Alltid retar det någon

Att använda ordet debatt är kanske att ta det lite väl långt. Men det har i varje fall snackats en del på sistone om träningsfanatiker, om huruvida man kan träna för mycket, och om det verkligen är sunt att vara sund. Eller som Rebecca Weidmo Uvell uttryckte det i Aftonbladet och i TV4-soffan: om hälsohetsen.

En som man inte vill reta upp är Christy ”Bullet” Bacon. Här i full färd med att träna med chefredaktören. Foto: Seth Janson

Bakgrunden är att Rebecca kände sig provocerad av att andra, som hon uttrycker det, ”poserar med sin träning” genom att berätta om det via frekventa uppdateringar på Facebook och liknande.

Tulle dig, Rebecca…

Den enklaste lösningen på delar av problemet är väl också den mest självklara? Varför inte rensa upp bland så kallade vänner och kontakter på Facebook och andra sociala medier? Varför inte bara se till att ha kontakt med endast de som delar din livsåskådning, dina värderingar och dina intressen? Att välja bort är också ett val, liksom.

Men det mer verkningsfulla är förmodligen något annat. För det Rebecca i sin debattartikel ger uttryck för är i mina ögon någon sorts blandning av dåligt samvete och prestationsångest.

Jag tror nämligen att alla vill må bra. Alla vill ha energi, kraft och lust nog att inte bara klara av livet vi möter, utan också kunna uppleva så mycket glädje och andra berikande öden som möjligt. Jag tror också att de allra flesta i dag inser vad som hjälper till att ta oss dit. Men också vad som gör det omvända.

Jag tror också att alla vill se bra ut, innerst inne. Jodå, jag har träffat folk som bestämt hävdar att de trivs med 30 kilos övervikt. Men jag menar att de blåljuger, och förmodligen mest för sig själva.

När vi då tränar, och berättar om det, så skickar vi en oavsiktlig högersmocka rakt in i det solar plexus av självförakt och ångest hos alla de som skulle vilja men varken kan eller orkar. Våra genomförda träningspass blir där till karaktärsmässiga framgångsmissiler som med lasersikte prickskjuter och förstärker Rebeccas besvikelse på sig själv, faktiskt på samma sätt som när vi tackar nej till en semla i fikarummet. ”Är du säker på att du inte ska ha en?” blir en omskrivning på ”Snälla, om du tar en också så slipper jag framstå som viljesvag och misslyckad!”.

Fast nej, jag är inte hjärtlös. Jag kan absolut känna empati för de som mår dåligt av att människor i deras omgivning tränar och lever sunt. Men jag kan inte tycka synd om dem. Jag vet att det krävs stor kraft och ansträngning att ta sig ur en situation med låt oss säga sockerberoende, övervikt och rökning. Men vi gör alla våra egna val. Varje dag. Jag accepterar att du gör dina. Varför kan du inte acceptera att vi gör våra?

Det fanns också en sorts omvänd pedagogisk invändning här från Rebeccas håll. Att mer information är det sista överviktiga behöver för att åstadkomma en förändring. Och det håller jag faktiskt med om. Istället menar jag aningen abrupt att det som saknas är en rejäl spark där ryggen möter benen.

Saken är också den att jag på inget sätt känner Rebecca. Jag har aldrig träffat henne, aldrig läst något hon skrivit, eller ens aldrig hört talas om henne tidigare (eftersom jag misstänker att vi inte riktigt rör oss i samma kretsar är jag övertygad om att även det omvända gäller). Därför är innehållet i denna text inte riktad mot Rebecca personligen utan mot den åsikt hon uttrycker.

Jag kommer att fortsätta att berätta för världen om mina lyckostunder i gymmet, och jag rekommenderar dig att göra detsamma.

Alltid retar det någon.

Bild 325839

Redaktören listar: Vårens idrottshöjdare (100 % fotbollsfritt)

 1. Arnold Classic
  Är det världens största idrottsevenemang? Kanske. Men det är i alla fall byggarvärldens största.
 2. BMR Grand Prix
  Svensk nykomling bland vårtävlingarna, och den som genomförs allra mest söderut (Malmö, duh!). Binais andra baby.
 3. Battle of Scandinavia
  Reino Strands stolthet fortsätter växa som en vild potatis. Räkna med en superrapp och effektivt genomförd tävling.
 4. NBA-slutspelet
  Två månader av högklassig underhållning varje natt kommer att sätta dygnsrytmen på svåra prov. Men jag har löst det förr.
 5. US Masters
  Blir det Tiger i år? Många hoppas på det, så även jag. En seger här för honom upp till 15 majors, strax efter Nicklaus odödliga 18.