Fotoförbedömningar införs på test

IFBB har gett SKKF i uppdrag att testa en ny modell för bedömning vid tävlingar. ”Syftet är att dels korta ner tiden och dels få en säkrare bedömning.” säger Horst Dieter Munchenhauser, IFBB:s projektansvarige, som själv kommer att övervaka försöket vid Sweden Grand Prix i Malmö.

Med den nya modellen kommer det krävas färre särbedömningar, och klasserna avgöras fortare.

Så här går det till:

Så snart samtliga anmälningar är publicerade kommer man slumpvis att välja ut ungefär hälften av alla deltagare från samtliga klasser för det som kallas för ”Photo Pre-judging”. Dessa tävlande ska skicka in dagsaktuella bilder.

Bodybuilding, Classic Bodybuilding och Women’s Physique:

  • front double biceps
  • sidechest
  • back double biceps
  • side triceps

Bodyfitness, Bikini fitness och Men’s Physique:

  • front position
  • back position

Man måste vara iförd sin tävlingsdräkt, men behöver inte ha tävlingsfärg. Bakgrunden ska vara svart eller mörkblå.

  • Bilderna kommer sedan att bedömas av en expertpanel plus en panel av ”vanliga människor från gatan”. Expertpanelens och ”folkpanelens” röster väger lika och vid oavgjort resultat avgör projektledaren vem som vinner.
  • Poängen från ”Photo Pre-judging” tas med till tävlingen och ger en bonus i själva Grand Prix-tävlingen. Vinner man sin klass i ”Photo Pre-judging” får man fem extra poäng, tvåan får tre och trean en poäng. De som placerar sig lägre startar med noll poäng precis som de som inte varit uttagna till detta moment.

Eftersom vissa redan blivit bedömda kommer behovet av att särbedöma dessa inte att vara lika stort och därmed räknar man med att i genomsnitt kunna spara 3,2 särbedömingar per klass (mer i stora klasser) och därmed mellan fem och tio minuter per klass.

  • Domarna får även de hjälp på vägen av de siffror som fotobedömningen gett, då de måste hålla samma linje som utslaget av ”Photo Pre-judging”. Detta beräknas ge en förbättring på säkerheten i bedömningen med 13% samtidigt som ytterligare tid sparas, motsvarande tre minuter per klass.
  • Sekretariatets jobb förenklas och i och med det kommer felräkningsrisken att minska med 4,3% och tiden för att ta fram resultaten att minskas med närmare 15%!

Slår försöket ut som väntat kommer detta att permanentas och köras vid samtliga tävlingar inom IFBB (dock ej proffs) fr o m 1/8 2016.

Foto: Hannah Runsten

Topp 6 i BiF +168 cm, vid Sweden Grand Prix 2014 fr v: Lotten Danemo (6:a), Linda Askelund (4:a), Kittie Dehn-Rosengren (2:a), Georgia Simmons (1:a), Stine Vegsund (3:a), Helene Svensson (5:a).