BODY Classic 2014

Alex Danielsson med speakern Fredrik Age.

Gott om kroppar på scenen, tätt i bänkraderna, och hög stämning. Äntligen är fysiktävlingen tillbaka i anrika Solnahallen. BODY Classic är dess namn.

Premiär för BODY Classic

Av Alex Danielsson

Jag har tidigare skrivit om att det intensiva engagemanget för fysiktävlingar likt dessa har svårt att nå de riktigt elektrifierande höjderna i alltför sköna (och moderna) konferenslokaler. Den publika upplevelsen blir lite för bekväm och ombonad, och därmed lite mer dämpad än vad man skulle önska. Jag har, i samma skrift, formulerad 2009, också hävdat att det mer småskaliga förmodligen är nyckeln. Som att sportens ursprung också är dess framtid.

Vi är rätt många som sprungit på byggartävlingar i Solnahallen genom åren. Som Fredrik Age skriver här nedan var det dock 12 år sedan sist det begav sig. När KP Ourama, BODYs chefredaktör i Finland, för drygt 18 månader sedan sådde fröet till mig om en tävling i Stockholm, så var jag till en början bara försiktigt positiv. Det ena gav sedan det andra. Vi fick ett preliminärt datum i kalendern, där vi dessutom kunde säkra Solnahallen som skådeplats.

Så här i efterhand finns det såklart saker vi kunde ha gjort bättre och annorlunda (jag delar helt Fredriks omdöme). Men på det hela taget är det min uppfattning att både tävlande, publik, domare och övrig personal upplevde en riktigt härlig dag där i Solnahallen. Intensiv, tät, effektiv och engagerande.

Precis som det ska vara.

Rapport från BODY Classic

Text: Fredrik Age och Carina Isaksson

Det var med både glädje och nostalgikänsla man parkerade bilen utanför anrika Solnahallen för att bevittna en byggartävling – som inte arrangerats där sedan 2002. Skulle man få tillbaka känslan av tävling genom en tillbakagång till en gammal beprövad hall? Funkar det i storstan igen? Kan man få till en tävling där fokus ligger på de tävlande? Frågorna var många, men när röken lagt sig och man glad och trött satt i bilen på väg hem till de västra förorterna igen kunde man konstatera att – ja, det blev riktigt bra faktiskt.

Några barnsjukdomar – som ljudet, kanske lite mer priser till de tävlande utanför pallen, samt kanske lite fler utställare – var småsaker jämfört med det paket man fick som publik, men också som tävlande. Många klasser med många tävlande, korta pauser och ett späckat program hanns med under en dag. Därför ser i alla fall jag fram emot nästa års upplaga, 2.0. 

ATHLETIC FITNESS DAMER

Den gamla hederliga grenen som etsat sig fast i grenutbudet bjöd denna gång på ett riktigt bra startfält. Poseringsronderna kördes på scenen, och däremellan gick man ut i hallen intill och körde fysikronderna. Enormt tidssparande. Tio damer gjorde upp i klassen, och det här är en disciplin som jag gillar; styrka och uthållighet kombinerat med en snygg fysik. På tredje plats kom Helen Wilhelmsson, Team Fairing, som uppvisade bra form och symmetri, men låg lite i botten i styrkemomenten. På andra plats kom Michaela Augustsson, Body Science Team, som var snabbast i hinderbanan och i bra form. Vann gjorde supermeriterade Amanda Almroth, Team Gymgrossisten, som vann både styrkeronden och fysikronden. Amanda var i riktigt bra form och har en snygg linefysik med komplett sexpack. Queen!

 1. Amanda Almroth, Team Gymgrossisten, Stockholm – 6
 2. Michaela Augustsson, Body Science Team, Göteborg – 10
 3. Helen Wilhelmsson, Team Fairing, Järfälla – 12
 4. Amelie Andersson, Team proteinExperten, Norrköping – 14
 5. Stina Mittermaier, Team Nutramino, Finspång – 15
 6. Joanne Kadir, MM Sports Team, Göteborg – 17
 7. Vicky Ingvarsson, Hörby AK – 17
 8. Frida Lundberg, Team GymgrossistenButik, Göteborg – 21
 9. Amanda Gustafsson, Team GymgrossistenButik, Göteborg – 22
 10. Linda Samuelsson, Body Science Team, Göteborg – 25

