Träning vid förkylning?

styrketräning förkylning förkyld träning kondition konditionsträning infektion halsont feber hosta sjuk krasslig immunförsvar

Daniel arbetar med resultaten av misstag på gymmet – lyssna på honom. Foto: Johan Marklund

Johanna frågar: ”Jag har hört lite olika bud gällande om man bör träna eller ej när man är förkyld. Vissa avråder helt medan andra menar att man kan träna lite lätt. Styrketräning är ju en lågintensiv träningsform, så jag inbillar mig att det är ett bättre alternativ än att köra konditionsträning?”

Min uppfattning är att man ska avstå från träning om man har halsont, feber, hostar eller känner sig sjuk. Att träna under pågående sjukdom ökar risken för infektionsspridning. I sämsta fall kan infektionen sätta sig på hjärta eller lungor, vilket kan vara livshotande.

En vanlig missuppfattning är att det skulle vara mindre riskfyllt att styrketräna än att konditionsträna om man känner sig krasslig, eftersom hjärta och lungor inte belastas lika hårt. Men det är just detta som gör styrketräningen mer farlig. 

Ansträngningen vid styrketräning ger inte samma begränsande signaler som konditionsträningen gör, och detta kan ge allvarligare konsekvenser utan att man uppmärksammar det i tid. 

Dessutom utlöser styrketräningen en ökad tillväxt- och återhämtningsprocess i musklerna som pågår över flera dagar, vilket kraftigt stör immunförsvarets förmåga att bekämpa infektionen.

BODYs frågeskribent Daniel Andréasson svarar i varje utgåva på läsarfrågor om rehabilitering och träning.

Daniel är leg. kiropraktor och lic. personlig tränare. Han har arbetat med träning, rehabilitering och hälsa i 16 år, och är specialiserad på manuell medicin, idrottsmedicin och träningslära. Daniel driver också det egna företaget Spinal Balans, som hjälper allt från elitidrottare till motionärer med träning, rehabilitering, kostrådgivning och kiropraktisk behandling. Följ honom på instagram @daniel.andreasson.

Notera att svaren endast är allmänna rekommendationer. För diagnostisering krävs personlig kontakt med legitimerad idrottsmedicinskt utbildad vårdgivare.