Tredje gången gillt för BoS

Alingsås inleder återigen den nordiska vårtävlingssäsongen! Den tredje upplagan av Battle of Scandinavia har Bodybuilding, Bodyfitness, Classic Bodybuilding för herrar och Women’s Physique på schemat. 2011 startade 37 tävlande från fyra nordiska länder, 2012 var man uppe på nära 50 deltagare – är du på plats i publiken (eller på scenen) lördagen den 23 mars 2013?

Mer information på www.battleofscandinavia.com. Tävlingen har även en egen sida på facebook

För dig som tänkt åka till Alingsås till våren och kolla, planera in att att komma tidigt för att få biljetter till de bästa platserna (biljettköp görs endast på plats, arenan rymmer cirka 450 och kassan öppnar några timmar innan tävlingarna startar). Passa sedan på att mingla med nya och gamla vänner i vårsolen och titta på utställarnas utbud av kosttillskott och träningskläder.

Det preliminära tävlingsschemat under vårsäsongen i Norden ser för närvarande ut som följer:

Amerikanska NPC presenterade Women’s Physique så här:

”Physique är riktat till kvinnor som har för mycket muskler för att kunna konkurrera i Figure (Bodyfitness i Europa, reds anm.) eller Bikini, men som inte vill addera den mängd muskler som krävs i kvinnlig Bodybulding”.

I IFBB:s beskrivning av Women’s Physique låter det på följande sätt:

The Women’s Physique category, which is aimed at women who prefer to develop a less muscular, yet athletic and aesthetically pleasing physique, unlike today’s current bodybuilders.

Physique körs redan för fullt i USA, och man har redan gjort det möjligt att tävla som proffs. Hela tretton damproffstävlingar har där genomförts under 2012.

Women’s Physique har fyra obligatoriska poseringar. Klicka för att läsa mer om reglerna.

Tätt och trevligt värre var det när den andra upplagan av Battle of Scandinavia avgjordes 31 mars 2012. BODYs Alex Danielsson var där, här är hans rapport:

Alingås är en förbannat trevlig stad. I sina delar gammal som gatan (Grundad 1619), sommarpittoresk som få, och knökfull med kaféer. Dessutom finns där ett av Sveriges allra bästa gym (Alingås Hälstostudio, utsedd till Sveriges Bästa Hardcore-gym av BODY 10/2006) och en av två riktiga debutanttävlingar (Alströmertrofén. Den andra är Tammerpokalen i Sundsvall) i Sverige. Och så har man Battle of Scandinavia.

2011 kom herrarna Reino Strand och Sharam Daneshmand på idén att arrangera en tävling av Grand Prix-karaktär, öppen endast för nordiska deltagare. Därför kändes det historiskt klingande namnet Battle of Scandinavia förmodligen som en keps. Och det var det.

När årets upplaga skulle brisera så satt vi där. Längst fram i Alströmeraulan, på ställets bästa stol. Reino med manskap hade levererat igen. Och så höll de på. Hela dagen.

Classic Bodybuilding Damer

Två glada damer till start, och de gjorde det bra. Den något hårdare och muskulösare Jenny Olsson vann före Mia Lundgren, som gjorde ett mycket bra framträdande. Framtiden för tjejernas CBB hänger i en rätt tunn tråd, och kanske var detta den sista klassen vi fick se?

Classic Bodybuilding Herrar -180 cm

Det stod mellan två man, enligt mig. Simon Lundahl var snyggt komplett, och riktigt vass. Aningen påträngande gaddningar i min bok, kanske. Han kunde dock inte röra den i mina ögon suveräna segraren Martin Hanzel. För dagen utrustad med ett storslaget Cast Away-skägg (ett vad, tydligen) så är Martin som skapt för CBB. Grym form, utmärkta proportioner och ett bra framförande. Trean Brani Oparusic var också bra, även om jag tycker han såg aningen tunnare ut mot hur jag är van att se honom. Även i overallen vägde Martin tyngst.

Classic Bodybuilding Herrar +180 cm

Bra strid om toppen här. Christoffer Solefors är hangarbred, väldigt symmetrisk och klev upp i bra form. Hemmasonen Conny Hilmersson var som vanligt kanon, men såg i mina ögon aningen slätare ut än vad han skämt bort oss med från SM och NM under hösten, och därför hade jag honom först på tredje plats, dvs efter Christoffer. Åt ettan Chris Harnell finns vanligtvis inte mycket att göra. Chris är som klippt och skuren för detta, med grym ram, väldigt snygga linjer, och en fantastisk tävlingsfärg (som vanligt). Chris hade dock kunnat vara aningen torrare och skarpare, vilket är det enda som ligger mellan honom och en internationell storseger.