ATHLETIC FITNESS HERRAR -180 CM

I korta herrklassen kom åtta tokladdade atleter till start. På tredje plats kom Niklas Dehlén, Delta Gym, som vann mycket på sin snygga fysik och sin snabbhet i hinderbanan. Inför nästa tävling blir det att gnugga chins och dips för att nästa gång kunna avancera högre upp i resultatlistan. På andra plats kom Olle Hallkvist, Team Steel Nutrition, som hade en riktigt snygg fysik. Han var även snabb i hinderbanan, men laggade även han på styrkan. Vann gjorde Claes Nyström, Gym & Fitness North, som hade det bästa totala paketet. Ser man till resultaten upptäcker man vikten av att vara allsidigt tränad och prestera bra i samtliga moment. Kudos till Linus Ruotsalainen, Team Scitec, som hade vunnit hela klabbet om han inte fått en så kass tid på hinderbanan.

 1. Claes Nyström, Gym & Fitness North, Luleå – 8
 2. Olle Hallkvist, Team Steel Nutrition, Trollhättan – 10
 3. Niklas Dehlén, Delta Gym, Stockholm – 11
 4. Robin Olsson, Team Back2Basic, Halmstad – 12
 5. Lucio Pelaez, AA ELIT TEAM, Malmö – 13
 6. Tobias Fahlén, Team Boxen, Umeå – 14
 7. Linus Ruotsalainen, Team Scitec Nutrition, Stockholm – 15
 8. Joakim Jackson, MM Sports Team, Göteborg – 21

ATHLETIC FITNESS HERRAR +180 CM

De längre killarna var lika vassa de, och nio stycken radade upp sig under förbedömningen. I styrkemomentet utmärkte sig Richard Susaeg, Body Science Team, som blåste iväg hela 57 dips, vilket var 23 fler än tvåan. Grymt bra jobbat! På tredje plats kom Narbe Sarkisian, Team In Shape. En grov kille med snygg överkropp. Lite mer ben så skulle symmetrin blir mer jämn. På andra plats kom Peter Jönsson, MM Sports Team, som var både hård och symmetrisk. Klart snyggast fysik på scenen. Vann gjorde dock Filip Nilsson, Team Scitec Nutrition, som var jämnast i hela fältet. En klar vinnare.

 1. Filip Nilsson, Team Scitec Nutrition, Stockholm – 5
 2. Peter Jönsson, MM Sports Team, Göteborg – 9
 3. Narbe Sarkisian, Team In Shape, Uppsala – 12
 4. Waldemar Gustavsson Ek, Team Muscles With Style, Uppsala – 12
 5. Richard Susaeg, Body Science Team, Göteborg – 12
 6. Peter Granat, MM Sports Team, Göteborg – 17
 7. David Axegren, MM Sports Team, Göteborg – 20
 8. Frederik Pedersen, MM Sports Team, Göteborg – 21
 9. Simon More, MM Sports Team, Göteborg – 22

BODYFITNESS -163 CM

Bodyfitness-klasserna växer till sig år för år och kvalitén blir allt bättre – så även denna gång. Flera välmeriterade tjejer kom till start, men några stod givetvis ut från mängden. På tredje plats kom Rezan Persson, Team reFORM by Ironsport Club, som gjort en klassisk resa från BODYs Talangjakten till denna tävling via Tammerpokalen ifjol, där hon vann med bravur. En snygg fysik som är på väg framåt. På andra plats kom Alexandra Söder, Delta Gym, som bara blir bättre och bättre för varje år. Här var hon i bra form och utstrålade fin kvinnlighet. Vann helt ohotad gjorde den evigt unga Evalinda Aarvaag, MM Sports Team, som firar 20-års jubileum i år. Om jag tyckte att hon hade en snygg fysik redan 1994 så är det ingenting mot hur hon såg ut här. Klassiskt snygga linjer, och med domarettor rakt igenom, var detta ingen match för henne. Som grädde på moset tog hon även hand om overalltiteln.

