Ta ingenting för givet

Oliver Adzievski Olympia 2015 Robert Stasinski

Robert lämnar nu över stafettpinnen som chefredaktör men missa inte att läsa om hans möte med Olympia-aktuella Oliver Adzievski först! Foto: Seth Janson

Vi lever verkligen i en tid av lyx. Vi har aldrig haft så mycket välstånd i vårt avlånga land, aldrig haft samma tillgång till färsk, god och nyttig mat, aldrig haft så mycket billig teknik som i dag, aldrig haft så många gym, aldrig så billiga flygresor, utbildningar, urval av böcker och tidningar, etcetra, etcetra. Listan kan göras lång på saker vi borde känna tacksamhet för varje dag.

På samma sätt har jag under nästan ett år som chefredaktör på BODY insett hur många i branschen som tar oss för givet. BODY, som funnits i snart 35 år, har gått från att vara ett månadsmagasin till att bli en svensk institution inom träning och fitness. Vi är lika självklara som popcorn på bio. Och precis som de flesta förväntar sig att solen ska stå högt på himlen varje sommar, väntar många på vad BODY-redaktionen har valt ut och fördjupat sig i denna månad. 

Vi lever i en tid av blixtsnabba skiften, snabba nyheter, ständigt nya produkter och vi har helt enkelt utvecklat skeva förväntningar på väldigt mycket. Kanske overkligt höga förväntningar. 

För det som var ett självklart scoop för 10–15 år sedan – att BODY besökte Mr Olympia eller Arnold Classic – är i dag allt svårare att väcka läsarens intresse med. För samtidigt som vi exempelvis skriver en analys från Mr Olympia, har redan tio olika webbkanaler gjort liverapportering både framför och bakom scen med domare, atleter, coacher, publik och experter. Fullt tillgängliga för alla att se på sin mobil på bussen, toaletten eller mellan seten på gymmet. Var som helst på jorden.

Så att denna tidning du nu håller i handen är äldre än många av er läsare (hela 34 år!) säger en del om hur viktigt det varit för oss att inte ta morgondagen för given. Att lägga örat mot marken och lyssna in vad ni läsare är intresserade av är något vi gjort varje år sedan 1981. 

Vi fortsätter också att vara oberoende när andra aktörer inte klarar den balansgången. BODY skrivs fortfarande utan styrning av något annat företag eller speciellt produkttänk – vi söker enbart den bästa storyn från träningsvärlden.

I detta nummer får vi följa nya profiler och framtidshopp som Robin Olsson samtidigt som vi checkar in bland några av branschens mest erfarna, bland annat Oliver Adzievski, som detta år kvalat till världens viktigaste byggartävling, Mr Olympia. I denna utgåva gör han en plåtning exklusivt för BODY och pratar om hur han lyckats så bra just i år.

Vi gör även ett porträtt av denna tidnings grundare – Ove Rytter – som en yngre generation kanske främst känner igen som boss över Fitnessfestivalen. Det som Ove inte haft en finger med i inom svensk fitnessvärld, är knappast värt att tala om, så missa inte detta reportage.

Det här och många fler godbitar kan du ta del av i detta nummer av BODY. 

Därmed vill jag tacka för min tid på tidningen som chefredaktör och önska Hannah Runsten och redaktionen all lycka i framtiden! 

Redaktören listar: bästa filmerna om bodybuilding

 1. Pumping Iron (1977)
  ”It’s like coming”, säger Arnold och världen skälvde. Man tröttnar aldrig på denna klassiska film, aldrig.
 2. Evolution of Bodybuilding (2012)
  Genom intervjuer med de främsta kring sporten bjuds man på en resa rakt igenom hela byggarhistorien. BODYs tidigare fotograf Per Bernal gör även några instick.
 3. Ronnie Coleman: The Unbelievable! och The Cost of Redemption (2005)
  Världens största och freakigaste byggare genom tiderna visar hur han tränar och äter. Det är allt. I över fyra timmar. Men man kan inte sluta titta.
 4. Pumping Iron II: The Women (1985)
  Handlar om de första åren med kvinnliga byggare i USA. Om muskelideal, kvinnlighet och normer. Kanske mer aktuell är nånsin.
 5. Why We Train (2008)
  En resa med byggaren och skådisen Guile Branco som gör en kärleksförklaring till styrkelyft, byggning och fitness. Visar på allt det vi älskar med denna bransch!