Bodyfitness -158 cm

Topp tre var riktigt bra. Vackra Josefine Pettersson rör sig majestätiskt och snyggt, och är supervid över axlarna. Tycker dock att hon är lite tunn fortfarande. Jossan kan bli hur bra som helst, men är ännu inte riktigt klar. Tredje plats för henne. Semiran Dag kommer alltid i bra form, och hennes glädje över att få tävla går inte att missa. Komplett och harmoniskt utvecklad muskulatur, med bra färg är Sessans främsta attribut och de räckte sånär till seger. Norska Lill Nikolaisen kom in med massor av symmetriska muskler, och tog segern med 4 poäng. Aningen tung, och aningen kantig och stel. Men symmetrisk så det räcker.

Bodyfitness -165 cm

Även här var det tätt. Anna Bomar tog bronset på en bra genomtränad fysik, som kanske kunde ha varit aningen hårdare. Men bra! Tvåan Alexandra Larsson har i mitt tycke en helt perfekt BF-fysik, och jag höll henne som svag etta. Lite bättre färg till nästa gång så kan det gå vägen. Etta, 2 poäng före Alexandra, blir underbarnet Freja Lindberg. Freja såg vi kliva in med dunder och brak på Tammerpokalen i fjol, och här är hon som sig bör ännu bättre. Mycket naturligt smickrande linjer, och en grundfysik som kommer Anna riktigt genomtränad. bära henne långt.

Bodyfitness +165 cm

The tall ladies… Hårdast av alla under helgen var trean Frida Bålefalk. Jag har sett henne slita vareviga dag under lång tid nu (ja, hon tränar på samma gym som jag), och hennes prestation är enorm. Dock – här var det FÖR hårt, och FÖR neddraget. Jag vet att Frida håller med och att hon kommer igen snart, aningen mjukare. Emelie Lundström vann den längsta klassen på Luciapokalen i vintras och borde väl vila lite, kan man tycka. Men det är inget för denna symmetriska klassatlet. Så bra, och så lovande… Kanske lite tunn över benen ännu. Men om ett par år blir hon oslagbar. Kvällens drottning blir den übergrymma Camilla Öhman. Extrem kvalitet i alla delar fläckfrick framvisat ger ett sensationellt bra totalpaket, inför vilket man bara kan lägga ifrån sig sin kamera och sin twitter-platta och spontanapplådera! Att hon skulle vinna även overall var självklart.

Bodybuilding -91 kg

När Deme Laszlo klev ut som förste man så tänkte jag att vem kan slå honom? Extremt bra pecs, och en rygg som de har som anatomimall på läkarlinjen, och som vanligt med en exceptionell hårdhet. Fan så bra, på ren svenska! Men så kom Samir Troudi… Inte lika hård som Deme (vem var det?) men med muskler precis överallt, även där Deme saknade dem (typ vaderna) och en flex som var befriande. Trots det var jag osäker. I domarprotokollet var det hela 3 poäng till Samirs fördel, så tajt var det. Trean Mats Ljung gjorde ett bra jobb men vägde lite lätt för dagen.

Bodybuilding +91 kg

”Rabi är Kung!” löd den tweet jag postade när jag såg Rabi Fakhro. Större än tidigare, med köttigare lår och ännu mer sinnessjuka bröst, men kanske aningen i från sin vanliga hårdhet. Trots det riktigt grym! Tvåan Kevin Koxha var även han bättre än tidigare. Vansinnigt vida och grova axlar, och med lats och lårsvep som imponerar. Mycket polerad i hela sitt framförande. Trean Tomas Tjäder gjorde vad han kunde, men det var ju inte direkt lätt motstånd. Bra prestation, trots det. Att overallsegraren skulle komma från denna klass var inte särskilt förvånande. Rabi var kung även här.

Domarprotokollet återfinns – som alltid – hos Svenska Kroppskulturförbundet.

Deltagare i kursivt hamnade utanför finalen och poängsattes inte i alla ronder, deras poängsumma är därför annorlunda jämfört med finalisternas.

Resultat Battle of Scandinavia 2012
31 mars, Alingås, Sverige

Classic Bodybuilding

-180 cm

1. Martin Hanzel, Team Fairing, Järfälla, Sweden – 18
2. Simon Lundalh, Team body nutrition, Jönköping, Sweden – 28
3. Brani Oparusic, Pro Gym BBK, Stockholm, Sweden – 51
4. Andreas Malm, Team body nutrition, Jönköping, Sweden – 53
5. Istvan Nemeth, AA Elite Team, Malmö, Sweden – 74
6. Keijo Pikkarainen, Team reFORM. Västerås, Sweden – 90

+180 cm

1. Chris Harnell, Team Kostexperten, Vällingby, Sweden – 15
2. Conny Hilmersson, Energy Fys, Uddevalla, Sweden – 35
3. Christoffer Solefors, MM Sports Team, Göteborg, Sweden – 40
4. Ali Komai, Gymgrossisten Butik, Göteborg, Sweden – 60
5. Johan Stenman, MM Sports Team, Göteborg, Sweden – 75
6. Tom Hellman, OKSK Oskarshamn, Sweden – 90