 1. Evalinda Aarvaag, MM Sports Team, Göteborg – 6
 2. Alexandra Söder, Delta Gym, Stockholm – 12
 3. Rezan Persson, Team reFORM by Ironsport Club, Västerås – 13
 4. Kajsa Sihlén, Delta Gym, Stockholm – 23
 5. Julie Merlot, Delta Gym, Stockholm – 25
 6. Sanne Abrahamsson, Sölvesborgs Gym & Fitness – 27
 7. Helena Movenius, Gym & Fitness North, Luleå – 38
 8. Miriam Lindberg, Delta Gym, Stockholm – 39
 9. Lisa Johansson, Delta Gym, Stockholm – 46
 10. Joan Söderberg, Delta Gym, Stockholm – 48 

BODYFITNESS +163 CM

Även i denna klass var det hög kvalitet på de tävlande. På tredje plats kom Ylva Birgersdotter, Gavelo Top Team, som gjort en hejdundrande resa från trasig nackkota till scenen i Solnahallen. Här var hon bra, men kanske lite mjuk för mitt tycke. På andra plats kom Martina Hänninen, Team Nutramino, som var i riktigt bra form. Lite mer runda axlar skulle jag nog önska, men det är en smaksak. Vann gjorde Camilla Wreting, Team Budo & Fitness, som hade jämnast fysik i startfältet. Skulle dock även på henne önskat lite mer hårdhet. 

 1. Camilla Wreting, Team Budo & Fitness, Hägersten – 9
 2. Martina Hänninen, Team Nutramino, Finspång – 11
 3. Ylva Birgersdotter, Gavelo Top Team, Hammarö – 13
 4. Jannie Eriksson, Team Gumse Gym, Sollentuna – 20
 5. Erika Sjöberg, Gym & Fitness North, Luleå – 23
 6. Anette Fabretto, Team In Shape, Uppsala – 30
 7. Ulrika Thunberg, Gym22, Axvall – 35
 8. Emma Mellgren, Forshaga Atletklubb – 41
 9. Matilda Holmberg, Team Diamond Fitness, Vaggeryd – 42
 10. Linda Samuelsson, Body Science Team, Göteborg – 50
 • Overall Bodyfitness: Evalinda Aarvaag, MM Sports Team, Göteborg

MEN’S PHYSIQUE -178 CM

Denna nya disciplin i IFBB-familjen börjar nu bli riktigt stor, och i denna korta klass kom hela 14 killar till start. Hur jag än vill låta bli så kan jag inte sluta tänka på surfbrädor, stranden, Pamela Anderson och den i huvudet oavbrutet surrande ”I ́m always here”. Det måste vara en inre störning. Nåväl, på tredje plats kom Pontus Koskelainen, Team Gymgrossisten, med en snygg fysik med runda och fina muskelbukar. På andra plats kom Law Shala, Scandinavian Nutrition, som även han är en kille med snygg och stilren fysik. Vann gjorde Jones Ahmad, AA Elit Team, från Malmös Ahmad-klan. Väldigt snygg och symmetrisk fysik som verkligen står ut med ett äkta licensierat åtta-pack, vilket är få förunnat. Han belönades också med vinsten i overallklassen. 

 1. Jones Ahmad, AA Elit Team, Malmö – 7
 2. Law Shala, Scandinavian Nutrition, Stockholm – 13
 3. Pontus Koskelainen, Team Gymgrossisten, Stockholm – 13
 4. Markus Svensson, MM Sports Team, Göteborg – 21
 5. Adam Modigh, MM Sports Team, Göteborg – 24
 6. Ali Alkawaz, Team West Coast Iron, Göteborg – 27
 7. Johnny King, Scandinavian Nutrition, Stockholm – 37
 8. André Lövgren, MM Sports Team, Göteborg – 43
 9. Sebastian Sundqvist, Gavelo Top Team, Hammarö – 44
 10. Daniel Olofsson, Gavelo Top Team, Hammarö – 45
 11. Joaquim Forssén Leriaz, MM Sports Team, Göteborg – 58
 12. Johan Lewinsson, MM Sports Team, Göteborg – 59
 13. Ammar Mohammad, Team Musclezone, Malmö – 64
 14. Mattias Wallin, Team In Shape, Uppsala – 65

MEN’S PHYSIQUE -182 CM

I mellanklassen var det ett riktigt getingbo där det endast skiljde två poäng mellan ettan och femman. På tredje plats kom Mikael Zackrisson, Bjurhovda Atletklubb, som var bra. Tvåa blev Joakim Palm, MM Sports Team, som även han har en snygg fysik utan egentliga svagheter. Tittade man på finalfältet så förstod man att domarna hade riktigt svårt att bestämma sig. Vann gjorde dock till slut Jesper Jurell, Nordic Shape, som fick lägst poäng av domarna. I mina ögon kunde det gått hur som helst. 

