Hur pumpar byggare upp sig?

En viktig sak är förstå är att du behöver inte pumpa upp varenda muskel. Det räcker om du pumpar upp ryggen, axlarna, bröstmusklerna och armarna, förslagsvis i nämnd ordning.

Backstage på Tyngre Classic II så var alla byggarherrarna redo för scenen. Foto: Linnea Enstedt

Normalt brukar det finnas en mindre mängd hantlar och skivstänger bakom scenen, och det räcker vanligtvis. Problemet är om det är många som ska pumpa samtidigt. Är det så kan det vara en bra idé att du själv tar med dig ett par hantlar och gummiband. Hantlarna behöver inte vara tunga, uppåt max 10 kg räcker. 

Ett annat redskap som kan vara bra att ha med sig är en repstump av lite kraftigare karaktär. Här kan din coach agera belastning där ni kan ha ”dragkamp” i övningar som exempelvis rodd, samt biceps- och tricepsövningar. Följande räcker långt:

  1. En roddövning för ryggen
  2. Hantellyft eller drag med gummiband för axlarna
  3. Armhävningar för bröstet
  4. Bicepscurl och någon tricepsövning med antingen hantlar, rep eller gummiband 

Kom ihåg att pumpa i ett långsamt tempo med avsaknad av stress. Jagar du på i ett stressat tempo får du svårt att få pump och risken att du drar på dig vätska mellan hud och muskler ökar.

När ungefär fem minuter återstår till scenframträdandet ska du avsluta pumpsessionen och eventuellt hålla trycket i musklerna genom att slå några poseringar. Slappna av då och då så att blodet får chans att strömma till.