Old School Training med Strävan

Den här artikeln handlar om Kenny Dahlström. En långt ifrån ordinär snubbe som lämnade sitt jobb som försäljningschef till förmån för att leva sin dröm. En dröm som handlade om att följa sitt hjärta och göra det han ville, för att komma ifrån känslan av att han annars skulle ångra sig – för resten av sitt liv. 

Så här är man van att se Kenny – alltid med ett leende på läpparna. Foto: Seth Janson

Kenny började för fem år sedan blogga om sitt liv, sin träning och hur han såg på saker och ting. Avsikten var att på något sätt återgälda sporten som gett honom så mycket. I bloggen har han presenterat sin träning, sin livsföring och sina tankar. Snart därefter tillkom en YouTube-kanal och PT-verksamheten drog så småningom också igång.

Ett par år senare står Kenny här och trivs med sitt liv. Han kan förmedla sina tankar och visioner om träning och livet, samt får folk att förstå att träningen inte är livet, utan en del av det. Att det inte handlar om en livsstil utan om ditt liv, och att du väljer det här för att du mår bra av det. Att hitta en balans som passar just dig. Att hitta passionen. Det är den röda tråden för Kenny – precis som i den gamla skolan. 

Back to basic

De som följer Kenny gillar hans tänk. Han blir en slags motpol till det mer glättiga i branschen och de många profiler på sociala medier som enbart lägger fokus på det rent visuella. 

– Ett problem jag ser är att få tänker och känner efter så mycket själva längre. Genom att besöka 95 olika träningssajter och följa 900 träningspersoner på Instagram får man så mycket inputs att man inte klarar av att sålla i flödet.

– Man går helt enkelt vilse då man inte vet vad som är rätt eller fel längre. Förr i tiden fanns det väldigt få inputs, och det var enkelt att välja en linje som man höll sig till. Därefter utvärderade man och gick vidare. Det var ganska enkelt att bestämma hur man skulle träna, resonerar Kenny. 

”Jag håller på med styrketräning. Jag gymmar inte.” Foto: Seth Janson

Variation och eftertanke

Kennys träningsfilosofi är basic men ändå väldigt varierad. Han utgår från tio basövningar som involverar press, drag och böj. Uppdelningen är sju övningar för överkropp samt tre för underkropp.

De tio basövningar som Kenny kör går att utföra på många olika sätt. En av nycklarna i Kennys träning är just variation. Att exempelvis växla mellan stänger och hantlar samt set, reps och rörelsehastighet. Han anser att det inte finns några magiska träningsupplägg, men att man bör ha en plan med sitt upplägg och gör jämförelsen med en sjufilig motorväg i Los Angeles.

– Jag har mina tio basövningar likt filer på en motorväg. Jag håller mig på den vägen, växlar mellan filerna, vissa pass så kör jag bara i en fil och ibland i flera. Jag kör fort och explosivt ibland, växlar belastningar och hastigheter.

– Men jag svänger aldrig av, kör aldrig för fort eller i motsatt riktning genom att besöka maskinparken. Efter ett visst antal mil på vägen så utvärderar jag resan och justerar kommande färdväg. Planerar, utför, utvärderar, justerar och sedan ut på motorvägen igen. Plain and simple, förklarar Kenny eftertänksamt.

Vill du läsa mer om Kenny och hans filosofi?

Om du vill läsa resten av BODYs intervju med och artikel om Kenny återfinner du den i BODY Magazines juniutgåva, i en butik nära dig tills denna onsdag eller på valfri app-butik.

I BODY #383, får du veta mycket mer om Kenny Dahlström.