Chefredaktören debatterar Colting

Hälsodebattören Jonas Colting skrev i helgen på SVT Opinion (SVT:s forum för nyhetsdebatt) att man bör undvika kort och snabb träning. I dag svarar BODYs chefredaktör Robert Stasinski att intensiv styrketräning kan vara en superb lösning för många.

Jonas Coltings debattartikel från i helgen blev rubriksatt:

Träningstrenderna under de senaste åren, som exempelvis crossfit och tabathaintervaller, lovar oss att vi minsann kan skära ned vår träningstid ganska rejält, och ändå bli eller förbli, starka, vältränade och friska!

Glöm distanspass och tidsödande löpning i timmar. Nej, nu är hemligheten att köra maximala intervaller i några få minuter. That´s it! Något man alltså hinner med i reklampausen under sitt favoritprogram på TV.

Det är en nästan svindlande insikt att betrakta alla dessa timmar, dagar och månader som jag med andra ord har slösat bort genom åren. Slösat bort på onödig och ineffektiv träning! Eller?

I de snabba kickarnas tidevarv hyllar vi förbehållslöst det som tar mindre tid, går fortare och ger en momentan feedback.

I dagens svar på Jonas artikel skriver Robert Stasinski under rubriken:

Mitt engagemang för att sprida kunskap om naturlig rörelse, tung träning och intensiva och korta träningspass som CrossFit, är i motsats till vad Colting tror ett sätt att få fler att vinna tid i just vardagen.

En hälsosam inställning för mig är att träna för att njuta av livet, inte nödvändigtvis att se träningen som dagens enda höjdpunkt. Alla älskar inte all träning, men det vore bra om alla kan älska någon sorts träning. Och hålla sig till den så mycket de klarar.

Men Colting tar sitt perspektiv och sin elitidrottskarriär som mall för hur andra bör se på träning, vilket blir arrogant och näsvist.