Muskelmatsnack på Sveriges Radio!

Sveriges Radio P4 (Radio Uppland) intervjuade häromdagen BODYs matredaktör, Hannah Runsten, och intervjun sändes nu på förmiddagen. Huvudrätten var såklart boken MUSKELMAT, men även lite generellt kost- och träningssnack slank ned.

Egmont Tidskrifter har satt igång en rejäl hälsosatsning på kontoret, bland annat får alla 200+ anställda ett exemplar av MUSKELMAT för att själva kunna påverka sin matlagning åt det bättre hållet. I samband med det gjordes en intervju för intranätet med vår matredaktör på tidningen BODY:

Hallå där Hannah Runsten, varför har du gjort MUSKELMAT?
– Alla recept i boken har tidigare publicerats i BODY. När vi uppmärksammade ett stort intresse för recepten från i synnerhet träningsmänniskor, men även andra, som ville bli av med onödigt kroppsfett och få en snyggare figur, insåg vi efterfrågan på en samling av recepten.

Hur har du kommit på alla dessa recept?
– Jag har ett stort matintresse och har alltid gillat att experimentera mig fram till formfrämjande och hälsosamma recept. Hela mitt yrkesverksamma liv har jag på ett eller annat sätt jobbat med människors hälsa med inriktning på träning och kost, vilket också är mitt personliga fritidsintresse. Så att ta fram recepten till MUSKELMAT har bara varit en fantastiskt rolig del i detta!

Kan alla ha nytta av boken?
– Ja, det skulle jag säga. Recepten i boken är i första hand framtagna för BODYs läsare – alltså styrketränande killar och tjejer som vill få märkbara och synliga resultat av sin träning. Men det fina är att denna sorts mat ger positiva hälsoeffekter och en snyggare kropp för de allra flesta.

Vad har varit ditt grundtänk i framtagandet av recepten?
– Maten ska ha ett väl avvägt näringsinnehåll i relation till sitt syfte. Men lika viktigt är att den ska vara god och mättande. En utmanande ekvation – men den går ihop!

Vilka är dina tre favoritrecept i boken?
– Oj, det var en svår fråga. Men tre av mina favoritrecept är följande:

  • Vaniljgröt med blåbär och gojibär – En frukost jag själv ätit regelbundet under många års tid och rekommenderat många andra, då den ger en kanonbra start på dagen!
  • Lammsouvlaki med grekisk sallad – En lättlagad rätt som funkar året om och tar sinnena till Medelhavet på ett kick!
  • American Pancakes – Ett av de tydliga bevisen för att nyttig mat också kan smaka gott! Bjud på dessa till söndagsbrunchen, och dina gäster lär inte bli besvikna.

Slutligen – Vilka är dina bästa tips för ett hälsosammare fredagsmys?
– Jag gissar att jag inte behöver nämna att chips och ostbågar är bannlysta..? Men tro mig, det behöver inte bli tråkigt för det! Läs gärna inledningen av kapitlet om Godsaker i MUSKELMAT (sid 249), där jag skrivit om hur du ”Snaxar smart”. Där får du tips på bra snacks och information om vad du bör undvika. Ett förslag på meny för fredagskvällen är:

  • TACOPAJ (sid 116) till varmrätt – Funkar för hela familjen, och tacotraditionen kan hålla i sig, men i en hälsosammare form.
  • CHEESECAKE (sid 283) till dessert – Ett njutbart sätt att ta sig i form.
  • ROSTADE KIKÄRTER (sid 275) som fredagssnacks – Mättande och gott, som räcker fredagskvällen ut.

Hannah Runsten är författare av boken MUSKELMAT, Licensierad Personlig Tränare och Kostrådgivare.