 1. Jesper Jurell, Nordic Shape, Sollentuna – 14
 2. Joakim Palm, MM Sports Team, Göteborg – 15
 3. Mikael Zackrisson, Bjurhovda Atletklubb – 15
 4. Adnan Succar, AA Elit Team, Malmö – 16
 5. Erik Asperheim, Delta Gym, Stockholm – 16
 6. Per Ekbjörn, Team Muskelbygget, Vimmerby – 30
 7. Eddie Odima, Nordic Shape, Sollentuna – 33
 8. Tommy Pettersson, Fitnesstation Huddinge – 40

MEN’S PHYSIQUE +182 CM

Här var det fler fysiker som såg ut som mindre bodybuilders, och skulle en del lägga ett par år i squatracket skulle de nog kunna tävla i någon annan disciplin. Tror i och för sig att det är mitt byggarhjärta som talar, för de tävlar nog i den gren de tränat för och inte i något jag hoppas på. Jaja, det är svårt att lära gamla hundar sitta. På tredje plats kom Gyula Bercsenyi, Delta Gym, som har en bra och genomtränad fysik. Lite bred midja kanske, för min smak. På andra plats kom Victor Back, DB Fitness, som även han har en snygg och genomtränad fysik i bra form. Vann gjorde Johan Stenman, MM Sports Team, som med bra form och finess tog hem klassen. 

 1. Johan Stenman, MM Sports Team, Göteborg – 10
 2. Victor Back, DB Fitness, Stockholm – 10
 3. Gyula Bercsenyi, Delta Gym, Stockholm – 14
 4. Tobias Bentzer, MM Sports Team, Göteborg – 17
 5. Linus Grudd, Team Flex, Tyresö – 23
 6. Niklas Andersson, Team Muscles with Style, Uppsala – 29
 7. Richard Susaeg, Body Science Team, Göteborg – 38
 8. Andreas Sjöberg, Team Palmell, Hägersten – 40
 9. Eirik Lundquist, Enköpings Styrkelyftarförening Gym1Uno, Enköping – 42
 10. Joel Åbrodd, Formtoppen, Höllvik – 50
 11. Petter Damré, MM Sports Team, Göteborg – 53
 • Overall Men’s Physique: Jones Ahmad, AA Elit Team, Malmö

CLASSIC BODYBUILDING

Här spretade det rejält med allt från soffliggarfysik till toppklass. Ett tvärsnitt med andra ord. På tredje plats kom Jonas Mann, Body Science Team, som har en gammal klassisk fysik i mina ögon. Smal midja, breda axlar och snygg posering. Bra ben och armar, och skulle jag vara jultomten skulle jag ge Jonas en T-bar med tillhörande vikter i julklapp. På andra plats kom Robert Berg, Body Science Team, som i mina ögon har den klart snyggaste fysiken av dem alla. En vakuumpose i klass med Frank Zane är nog ingen som klarar av idag förutom Robert. Hade han skalat av ett par kilon till och varit knivskarp hade han nog varit en internationell superstar vid det här laget. Vann gjorde Saeed Ghanbar Poor, Team reFORM by Ironsport Club, som hade prickat formen perfekt. Hans muskelutveckling ser rutinerad ut och hans posering var riktigt bra. Kanon! 

