Svensk kan ses på Eurosports sändningar från tyngdlyftnings-EM

Eurosport sänder som brukligt tävlingarna från Tyngdlyftnings-EM live, 2012 är det Atalya, Turkiet som står som värd. Carita Hansson blir i morgon torsdag första svenska A-lyftaren på mer än ett decennium, hon tävlar i klass 63A som sänds 16.30 svensk tid. EM är sista kvalificeringstävlingen för OS, och Sverige har chans att ta en OS-plats genom nationspoäng.

84 kg i andra nytt svenskt rekord i ryck – en höjning med 1 kg. 86 kg i tredje blev dock en bom. Resultatet räckte till en sjunde plats i ryck.

101 kg i öppningsstöten var tangerat svenskt rekord. 104 i andra och tredje gick dock inte vägen. 11 plats i stötmomentet. Totalt 185 kg (nytt svenskt rekord även det) och en nionde plats i sammandraget.

Gotlands Allehanda: Carita satte nytt svenskt rekord i EM

Svenskt rekord i stöt och sammanlagt och tangering i ryck, men hon var ändå inte helt nöjd.
– Nej, just nu skulle jag vilja gå upp på ”flaket” och göra om det, säger hon.

Svenska Tyngdlyftningsförbundet: Carita Hansson direkt på Eurosport

De svenska damerna har nu avverkat halva OS-kvalet med bravur, vi hoppas på en fortsatt lyckosam tävling för Carita. Hennes personliga/svenska rekord är 83 kg i ryck, 101 kg i stöt och 183 kg sammanlagt.

Hela Gotland: Historisk på EM

Först på torsdag lyfter Carita Hansson i senior-EM, men redan i söndags blev hennes insats historisk.
Då blev hon klar för A-gruppen, som första svensk på ett tiotal år.
Vilket även innebär direktsändning i Eurosport.

Gotlands Tidningar: Pånyttfödd lyftare satsar på OS-plats

Över telefon låter det som att en tyngd har lyfts från hennes axlar. I Carita Hanssons fall innebär det att hon lyfter ännu tyngre – tyngre än någonsin, för bara en månad sedan. Då slog hon flera nordiska damrekord på NM.

Nyckeln till den nyvunna storformen blev en flytt till Kalmar, för att plugga.

Gotlands Tidningar: Rekord i sitt sista JEM

Inte ett mästerskap på nästan ett år.
Då var suget tillbaka.
Det räckte till svenskt rekord och en sjundeplats i JEM.
– Det var grymt kul på flaket, säger Carita Hansson, nybliven 20-åring.

Tyngdlyftningsförbundet har sänt fyra damer till EM i Turkiet i ett försök att säkra en OS-plats med hjälp av nationspoäng. Sverige har inte haft en tyngdlyftare med i OS sedan 1996 och aldrig en tjej. Svenska Dagbladet talade förra veckan med tyngdlyftningsförbundets sportchef:

Lena Berntsson, Angelica Roos, Carita Hansson och Annika Berntsson behöver hamna bland de sex främsta nationerna som sedan tidigare inte klarat en OS-plats.
– Min bedömning är att vi har stora möjligheter att fixa det, säger Thony Ragnarsson.

 
Se Eurosports tablå för tiderna. Har du inte tillgång till Eurosport via din kabelteveleverantör finns Eurosport Player där du kan se Eurosport live via din dator och som app för iOS-enheter:

Testa på tyngdlyftning?

Tyngdlyftning är grymt kul, annorlunda, jobbig och effektiv träning! Om du under/efter att ha sett VM blir sugen att testa på sporten så har t ex STK i Sundbyberg, Stockholm öppna nybörjarträningar:

Varje tisdag kl 17 finns en erfaren lyftare på plats. Du betalar bara för en engångsträning. Ingen tidigare erfarenhet krävs. Du behöver inte anmäla dig på förhand eller gå varje vecka.

Weightlifting.se listar ännu fler svenska klubbar som anordnar nybörjarträningar.

Alla (helårs) prenumeranter på BODY Magazine får mycket läsning. Vi ger dig ett digitalt tidningsarkiv med BODY, utan extra kostnad. BODYs app finns för iOS-enheterna iPad, iPhone, iPod Touch samt Android-surfplattor och -telefoner.

Dessutom får man sina utgåvor tillgängliga även på webben. Passa på att testköra webbgränssnittet genom att provläsa utvalda artiklar – ett exempel ser du nedan, fler finns samlade i denna artikel.

Behöver du tillskott till övningskontot, och kanske ta din fysik till nya höjder? Varför då inte prova olympiska lyft? Här är alla argument du behöver.