessfantom och muskelprofil

”Hurra Hurra, tillykke med fødselsdagen BODY! I har gjort et fantastisk stykke arbejde i 30 år. Lad de næste 30 år blive lige så gode :-)”
— Helle Nielsen, Dansk proffsmadame

”Being on the cover of over 100 international bodybuilding magazines it was natural for me to start collecting magazines from around the world. As it was my extreme privilege, pleasure and honor to grace several covers of your prestigious magazine, and the publishers were kind enough to send me the copies. I witnessed the world class overall quality of the BODY publication. Informative and educational articles, great photography and obvious originality is certainly a reason for such longevity. With wishes for continuous success – my sincere congratulations to everyone in the BODY Magazine team.”
— Milos Sarcev, Urgurun och utländsk omslagsdemon

”Missade de första 7 åren, men har inte missat ett nummer under de cirka 23 år jag själv varit med i gamet. BODY är en självklar favorit och inspirationskälla för mig. Ser verkligen fram emot fortsättningen! Största grattis från mig!”
— Arne Lundell, SM- och Lucia Classic-etta

Per Bernal

”Grattis på 30-årsdagen! Jag kommer aldrig att glömma när jag plockade upp den första utgåvan 1981. Jag hade just börjat gymnasiet och med ett års gymträning i ryggen slukade jag allt som kom i min väg. Lite visste jag att denna tidning skulle komma att bli den viktigaste byggsten i min framtida karriär som professionell fotograf. 1984 fick jag chansen till fem veckors praktik på B&K och senare fast arbete som fotograf och skribent, och det var här jag upptäckte min rätta calling in life.

Under Ove Rytters vägledning och hjälp utvecklade jag de verktyg som följt med mig i mitt arbete som fotograf och tidningen blev den ”portfolio” som ett par år senare landade mitt första jobb i Los Angeles, för självaste Joe Weider – grundaren av modern bodybuilding. Idag är jag Chief Photographer för Muscular Development Magazine sedan 17 år. Jag lever den Amerikanska drömmen i Marina Del Rey/L.A. och fotograferar allt från Mr Olympia ena dagen, till filmstjärnor nästa dag. Mitt arbete tar mig till städer såsom London, New York, Miami, New Orleans etc och jag har haft möjlighet att arbeta med de bästa av de bästa i vår sport.

Jag påbörjade nyligen nästa fas i min karriär där jag plåtat Hollywood-stjärnor för framtida filmprojekt och kampanjer. Och allt började med att jag plockade upp en ny tidning som hette Bodybuilding & Kraftsport för 30 år sedan. Så tack Ove Rytter och tack BODY för den chans ni gav mig till att förverkliga mig själv, mitt liv och mina drömmar. Utan Er hade det inte varit möjligt. Grattis till 30 och lycka till med de nästa 30 åren!”
— Per Bernal, Mångårig fast medarbetare och idag världens bäste fysikfotograf

”30 år är 150 % av min livstid och ingenting jag kan relatera till, parvel som jag är. Men tre år vet jag mycket väl hur de har spenderats, och det har varit i gott sällskap av Alex, Seth och Hannah på BODY. Det är mycket tack vare den här tidningen och dess chefredaktör, som såväl mina fotojobb som efterfester kommit att fullkomligt blomstra. Tack för tiden, minnena och den betalda utbildningen i hur man överlever utan struktur, och jag ser fram emot tre år till. Kramar, beröm och hallonbåtar till er, mina vänner!”
— Marcus Syvertsen, Fräsig fotograf med blöjexem

Sussi Gustafsson

”Ett hejdundrades grattis på 30-års dagen! Hoppas det blir 2 x 30 år så småningom =)! Tack för alla härliga nummer jag fått i min hand! Jag skålar med ett glas champagne och hoppas att alla hänger på när jag skriker (eller skriver): HURRA, HURRA, HURRA, HURRA! Många kramar!”
— Sussi Gustafsson, Enköpings fitnessföreträdare och glitterpinglan No 1

”I started bodybuilding at 1980. Very soon I noticed that in the newstands was a magazine which was printed in Swedish and it’s called Bodybuilding & Kraftsport. I wasn’t able to read it but I watched the pictures and tried to learn what it was printed. After ten years I got to known the publisher of the magazine, Ove Rytter, and then I started to report news from Finland to B&K.

Ove published many of my European and World Championships reports, as well as Arnold Classic and Olympia reports as I was there as a judge. In 2001 I met him in Stockholm and asked if he would think to start a magazine in Finland. It took about five months until I got email from him that said: ”Lets do it!”.

After two months we had our first Finnish issue out and next Spring we are celebrating our 10 th Anniversary! I’m happy to belong to BODY family and I have a great respect for Alex who is my best Swedish friend! I salute BODY!”
— KP Ourama, Chefredaktör BODY Finland samt finsk och nordisk förbundsordförande

Phil Heath

”Congratulations on 30 years of running a very relevant and informative magazine for the great sport of bodybuilding. May you have continued success in the future! Best Wishes!”
— Phil Heath, Mr Olympia 2011

”BODY har under 30 år varit ledande i att populärisera styrketräning. Det finns inte ett gym i Sverige som inte har ett exemplar av BODY i fikarummet. I dag tränar hundratusentals människor i alla åldrar, kontinuerligt i Sverige. Styrketräning är här för att stanna och BODY var med från början! ”
— Jan Cadavid, Rutinerad och numera Los Angeles-utvandrad byggare

”Gratulerer så mye med 30 år BODY! Dere holder dere hele tiden oppdatert på trening og kost og skriver gode profiler. Jeg følger dere fortsatt og kommer selvsagt til å gjøre det fremover. Tusen takk for utrolige fine artikler og fantastisk inspirasjon!”
— Nanna Bjone, Flerårig medarbetare

”Personally and on behalf of the IFBB, I wish to convey my warmest congratulations to the BODY Magazine staff and readers, with the occasion of its 30th anniversary.

Many things have changed in the world during the last 30 years. When B&K Sport Magazine started in the early 80’s, fax was still a dream and internet belonged to science fiction. IFBB had only two categories: male and female bodybuilding. Arnold was just ending his bodybuilding career, just starting his successful life in the movies and the Arnold Sports Festival wasn’t even a project.

Still – the pure passion for bodybuilding, healthy life style, and innovative character given to this publication by it’s founder Ove Rytter, remains pure and with plenty of energy, that carries a great inspiration.

BODY Magazine is becoming a classic publication, but seems always open to new ideas and concepts, and always loyal to the driving force of our sport, that is IFBB.

Wishing continuous success to BODY Magazine and to all our dear friends in Sweden, Finland and Nordic countries all the health, happiness and great trainings. Your friend!”
— Rafael Santonja, IFBB President