Hall of Fame: Anders Graneheim

Anders 2012 – här med priset i sin hand.

BODY är stolta över att utse ännu en medlem – den fjärde i ordningen – i vår egen Hall of Fame. Vår senaste medlem är ingen mindre än Anders Graneheim.

Syftet med BODY Hall of Fame är att hedra de som med sin fysik eller sina gärningar förstärkt, förändrat och utvecklat hur vi alla idag ser på hela träningsindustrin. För att kunna bli invald så ska man ha gjort en betydande insats som tävlande, eller som förebild och ambassadör för sporten. Som tävlande atlet ska man dessutom ha avslutat sin tävlingskarriär sedan minst fem år.

Vi väljer kontinuerligt in nya medlemmar i detta exklusiva sällskap. Dessa presenteras i tidningen och på body.se. Förutom ära och berömmelse, får våra pristagare också en unik kristallstatyett.

Tidigare medlemmar av BODY Hall of Fame är Johan Oldenmark (2010) Gunilla Söderberg och Ove Rytter (2011).

Det finns extremt få individer som personifierar den estetiskt perfekta fysiken på samma självklara sätt som Anders Graneheim. Redan tidigt stod det klart – den här Sundsvallskillen är ett undantag.

Som tävlande var han på flera sätt exceptionell. Alltid i perfekt form, harmoniskt utmejslad, där hans fulländade fysik alltid tilläts skina för fullt. Aldrig fanns där en muskelgrupp som överskuggade en annan. Alltid fanns där en sällsynt påtaglig balans. Själva presentationsmomentet – poseringen – utfördes alltid med stil, kontroll och med en påfallande passion. Anders tävlade både i -70, -80, -90 och i tungvikt. Han segrade som junior, segrade som senior och gjorde dessutom bra ifrån sig som proffs.

Som ett led i att sätta punkt för sin karriär lät han SVT följa honom inför hans proffsstart på Masters Mr Olympia 2002, där Anders till slut blev 10:a (av 26). Dokumentärprogrammet döptes passande nog till ”Sista Posen” och sändes i SVT vid flera tillfällen under 2003, samt i både dansk och norsk TV under 2004 och 2005. Därigenom fick hela Skandinavien lära sig att en kroppsbyggare kan vara så mycket mer än vad som först möter ögat, och vad som normalt som förknippas med en. Och sporten bodybuilding kunde inte ha drömt fram en bättre ambassadör än Anders. Hans värme, omtanke och stora empati formligen strömmade ur rutan. Att han dessutom är intelligent, exceptionellt ödmjuk och välbeställd även när det kommer livets djupa och svåra frågor kunde heller inte undgå någon. Bara genom sitt sätt att vara kom Anders att egenhändigt förflytta det berg av föreställningar som omvärlden uppenbarligen hyser om kroppsbyggare. Och det en rätt bra sträcka.

Anders jobbar numera bland annat som frågeskribent här i tidningen, och har som sådan utvecklats till en av våra mest populära. Alltid pedagogisk, alltid tydlig, aldrig raljant eller undflyende. Av Anders får man tålmodigt genomtänkta svar som alltid landar rätt.

Men hans omtanke för omvärlden hittar även andra vägar. Anders håller också inspirerande föredrag och utbildningar i hälsa, livsstil och även själslig omvårdnad. Frågan är dock om inte hans egen dröm om ett träningsläger och en uppfriskande nybörjartävling är det Anders själv bär närmast bröstet? Döpt efter husguden och mentorn Arne ”Ge mig en kvart om dagen” Tammer så arrangerar Anders varje sommar Tammer Training Camp, och den tillhörande Tammerpokalen – allt hemma i Sundsvall. Lägret är alltid fullbokat till sista plats och tävlingen alltid proppad med både talangfulla tävlande och en engagerad publik.

Anders inspirerade stort redan som tävlande, och han fortsätter att med eftertryck göra så genom alla sina gärningar. Hans samlade bidrag till vår fysiska välfärd är därför omöjlig att bortse ifrån. 

Tack för den du är, Anders. 

Tack!