Vältränad litteratur för gymråttor

Vill du utvecklas som atlet och människa måste du ständigt lära dig nya saker. Här några bra böcker från det senaste året för alla de som spenderar alldeles för mycket tid framför bloggar, twitter och instagram.

NEANDERTALMÄNNISKAN – På spaning efter försvunna gener

Svante Pääbo

Svea Rike är begåvat med några av världen främsta forskare inom biologi och arkeologi. Den kanske klarast lysande stjärnan just nu är TED Talks-föreläsaren och genetikern Svante Pääbo. I sin bok Neandertalmänniskan tar han med oss på en faktaspäckad resa i jakt på människans ursprung. Pääbo visar att Neandertalarna inte var våra direkta förfäder utan en annan typ av människor med vilka våra förmödrar fick barn när de lämnade Afrika.

Han beskriver också hur en bit ben från lillfingret av en liten flicka ledde till upptäckten av en tidigare okänd utdöd människogrupp. För den som intresserar sig för människokroppens utveckling är detta en ypperlig resurs. För alla Paleofanatiker är detta en modern klassiker.

BEYOND TRAINING – Mastering Endurance, Health & Life

Ben Greefield

Ben Greenfield har mycket på sin CV – hälsocoach, nutritionist, personlig tränare, uthållighetslöpare, bodybuilder och författare. Hans senaste bok Beyond Training, försöker ta en djupare titt på träning, kost och livsstil, fullt med hänvisningar till vetenskapliga studier. Boken är populärvetenskapligt skriven och pedagoigiskt uppdelad i fem kapitel, kring lika många teman: fitness, återhämtning, nutrition, livsstil och hjärnan.

Denna bok har bra fokus och genomgångar av annars bortglömda ämnen som återhämtning och maximal hälsa, snarare än maximal fettförbränning eller styrkeresultat. Detta är bokens verkliga kvalitet. Så, vill man lära sig prestera bra som människa OCH atlet i harmoni är denna bok en bra uppslagsbok och guide.

LEARNING TO BREATHE FIRE – The Rise of CrossFit and the Primal Future of Fitness

J.C. Herz

Förutom T.J. Murphys Inside the Box finns väldigt få överblickar över CrossFit-historien – en rörelse som nu har ”fyllt tonåring”. I Learning to Breathe Fire beskriver den före detta New York Times-krönikören J.C. Herz inte bara den klassiska CrossFit-historien och ”the usual suspects” såsom Greg Glassman och Nicole Carroll, utan också de mindre välkända personer som varit med och skapat dagens CrossFit. Ett exempel är marinkårsofficeren Brian Chontosh, som tidigt införde CrossFit som en ny sorts militärträning.

Boken är fylld med hyllningar och lovord till CrossFit och dess träningsmetoder, så den som vill ha en neutral granskning av rörelsen får nog fortsätta leta. Detta är till största delen en kärleksförklaring av författaren, tidigare verksam som teknikjournalist, som började med CrossFit efter att hennes redan frälste make inte kunde sluta prata om denna fitnessrevolution. Trots detta är boken en blivande klassiker för alla som vill ha en övergripande berättelse om en av 2000-talets största hälsorörelser. 

FREE + STYLE – Maximize Sport and Life Performance with Four Basic Movements

Carl Paoli

Med över 25 års erfarenhet som elitgymnast och som coach till bland annat Gamesvinnaren Annie Thorisdottir har Carl Paoli blivit en institution inom CrossFit och den funktionella fitnessvärlden. I Free+Style presenterar han sin breakdanceinspirerade träningsfilo- sofi: utifrån några enkla grundrörelser lärs läsaren att behärska och experimentera med allsköns mänskliga rörelser och sporter.

Utifrån handstående armhävningar, pistols, burpees och muscle-ups argumenterar Paoli övertygande om att grundläggande fysiska färdigheter kan översättas till tusentals andra sammanhang. Som coach har Paoli arbetat med elitidrottsmän och kvinnor som visat liten eller ingen förståelse för varför de rör sig så bra som de gör i sin specifika sport. Här gör han ett försök att verbalisera vad det är som händer mentalt och fysiskt när vi lär våra kroppar komplexa men intuitiva rörelser.

READY TO RUN – Unlocking Your Potential to Run Naturally

T.J. Murphy och Kelly Starrett

Ready to Run är inte bara en låt av Dixie Chicks utan även rörelse- och mobilitetsgurun Kelly Starretts nya bok. Starrett och Murphy (som tidigare var redaktör för och skribent i flera av USA:s stora triathlon-magasin samt har skrivit CrossFit-klassikern Inside the Box) beskriver ingående löpningens mekanik och tekniska utförande samt hur du ska träna och prestera inom löpning utan att skada eller slita ut dina leder.

Här är några andra titlar som rör kroppsbyggning specifikt:

  • The New Encyclopedia of Modern Bodybuilding – Arnold Schwarzenegger
  • Keys to the Inner Universe – Bill Pearl
  • Total Recall: My Unbelievably True Life Story – Arnold Schwarzenegger
  • Unleashing the Wild Physique – Vince Gironda, Robert Kennedy
  • Arnold: The Education of a Bodybuilder – Arnold Schwarzenegger