Sommarfeeling

Redaktören smörjer upp inför sommaren.

Ja, onekligen hänger sommaren i luften nu. För många av oss är denna årstid den härligaste av dem alla, och därför så efterlängtad. För egen del betyder sommaren tid. Tid att umgås med familjen, tid att hänga med kompisar, att slappa, dega, bada, leka och inte minst skratta. Men också tid för träning.

Oavsett om jag befinner mig i en tung arbetsperiod eller är helt ledig är träningen nästan alltid min utgångspunkt. Därför har jag svårt att förstå de som tar helledigt även från gymmet under sommaren. Jag kan istället känna att sommarträningen nästan alltid blir extra bra och gynnsam.

Ofta äter man kanske aningen mer obehindrat under ledigheten, vilket ger lite extra turbokalorier att slå mynt av där bland stängerna. I mitt eget fall sover jag även lite mer under semestern, vilket också är till stort gagn för mina träningsresultat. Ett mindre tidspressat läge gör dessutom att jag kan köra aningen längre pass och kanske också lite mer genomtänkta och kompletta sådana. Och med betydligt färre krav om månadsrapporter hängande runt halsen är det sannolikt att sommarträningen kan genomföras med extra bra fokus.

Därför är det med avsevärd anabol glöd jag ser fram mot de stundande veckorna. I denna utgåva:

 • Vill man ta konceptet behålla sommarformen ett par snäpp till så kan jag rekommendera Jacob Gudiols utmärkta artikel ”8 veckor – Så håller du formen hela sommaren!”. Jacob går här igenom begrepp som intensitet, belastning, ansträngning och trötthet, och ger dig handfasta råd om hur du kan tänka och agera för att hålla dig skarp hela sommaren. Ett måste.
 • Går du i pryltankar så har vi också listat de 12 träningshjälpmedel som ger dig mest knuff i ryggen, vilket kan ge nya dimensioner.
 • I en ny artikelserie låter vi proffsen avslöja sina specialknep. Först ut är favoriten Arne Lundell, som berättar om 5 av sina specialtricks i gymmet. Läsvärt!
 • Vi har dessutom släppt lös Hannah i uppgiften att komponera ett antal svalkande proteinskapelser som dessutom smakar mumma, precis lagom till sommaren.
 • Som gästkock har vi denna gång varit hemma hos profilen Kenny Dahlström som under etiketten ”Strävan” har utvecklats till en riktig Facebook-favorit. Kenny lagar wasabikryddad lax med rotfrukter.
 • Vi har dessutom träffat en särdeles avslappnad och inspirerande tepåse (engelsman, reds anm) vid namn Rob Harris, som i detalj visar hur han tränar sina armar. Tre tävlingar och tre pallplatser senare visar det sig att Rob dessutom har rätt bra koll på läget.
 • Hur man får fason på bröstmuskulaturen är alltid ett hett ämne. Vi lät därför snitsaren Bo Johnson visa och berätta om sin väg till tunga tutor.
 • Vi har också fått sitta tätt intill Antonia Pesevski, ett blont och kurvigt yrväder från Malmö, som är en av våra mest lovande body fitnessjuniorer.
 • Och apropå Malmö – vi var ju såklart på Sweden Grand Prix, och kom därifrån sprängfyllda med intryck och åsikter.

Det blir med det en ganska maffig anrättning du får. Hoppas den kan hjälpa till att mejsla fram din egen sommarfeeling!

I dina växande musklers tjänst!

Bild 325839

Redaktören listar: På tallriken i sommar

 1. Burgaren
  Kan inte med ord beskriva min kärlek till en väl tillagad burgare av endast högkvalitativa råvaror (gärna älgfärs). Kräver engagemang och kärlek, men ger också en hel del av motsvarande tillbaka.
 2. Potatis
  Undantaget frukosten (när den nu intas, det är inte varje dag nämligen) så förbehåller jag mig rätten att inta rostade jordknölar till varje mål. Varför? För att jag är värd det.
 3. Salladen
  I lass, stora sådana. Massor av olika grönsaker såklart, och lök, feta, melon och nötter. Kanske toppat med lite hyvlad parmesan, och självklart balsamvinäger.
 4. Skaldjur
  Det finns ju fredagar och lördagar även i sommar, och att då bunkra upp med olika sorters räkor, grillade pilgrimsmusslor och kanske rentav några ostron är så nära himmelen man kan komma.
 5. Dessert
  Jag är väl medveten om att det kommer som en överraskning, ja nästan chock, och att det absolut inte går att se på min form (1), men jag är barnsligt förtjust i desserter. Halva sommaren kommer alltså gå till att parera för kladdkakor och ducka för glassar.

1. Graden av ironi här? Förmodligen rätt hög. Typ Yotta-hög.