 1. Saeed Ghanbar Poor, Team reFORM by Ironsport Club, Västerås – 24
 2. Robert Berg, Body Science Team, Göteborg – 24
 3. Jonas Mann, Body Science Team, Göteborg – 47
 4. Henrik Pantzar, Team GymgrossistenButik, Göteborg – 59
 5. Linus Carlén, Exhale Gym, Göteborg – 79
 6. Marcus Örtengren, Team Fairing, Järfälla – 85
 7. Rauol Abou Trabi, Pro Gym BBK, Stockholm – 37
 8. Akeem Afzali, Team Musclezone, Malmö – 38
 9. Anders Prinsström, Team Gumse Gym, Sollentuna – 44
 10. Leo Andersson, Team Pulverkungen, Hallstavik – 49
 11. Lasse Fairing, Team Fairing, Järfälla – 54
 12. Alexander Westholm, Bjurhovda Atletklubb – 60

BODYBUILDING

Det här var en öppen klass med stora spridningar över startfältet. Elva gubbs kom till start. Toppen utkristalliserade sig ganska fort. På tredje plats kom Rob Harris, Gumse Gym, som var väldigt kompakt och fyllig. Grymma ben och saftig från sidan. Dock lite kort rygg, vilket får honom att bli lång i dubbel biceps framifrån. På andra plats kom Lars Östling, Steel Nutrition, som var än mer köttig. Han har en otrolig volym och är bred på alla håll och kanter utan att vara bulkig över midjan. Man såg dock att han hade lite kvar på formen, och jag hoppas han hinner fixa till den till EM, för en Lars i toppform är en internationell kraft att räkna med. Vann gjorde Fredrik Spång, Team Palmell, som förkroppsligar begreppet Giant Killer. Fredrik har riktigt fina linjer, en smal midja, breda axlar och vida lår. Jag tycker hans fysik har utvecklats riktigt bra de senaste åren, och han har klar potential att nå långt på EM.

 1. Fredrik Spång, Team Palmell, Hägersten – 26
 2. Lars Östling, Team Steel Nutrition, Trollhättan – 31
 3. Robert Harris, Team Gumse Gym, Sollentuna – 52
 4. Jonas Claesson, MM Sports Team, Göteborg – 54
 5. Per-Arne Andersson, Oskarshamns Kraftsportklubb – 64
 6. Martin Persson, Nordic Shape Sollentuna – 86
 7. Aron Persson, Team XXXL-Sweden, Kållered – 32
 8. Carl-Johan Gustafsson, Team Gumse Gym, Sollentuna – 41
 9. John Henricson, Scandinavia Nutrition, Stockholm – 43
 10. Toni Lehmusvirtha, Gym & Fitness North, Luleå – 49
 11. Daniel Törnvall, MM Sports Team, Göteborg – 54

BIKINI FITNESS -163 CM

Grymt kul med Bikini Fitness, som helt uppenbart tilldrar sig det största intresset från de tävlandes skara. Totalt fler än 40 tävlande, vilket lovar gott inför framtiden. Tretton spänstiga tjejer kom till start i den kortaste klassen, och överlag väldigt hög nivå på de tävlande. Trea blev Ligia Andrades, Delta Gym, endast en poäng efter tvåan. Ligia har en feminin fysik med en hel del löften om en ljus framtid. På andra plats kom vackra Emelie Söder, Team West Coast Iron. Ultrafeminin och kurvig så det förslår, och dessutom med fina linjer. Mot ettan fanns det dock inget motmedel. Evelin Grzegorczyk, AA Elit Team, har en naturlig talang för detta, och i brist på bättre beskrivning så faller allt liksom bara rätt hos Evelin. Proportioner, symmetri och även muskelmängd är perfekt avvägd för disciplinen. För detta belönades Evelin med raka domarettor, och en sedan tidigare klar plats i det svenska EM-laget.

 1. Evelin Grzegorczyk, AA Elit Team, Malmö – 5
 2. Emelie Söder, Team West Coast Iron, Göteborg – 15
 3. Ligia Andrades, Delta Gym, Stockholm – 16
 4. Malin Bergström, Team In Shape, Uppsala – 18
 5. Denise Nordén, Team Fitnessguru, Stockholm – 27
 6. Marie Gerdin-Lundqvist, Team Chamoun, Tranås – 27
 7. Synne Mari Jacobsen Myrbø, Kaliber Gym, Trondheim, Norway – 35
 8. Emma Ljungqvist, Team Fairing, Järfälla – 39
 9. Marie Brandstedt, Gym & Fitness North, Luleå – 46
 10. Sofia Ericson, Najadens Fitnesscenter, Handen – 47
 11. Tove Larsson, MM Sports Team, Göteborg – 57
 12. Vera Kumpulainen, Team reFORM by Ironsport Club, Västerås – 57
 13. Ann-Sofie Brännare, MM Sports Team, Göteborg – 65

