Skorna som lyfter dig

Ett par bra lyftarskor är en vettig investering för dig som vill ta din träning till nästa nivå. Det hållfasta materialet och den upphöjda hälen hjälper dig bland annat att öka stabilitet och mobilitet, samt stärker din position i såväl explosiva lyft som djupa böj.

Förutom att skapa stabilitet vid ryck och stöt får du en solid grund för knäböj. Hälen är upphöjd mellan 1–2 centimeter beroende på skons märke och modell, vilket är en stor fördel för rygg och axlar då du kan hålla överkroppen mer upprätt.

Om skon sitter som den ska så känns den nästan som ett andra skinn.

I dag finns det så många olika varianter att det är lätt att hitta en sko som passar just din fot och träningsintensitet. Reebok, Inov-8, Adidas och Nike gör alla högkvalitativa skor, men med subtila skillnader. 

Tyngdlyftarskor

Tyngdlyftarskor har exploderat i popularitet i samband med att intresset ökat för klassiska styrkelyft – däribland knäböj – parat med expansionen av CrossFit och funktionell träning.

En tyngdlyftarsko har en hård och aningen hög klack som höjer upp hälarna hos användaren för att öka stabiliteten och mobiliteten hos den som tränar i dem. Skorna har förutom vanlig snörning också kardborrband eller spännen för att ytterligare stärka positionen vid explosiva och tunga lyft.

Med det sagt blir man knappast rörligare i kroppen av skorna, så att arbeta på sin rörlighet och teknik är minst lika viktig med skorna som utan. Fördelarna med skorna märks främst i djupa böjpositioner.

Skor för fitness

För CrossFit-träning används mestadels en form av allroundsko för allmän rörelse, inklusive tunga moment som marklyft, tyngdlyftning eller muscle-ups. Detta är skor som ska vara lätta, stabila och stryktåliga då de ska kunna användas på lika underlag och i olika miljöer.

Reebok CrossFit Lifter Plus 2.0

Den CrossFit-inspirerade lyftarskon från Reebok är utrustad med två spännen för ökad stabilitet, men skons främsta egenskap är att den är flexibel och även går att använda vid annan typ av träning. 

 • Passar: Dig som snarare tränar mångsidigt än ren tyngdlyftning
 • Hälens höjd: 1,9 cm
 • Pris: 1 795 kronor

Reeboks sko lämpar sig, som namnet antyder, bra till bland annat crossfit.

Inov-8 Fastlift 325

Beteckningen 325 i namnet syftar på skons vikt, som är just 325 gram, vilket gör den till marknadens lättaste tyngdlyftarsko. Skon är av hybridmodell och har en flexibel framdel som lättare gör att man kan skifta rörelse utan att skon hindrar en. 

 • Passar: Dig som vill lyfta tungt, men samtidigt vill ha en lätt och flexibel sko för annan typ av träning
 • Hälens höjd: 1,65 cm
 • Pris: 1 650 kronor

En lättviktssko som tillåter mycket rörelse.

Adidas Powerlift  2

Adidas klassiker Powerlift 2 är mjukare och har lägre häl än många andra modeller av lyftarskor. Dess lätta vikt och flexibla framdel gör att skon även passar till andra övningar än tyngdlyftning och styrkelyft. 

 • Passar: Dig som inte vill ha en jättehög klack men ändå en stabil sko  
 • Hälens höjd: 1,27 cm  
 • Pris: 995 kronor 

Adidas sko är prisvärd och finns i många färger.

Nike Romaleos 2

Uppdateringen av Nikes första lyftarsko Romaleos är bland annat 50 gram lättare än föregångaren och kommer med två olika innersulor för val av passform. ”Power Bridge”-teknologin ska skapa bättre stabilitet och stötdämpning. 

 • Passar: Dig som främst ägnar dig åt renodlad tyngdlyftning
 • Hälens höjd: 1,65 cm
 • Pris: 1 998 kronor 

Nikes värstingsko för tunga lyft.