Ibland får man vara nöjd med det lilla

Mycket vill ha mer. Ibland kan dock även redaktören nöja sig med det lilla. Foto: Seth Janson

Jag vet att du håller med om att träning är en fantastisk källa till kraft, energi och glädje. Både du och jag kittlas av att få visualisera det kommande träningspasset, att få göra i ordning proteindrinkar och annat vi tycker oss behöva, att få packa väskan med kläder, skor, bälte, remmar och liknande. Att få göra oss både mentalt och fysiskt beredda. För träningen.

När vi väl anländer till gymmet är det vår tid. Vi kanske säger hej till gymbekanta och high-fivar en kompis, men efter det är vi. Bara vi.

Under uppvärmningen funderar vi på vilka övningar och vikter vi ska ägna oss åt om en stund. De 6-7 minuterna där på motionscykeln kan för andra kännas fjuttiga, men vi vet annat. Vi vet att det ofta är där och då träningspassets kvalitet avgörs.

Med fokuserade steg kliver vi fram mot dagens första övning. Om den involverar en bänk så väljer vi den med omsorg. Det måste vara rätt bänk, uppställd på rätt ställe, och ha de rätta vinklarna inställda. De medhavda lurarna spelar vår musik. Inte den vi gillar att dansa till, nödvändigtvis. Men den som ger oss bäst knuffar där bak. Framåt.

Vi inleder med ett koncentrerat uppvärmningsset, mjukt, försiktigt, men ändå bestämt. Vi letar vinklar, efter den rätta känslan, kontakten. Våra lyft är inte tunga än, bara härligt ansträngande. Sakta men säkert tar vi oss upp i belastning. För varje stegring känner vi adrenalinet stiga allt mer. Vi kommer nämligen allt närmare själva huvudrätten – våra arbetsset.

Plötsligt är det dags. Dagens höjdpunkt. Vi frammanar all koncentration och fokusering vi kan. För oss är detta inget vi skojar om eller ser lättvindigt på. Istället är det på blodigast möjliga allvar.

Så, vi exploderar. Boom! All kraft och all energi vi har går åt redan i mitten av det första ”riktiga” setet, men vi når målet. Har vi fler set inplanerade så krävs det nu en lättare form av mental omladdning, och kanske också en kortare ihopsamlingpromenad innan det är dags igen. Där vi tidigare förlitade oss på någon sorts inneboende muskulär styrka, tvingas vi nu koppla in reservtanken – jävlaranammat. Både du och jag har ett vanligtvis välfyllt konto för det, så vi tar oss igenom de följande seten med både stil och hedern i behåll.

Så går vi vidare.

Till nästa övning.

Till nästa prövning.

Vi levererar, såklart. På väg till en avslutande sipp vatten direkt från kranen (trots att skylten ovanför ber oss låta bli) tar vi oss samtidigt en flukt i spegeln. Förutom en eller par aningen mer uppsvällda kroppsdelar, så finns där dessutom ett par trötta men klara ögon. Blicken säger det mesta. Den är nöjd, nästan stolt, och den indikerar att den knappa timmen som just passerat gjort oss färdiga att möta världen utanför.

Under färden hemåt sköljer lyckohormonerna över oss med eftertryck. Samtidigt som vi lämnar vår egen hedersstund så träder vi också alltmer in i ”verkligheten” där ute. Har vi riktig tur så kan vi ta med oss så mycket energi, kraft och glädje att inte ens trafikstockningar, övertrasserade bankkonton eller krånglande svärmödrar kan rubba oss. Ibland får man vara nöjd med det lilla.

I dina växande musklers tjänst.

Bild 325839 

Redaktören listar: 5 softa sommarlöften

 1. Total vila från jobb
  Varje år hittills har det visat sig betydligt lättare sagt än gjort. Men i år ska det ske. Verkligen.
 2. Träna som en galning
  Världens lättaste löfte att avge. Och förmodligen också det lättaste att infria.
 3. Swinger
  Inte fullt så kinky som det låter. Jag har bara en ambition att lufta mina fina handsmidda golfklubbor betydligt oftare än i fjol. Och det är ju snabbt gjort.
 4. Glass-bonanza
  Har redan lovat dottern att på fullaste allvar testa igenom hela buketten av Magnum-glassar som redan ligger där och hotar. Och nu ska det bli av.
 5. Helga vinet
  Jag älskar ju som bekant vin, och ämnar såklart prova en uppsjö varianter i sommar. Men jag kommer också påminna mig själv om att det bara finns en lördag i veckan.