En del av något större

Att uppleva tillhörighet till en grupp eller i ett sammanhang är något vi generellt får en viss typ av tillfredsställelse av.

Du som tävlar inom någon av våra fysiksporter har sannolikt fått erfara att det kan fungera stärkande att ingå i ett team där coach och andra atleter finns som stöd och bidrar med pepp och hejarop. Har du någon gång ägnat dig åt lagidrott vet du precis vad jag pratar om. 

Även om styrketräning är en träningsform man som solokörare gör sig väldigt bra inom finns det dock, om man så vill, andra mer indirekta sätt att skapa sig en grupptillhörighet. Bara genom att äta en viss typ av kost, välja en speciell klädstil, eller rentav bara klä sig i ett specifikt varumärke kan man ganska tydligt berätta en del om sig själv samt hjälpa till att knuffa sig själv in i ett sammanhang där man vill befinna sig. 

Denna princip går även att applicera på valet av träningsanläggning. De större gymkedjorna har under många års tid utgjort en stor andel av det totala antalet gym i Sverige, något som fortfarande är ett gällande faktum. Gymkedjorna fyller en synnerligen god funktion, och även om de ofta har en övergripande ganska bred tanke kring vilken målgrupp de riktar sig till så erbjuds ofta – i alla fall från de stora kedjorna som har flera gym i de större städerna – anläggningar med lite olika inriktning och utbud beroende på vilken målgrupp man avser att attrahera. 

Personligen tränar jag – i alla fall delvis – gärna på en större gymkedja, och när jag ställer mig själv frågan varför, så landar jag i att det åtminstone till viss del har att göra med att jag där i störst utsträckning kan vara mest anonym och köra mitt eget race. En viktig aspekt, om inte annat när tiden är knapp. 

Men något som inte går att blunda för är att det infinner sig en speciell känsla när man kliver in på ett gym en eldsjäl byggt upp utifrån en egen vision och dröm. Någon som vågat och haft drivet att satsa ännu större inom vår bransch än att införskaffa en PT-licens (vilket såklart kan vara en stor bedrift i sig). På ett sådant gym, eller rentav klubb, är det lätt att känna sig hemma, bli medryckt, inspirerad, och inte minst bli en del av något större om atmosfär och utrustning går i linje med egna behov och preferenser.

Detta är en orsak som sannolikt är starkt bidragande till att allt fler privatägda, mer personliga och specialinriktade gym poppat upp i allt snabbare takt den senaste tiden. Ett fenomen som inte bara ger oss redan gymbitna utökade möjligheter att trilla dit ännu hårdare på vårt intresse, det gör också att fler nyinvigda faktiskt ges chansen att hitta den rätta känslan med styrketräning. Och till er vill jag säga: Varmt välkomna!

Hannah Runsten
Chefredaktör

Redaktören listar: 5 skäl att besöka SM i Västerås

 1. Par x 4
  Något av det häftigaste att få skåda på fysiktävlingar är skickliga och synkade parframträdanden. I år ställer hela fyra par upp (ja, det är faktiskt förhållandevis många jämfört med hur uppslutningen i denna klass brukar se ut).
 2. Chans att fynda
  I anslutning till tävlingarna som hålls på Aros Congress Center går även en mässa där många företag inom branschen medverkar. Passa på att shoppa proteinpulver och träningskläder till bra priser.
 3. Rafflande bataljer
  Helgens startlistor är välfyllda, där SM-stammisar ställs mot comebackande elit och så även en hel del relativt nya stjärnor. Spännande är bara förnamnet.
 4. Frotteras med eliten
  Vad du än har för dröm inom fitnessbranschen så har du under SM-helgen goda förutsättningar att träffa och prata med nyckelpersoner som kan ta dig ett steg närmare målet – företagsledare såsom coacher och elitatleter.
 5. Bli inspirerad
  Det är inte ofta så många fysiska fenomen samlas på en och samma plats – i sin bästa form – i klädsel som inte lämnar mycket åt fantasin. Om du så bara har någon typ av fysikrelaterat mål med din träning är det omöjligt att inte tagga till ordentligt.