Sveriges första Mr Olympia fyller 70!

Miniposter i vår aprilutgåva 1987!

BODY-redaktionen och hela Bodybuildingsverige riktar ett stort grattis åt Västerås-hållet i dag. Ulf Larsson firar nämligen sin 70-årsdag, som vanligt på anrika Bjurhovda Gym. Halva sitt liv har han tränat på detta gym som han var med och startade 1979. Ulf är den förste svensk som deltagit i Mr Olympia (i Göteborg 1987).

Vid mitten av 1980-talet var Ulf Larsson svensk kroppsbyggnings största affischnamn.

Utvalda meriter

  • Svensk Mästare 1982, 1983 och 1984 (deltog sedan inte mer i SM)
  • 6:a VM -90 1982
  • 4:a VM -90 1983
  • 4:a VM -90 1984
  • 2:a VM +90 1985 (Sveriges första VM-medalj, sedan viktklasser infördes!)

Ulf Larsson i vår decemberutgåva 1985.

Ove Rytter om Ulf i BODYs första utgåva denna sida millennieskiftet

Gissa om Uffe varit en poppis lärare bland ungarna genom åren? Maken till deff hade vi inte sett då det begav sig. Men något musiköra har han aldrig haft. Den saken är klar. Poseringen var som skapt för en marionettgubbe med en osäker hand högst upp. Men det var Uffe. Han var en träningsmaskin som gav de andra boysen på Bjurhovda Gym något att tänka på. Och posering har ju inte med muskler att göra egentligen – så han vann det mest ändå.

Han hade en förmåga att ta deffen in i en ny dimension. Han var den första deltagaren Sverige haft i Mr Olympia – vilket var fantastiskt kul. Vi hade Mr O på hemmaplan och Uffe var den bästa vi hade i Sverige.

Det är imponerande att en man med ett fulltidsarbete har kunnat hålla sig i toppen under så många år – och ta sig till Mr Olympia. En hedersman, som var och är en fin representant för sporten.

Ulf gick till final i -90 kg vid Bodybuilding-VM 1984, mot bland annat segraren Rich Gaspari, samma år Rich blev proffs:

I aprilutgåvan 1987 kunde vi berätta mer om Ulf Larssons uppladdning inför Mr Olympia 1987:

 
Läs BODYs artikel om 1987 års Mr Olympia här
:

Mr Olympia, tävlingen som alla bodybuilders med stora ambitioner drömmer om att få tävla i. För att få vara med måste du minst vara amatörvärldsmästare! För första gången hölls tävlingen i Norden, då närmare bestämt Scandinavium, Göteborg den 31 oktober. 120 000 dollar fanns i prispotten!

Samma lokaler sedan 1979, delar av utrustningen är original! Liksom några av de som tränar där…

Om Bjurhovda Gym (i samma lokaler sedan 1979!)

Bjurhovda Gym startades som och har alltid varit en förening där alla hjälps åt med allt som behöver ordnas till. Detta innebär att Bjurhovda Gym aldrig varit privatägt och kommer så heller inte att bli. 

Genom åren har de bästa idrottsmännen sökt sig till Bjurhovda Gym eftersom alla vetat om att de bästa människorna befunnit sig här. Gymmet har även många gånger kallats Bjurhovda Atletklubb, vilket är klubbens faktiska namn.

Gymmet har aldrig haft spinning, aerobics osv och är förhållandevis litet till ytan men har en atmosfär som inte kan finnas någon annanstans. Anledningen till att Bjurhovda gym varit så framgångsrikt på tävlingsarenorna runt om i Sverige och Världen är för att de absolut bästa människorna befunnit sig här och därför attraherat till sig de bästa av de bästa.

Gymmets mest framgångsrika idrottsman är naturligtvis Ulf Larsson som deltog i Mr Olympia 1987. Ulf är i dag pensionär men tränar för fullt och ser ut att må lika bra som han alltid har gjort.

Några fler meriterade medlemmar (mer om gymmet på facebook)

  • Kenny Isaksson, flerfaldig svensk mästare (hör om legendariska Bjurhovda Gym i BODY Radio)
  • Robin Andersson, segrare på internationella tävlingar
  • Heléne Hoby, talangfull 52-kilosdam och flerfaldig EM-bronsmedaljör
  • Pernilla Enarsson, Sverige första damjuniormästare (då damklass infördes vid SM 1981)

Några av fysikerna som byggts på Bjurhovda AK: Ulf Larsson, Pernilla Enarsson och Kenny Isaksson

Ove Rytter om Ulf i Rytters Retro februari 2006

Vad är mer naturligt än att starta denna serie med, än legenden Ulf Larsson? Han gjorde sin SM-debut 1981, samma år som BODY utkom med sin första utgåva.

Mannen från Västerås, som ”alltid var knackhård”, berättade då att han aldrig gick upp mer än max fyra kilo från tävlingsform. Han placerade sig tvåa i sitt första SM, sedan var det idel segrar för denna envisa och disciplinerade atlet.

Ulf avslutade sin karriär 1987 genom en hedervärd insats på Mr Olympia. En start som var unik då han var den förste svensk attt vara med i denna proffsgiganternas kamp.

Var har du gjort sedan du lade av?
– Jag vilade ganska mycket från träningen de två första åren, fram till 1990. Jag passade då på att ta hand om familjen och låta kroppen ta igen sig rejält, innan jag återigen började träna.

Ditt främsta fritidsintresse i dag?
– På vintrarna är det fortfarande gymmet i Bjurhovda här i Västerås som gäller tre gånger i veckan. Men på somrarna är det golf för hela slanten. Och jag började med golf när jag fyllde 50 år. Faktum är att jag sänkte mitt handicap från första rundan. Var nere i singelhandicap efter två år. Jag har aldrig sett några svårigheter att slå på en boll. Jämfört med gymträningen är varje runda rena rama semestern. I dag spelar jag på 4,4 i handicap.

Vad gör du i dag?
– Jag jobbar fortfarande som speciallärare. Tar hand om barn med olika typer av problem, vilket varit mitt jobb i 30 år nu.

Formen i dag?
– Tycker att den alltid är bra. Jag är faktiskt fortfarande väldigt lättränad. Äter fortfarande relativt fettfritt och proteinrikt.

Främsta hemlighet för dina framgångar?
– Disciplin. Jag tränade som mest, inför t ex VM, två pass om dagen under de sista fem månaderna. Höll mig till ett 3-1-3-system, med vila var fjärde dag. Hårdträningen startade inför t ex VM i juni och slutade i oktober. Offseason körde jag ganska lugnt. Tog normalt sett en vecka ledigt efter en tävling. Tränade sedan lugnt under fyra veckor. Därefte stegrades träningen igen. Och jag hade bra träningskompisar. Kenny, Lilljanne, Robin och jag sporrade varandra i bl a ”killern”; en specialbyggd och ökänd benpress, som tyvärr inte finns kvar i dag.

Vilka är dina starkaste minnen från din tid som tävlande?
– Göteborg 1985. VM på hemmaplan. Det första VM:et i Sverige någonsin. Jag var den enda svensk som hamnade på pallen. Och att ha varit med på Mr Olympia är en höjdare.

Dina bästa råd till de som vill satsa hårt i gymmet?
– Ska man satsa ordentligt, så måste man träna hårt, låta bli att festa, hålla sig borta från droger och äta riktigt bra mat. Ät bara det kroppen behöver. Alltid!