Tar det långa benet före det korta till gymmet

Foto: Seth Janson

Redaktören är inspirationsfylld till max.

Nyss hemkommen efter årets SM-tävlingar i Västerås är sinnesstämningen hög. Att få vistas i en miljö som andas dedikation, engagemang och en hängivenhet åt något som också ligger en varmt om hjärtat är en svårslagen inspirationskälla. Och jag vågar tro att detta har lika stor effekt även på dig, vare sig du har egna tävlingsplaner eller inte. Det relevanta i sammanhanget är att du gillar och förstår dig på fenomenet hård träning.

Att få beskåda resultaten av elitens seriösa satsningar med allt vad det innebär – från många års gediget arbete på gymmet, via en tävlingsdiet få klarar att genomföra ens hälften av, till en både underhållande och fysiskt krävande tävlingsprestation – det är i alla fall något som får mig att vilja ta det långa benet före det korta till gymmet för att prestera mer än någonsin. Så du som ännu inte besökt en tävling i våra fysiksporter – gör’t! Det kommer sannolikt att ge även dig en rejäl portion inspiration.

Ytterligare något jag hoppas ska ge dig extra gnista och skarpare verktyg i din strävan efter fysiska resultat är publikationen du håller i din hand. Ensam är förvisso stark inom vår genre, men då vi vet att träningen både kan effektiviseras och optimeras med rätt person vid din sida på gymmet har vi låtit Kenny ”Strävan” Dahlström gå på djupet i hur du blir en vass träningspolare.

Självklart har vi också tagit hänsyn till övriga aspekter som styr dina resultat, såsom kosten. Vi tittar bland annat i detalj på ett av de få kosttillskott som har bevisad effekt på din prestation – kreatin. Nu kan vi också stolt presentera vår nya receptmakare för din fysik – Jonas Lundgren, som varje månad kommer att förse dig med utmärkt mat för dina muskler. Först på menyn står några köttiga och välsmakande grytor.

Med detta önskar jag dig en fortsatt grym träningshöst, där förhoppningsvis flera bitar i helhetspusslet faller på plats och din fysiska utveckling fortskrider! Själv är jag precis på språng till den plats där magin sker. Ja precis – gymmet.

Hannah Runsten
Chefredaktör BODY

Redaktören listar: 5 underskattade muskelgrupper du bör träna hårt

 1. Vader
  De kan, ofta dolda i byxor, upplevas som icke betydelsefulla och hamna i skymundan. Men för helheten (och i badshorts) gör de underverk. Läs mer om symmetri på sid 54–57.
 2. Rotatorcuff
  Småtrist att träna med flugvikter, förvisso. Men sköter du prehabträningen av den mindre muskulaturen kring axelpartiet kommer du att ha igen det i form av uteblivna skador.
 3. Lår
  Jag vet, många av er sköter benträningen exemplariskt. Ni kan hoppa över denna punkt. Men till er andra: matiga biccar väger inte upp flugbenslår. Ta del av fem specialövningar för låren på sid 44–47.
 4. Rygg
  Nej, den syns inte när du kastar ett öga i badrumsspegeln på morgonkvisten. Men alla andra uppmärksammar den. Dessutom är en vältränad rygg huvudingrediensen i en god hållning.
 5. Bål
  Kärnan till i princip all resultatgivande styrketräning. Med en stabil bål ger sig ofta mycket annat i träningsväg av sig själv. Du kan dessutom, praktiskt nog, tidseffektivisera och träna den i diverse basövningar samtidigt som du tränar andra muskelgrupper.