Overall Herrar

1. Martin Hanzel, Team Fairing, Järfälla, Sweden – 6
2. Chris Harnell, Team Kostexperten, Vällingby, Sweden – 10
3. Simon Lundalh, Team body nutrition, Jönköping, Sweden – 14
4. Brani Oparusic, Pro Gym BBK, Stockholm, Sweden – 23
5. Conny Hilmersson, Energy Fys, Uddevalla, Sweden – 25
6. Christoffer Solefors, MM Sports Team, Göteborg, Sweden – 27

Damer

1. Jenny Olsson, Muscle Team, Eskilstuna, Sweden – 15
2. Mia Lundgren, Team body nutrition, Jönköping, Sweden – 30

Bodyfitness

-158 cm

1. Lill Nikolaisen, Haralds Gym, Norway – 15
2. Semiran Dag, Body Science Team, Göteborg, Sweden – 19
3. Josefin Pettersson, BMR Sports Nutrition, Helsingborg, Sweden – 28
4. Janne Knudsen, Denmark – 40
5. Maria Johansson, MM Sports Team, Göteborg, Sweden – 49
6. Madelene Bengtsson, Proteinexperten, Norrköping, Sweden – 61
7. Virginia Langum, MM Sports Team, Göteborg, Sweden – 69

-165 cm

1. Freja Lindberg, Team Fairing, Järfälla, Sweden – 14
2. Alexandra Larsson, MM Sports Team, Göteborg, Sweden – 16
3. Anna Bomar, Team Forever Fit by Better Bodies, Sundbyberg, Sweden – 28
4. Alexandra Biörnstad, Kristinehamns Atlet & Brottarklubb, Sweden – 40
5. Lavonne Vigerbäck, Team Acctive North, Luleå, Sweden – 52
6. Cecilia Ålhed, MM Sports Team, Göteborg, Sweden – 58
7. Yvette Lind, MM Sports Team, Göteborg, Sweden – 70

+165 cm

1. Camilla Öhman, Steel nutrition, Sweden – 10
2. Emelie Lundström, Team Fairing, Järfälla, Sweden – 20
3. Frida Bålefalk, Team Forever Fit by Better Bodies, Sundbyberg, Sweden – 30
4. Therese Ødegaard, Team Toppform, Norway – 44
5. Nina Stahre, Delta Gym, Stockholm, Sweden – 52
6. Maria Mollstedt, Team pure fitness, Göteborg, Sweden – 54
7. Sanja Krvavac, AA ELITE TEAM, Malmö, Sweden – 70

Overall

1. Camilla Öhman, Steel nutrition, Sweden – 6
2. Lill Nikolaisen, Haralds Gym, Norway – 9
3. Semiran Dag, Body Science Team, Göteborg, Sweden – 18
4. Freja Lindberg, Team Fairing, Järfälla, Sweden – 20
5. Emelie Lundström, Team Fairing, Järfälla, Sweden – 26
6. Josefin Pettersson, BMR Sports Nutrition, Helsingborg, Sweden – 30
7. Alexandra Larsson, MM Sports Team, Göteborg, Sweden – 32
8. Frida Bålefalk, Team Forever Fit by Better Bodies, Sundbyberg, Sweden – 41
9. Anna Bomar, Team Forever Fit by Better Bodies, Sundbyberg, Sweden – 43

Bodybuilding

-91 kg

1. Samir Troudi, Muscle Team, Eskilstuna, Sweden – 21
2. Deme Lazlo, Workoutcenter, Gävle, Sweden – 24
3. Mats Ljung, MM Sports Team, Göteborg, Sweden – 45 
4. Markus Hagström, Team Dalblads Nutrition, Stenkullen, Sweden – 62 
5. Toradj Tavakoli, Workoutcenter, Gävle, Sweden – 72 
6. Henrik Ågren, MM Sports Team, Göteborg, Sweden – 90
7. Henrik Benedicto, MM Sports Team, Göteborg, Sweden – 33

+91 kg

1. Rabi Fakhro, Team Better Bodies, Stockholm, Sweden – 15
2. Kevin Koxha, Haninge Hälsostudio, Sweden – 30 
3. Tomas Tjäder, Team Acctive North, Luleå, Sweden – 48 
4. Reza Charlie, Team Kroppsnytt, Stockholm, Sweden – 57 
5. Sebastian Fritzon, Team Fairing, Järfälla, Sweden – 75 
6. Mikael Gustafson, Haninge Hälsostudio, Sweden – 90

Overall

1. Rabi Fakhro, Team Better Bodies, Stockholm, Sweden – 5
2. Samir Troudi, Muscle Team, Eskilstuna, Sweden – 11
3. Deme Lazlo, Workoutcenter, Gävle, Sweden – 14
4. Kevin Koxha, Haninge Hälsostudio, Sweden – 20
5. Tomas Tjäder, Team Acctive North, Luleå, Sweden – 27 
6. Mats Ljung, MM Sports Team, Göteborg, Sweden – 28