BIKINI FITNESS -168 CM

Fullt startfält med 15 högmotiverade damer, och här var det betydligt jämnare än i den kortare klassen. På samma poäng som fyran blev Mathilda Elgholm Grönroos, Team Forever Fit by Better Bodies, trea. Lång, slank och med fin feminin fysik, som dessutom presenterades på ett mycket bra sätt. Tvåa blev Daniella Petterson, Team Diamond Fitness, som var i riktigt bra form och med en i mitt tycke perfekt mängd muskelmassa. Kan gå långt. Vinner klassen gör Emilia Haglund, MM Sports, som har grymt fina linjer och en härlig energi. Dessutom poserar hon bra och säkert.

 1. Emilia Haglund, MM Sports Team, Göteborg – 8
 2. Daniella Pettersson, Team Diamond Fitness, Vaggeryd – 12
 3. Mathilda Elgholm Grönroos, Team Forever Fit by Better Bodies, Sundbyberg – 18
 4. Emma Cederholm, Team West Coast Iron, Göteborg – 18
 5. Lily Inan, Team Body nutrition, Jönköping – 20
 6. Jenny Wallin, Gym & Fitness North, Luleå – 28
 7. Elin Lindholm, MM Sports Team, Göteborg – 35
 8. Catarina Öberg, MM Sports Team, Göteborg – 37
 9. Lina Nilsson, Team Musclezone, Malmö – 46
 10. Jessica Jonsson, MM Sports Team, Göteborg – 49
 11. Nathalie Hedlund, Delta Gym, Stockholm – 58
 12. Maribel Lopez, Team reFORM by Ironsport Club, Västerås – 59
 13. Matilda Sundbaum, MM Sports Team, Göteborg – 60
 14. Cecilia Gonelius, Team Fairing, Järfälla – 72
 15. Malin Eriksson, Scandinavian Nutrition, Stockholm – 73

BIKINI FITNESS +168 CM

Även här ett väldigt stort startfält, med 12 resliga tjejer till start. Oerhört jämn klass, där bara ett poäng skiljde ettan från tvåan, och det var bara ytterligare tre poäng ner till tredjepristagaren. Och tjejen med bronsbucklan blev denna gång Miriam Karlsson, Gym & Fitness North, som verkligen stod ut positivt (och då inte bara med sitt härligt röda hår). Fin muskelutveckling, lagom hårdhet, och riktigt fina linjer. Kan bli riktigt bra i min bok. Tvåa blev glänsande Marie Månsson, X-act Gym, som sken ända till grannkommunen. Enorm utstrålning, och långa fina linjer. Vinnaren, med som sagt blott en poäng till godo, blev Frida Paulsen Stern, Gavelo Top Team. Bra hårdhet, en harmonisk struktur och ett mycket ambitiöst framförande var de vinnande inslagen. Riktigt bra.

 1. Frida Paulsen Stern, Gavelo Top Team, Hammarö – 11
 2. Marie Månsson, X-act Gym, Löddeköpinge – 12
 3. Miriam Karlsson, Gym & Fitness North, Luleå – 15
 4. Madelene Stigsjöö, Team GymgrossistenButik, Göteborg – 17
 5. Caroline Öberg, Team Hälsostudion, Gävle – 26
 6. Anna Pia Karlsson, MM Sports Team, Göteborg – 26
 7. Linda Liljeström, Team GymgrossistenButik, Göteborg – 39
 8. Erika Möller, Team West Coast Iron, Göteborg – 41
 9. Jenny Morén, MM Sports Team, Göteborg – 42
 10. Linda Altumi, Team Inspiration Sweden, Solna – 46
 11. Mika Nordin, Delta Gym, Stockholm – 51
 12. Carina Roeck Hansen, MM Sports Team, Göteborg – 60

BIKINI FITNESS OVERALL

Intressant när man föser ihop flera klassegrare och jämför dessa med varandra. Vem som skulle vinna stod dock klart med en gång. Evelin Grzegorczyk, AA Elit Team, fick här raka domarettor, och kunde med det ta den efterlängtade overallbucklan med sig hem!

 • Overall Bikini Fitness: Evelin Grzegorczyk, AA Elit Team, Malmö