Experten: Träna bort knastrande nacke

Min nacke knastrar när jag böjer eller vrider huvudet. Det gör inte ont men känns obehagligt. Kan man göra något för att bli av med det?

Daniel svarar: 

Det du beskriver kallas krepitation och uppkommer när ledytorna glider mot varandra. Knastret uppkommer av små ojämheter i facettlederna på nackens baksida. Det är oftast en följd av naturligt åldrande och inte farligt. Många upplever att ljudet reduceras när de tränar musklerna som omgärdar lederna. Troligtvis är det som sker då att ledytorna avlastas och rörelsekordinationen i nacken förbättras.

En bra övning är att ligga på rygg och skjuta in hakan mot halsen, så att nackmusklerna sträcks ut. Upprepa rörelsen och försök skapa en dubbelhaka. Det är viktigt att samtidigt slappna av i resten av kroppen och undvika att pressa bakhuvudet mot golvet. 

Övningen kan även göras sittande eller stående. Vill du öka svårighetsgraden gör du som i beskrivningen ovan, men lyfterhuvudet från golvet utan att hakan åker fram. Är du svag i de främre halsmusklerna kommer det vara jobbigt. 

Många skakar eller orkar inte hålla dubbelhakan – då kan det inledningsvis vara bättre att bara träna på att dra in hakan upprepade gånger, utan att lyfta huvudet. Börja med att utföra rörelsen 3 x 5 reps. Håll halsmusklerna isometriskt spända två till tre sekunder innan du återgår till startläget. Om du får ont i form av spänning och värk i nacken, eller inte klarar av att utföra övningen rätt, rekommenderar jag dig uppsöker en vårdkunnig som kan ge praktisk demonstration i hur rörelserna ska utföras.