Monstret från Malax

Freddi Smulter är en av världens bästa bänkpressare genom alla tider, och i dag slog han till med en av de jävligare prestationerna i modern tid: En tvåa på 255 kilo med stopp – utan utrustning!

Freddi satsar numera helhjärtat på raw-lyftningen (följ honom i hans träningsjournal) och med anledning av hans senaste prestation tog BODY sig en pratstund med hertigen av bänkpress.

Formen ser ju onekligen ut att vara god – vad är nästa mål för dig?

FS: På söndag har jag FM i bänkpress, men med tröja. Annars kör jag nästan inte alls med tröja numera eftersom jag anser att det är raw som är måttet på riktig styrka och jag gillar det bäst. Men jag satsar på att göra 320+ och med lite tur och medvind kan resultatet bli 350 också.

Red anm – tävlingen webcastas via livescoresheet.com: Svenska tider är kl 11 Damer 47-57, kl 12 Herrar 105, kl 13 Herrar 120-120+

Uppdatering:

Fredrik Smulter vann bänkpressklassen +120 på FM med serien 327,5 – 338,0 – 338,5 kg.
Kenneth Sandvik pressade hårt och gjorde serien 322,5 – 327,5 – 338,0 kg.

Fredrik skriver

1 lyftet 327,5kg 3-0 godkänt, kändes sådär.
2 lyftet finskt rekord 338kg 3-0 godkänt dock var det svårt att låsa högern. Ett maxlyft.
3 lyftet 338,5 eftersom Kenta fixat 338. 2-1 godkänt men ack vad lätt. Fanns en 10a till på det lyftet.

Slog Kenta som dock vann mig på poäng. Det är en ära att slå Kenta som är en levande legend i bänkpress. Han har på bänktävlingar i pluffsen inte förlorat mot någon annan än mig sedan 2003 då han vann sitt första vm-guld och om man inte räknar hans utbomningar. Detta visar hur svårt det är och man får vara stolt över att vinna över en 7-faldig världsmästare.

Vi vill ju alla se dig på Raw-VM i styrkelyft Stockholm i år, hur ser chanserna ut? (Även fast Freddi är en bänkpressare först och främst, gör han inte på något sätt bort sig i knäböj och marklyft heller.)

FS: Den 24 mars är det Raw-FM och kvalgränsen är 805 kilo. Vinner man guld får man åka, men att klara kvalgränsen och ta silver kan också räcka. Jag gör troligtvis kvalgränsen, men för guld kan det krävas 850 kilo. Så jag får hoppas på allmosor från förbundet även fast det blir silver – chansen är väl 50/50 skulle jag säga.

På tal om Raw-FM: Vad tror du att du kan göra i bänken där?

FS: Jag har själv det finska rekordet på 252 kilo och mitt mål är att förbättra det. Går det riktigt bra och gud är god slår jag Ove Lehtos 260 kilo som är den bästa raw-bänken i Norden under de senaste 15 åren.

Vi tror nog att det finns en chans även om gud skulle vakna på fel sida. Stort lycka till Freddi!

Passa även på att lyssna på Freddi när han förra våren gästade BODY Radio:

Hertigen av Malax, bänkpressvärldsmästaren Freddi Smulter, tar denna vecka över BODY Radio. Det kanske inte kommer som en chock att det snackas en hel del bänkpress, men Freddi hinner också med att berätta om sin viktnedgång och problemen den ställt till med, om sitt första lyft som 14-åring och om hur det skiljer sig att träna när man har barn och jobbar skift.

Som grädden på moset utmanar han den svenska bänkpresseliten till Fitnessfestivalen och passar i samma veva på att imitera Glenn Hysén. Ett späckat avsnitt med mycket skratt och en touch av Mumin!

Gör om det om du kan…