Experten: Så slipper du extrem viktuppgång efter tävling

Jag ska tävla i fitness men är orolig då många verkar gå upp mycket i vikt snabbt efteråt. Måste man öka femton eller tjugo kilo direkt efter tävling?

Helene svarar: 

Tyvärr är detta ett allt vanligare problem bland dagens atleter. Snabba och stora viktförändringarna anser jag är rent ohälsosamma och att väga för mycket är påfrestande på kroppen, precis som att vara ”för tight”. 

Här är några råd till dig:

  • Dieten påverkar livet efter. Att svälta sig för mycket och länge är aldrig bra. Försök hålla en diet nära din normala kost så blir inte skillnaden off-on lika stor och vägen tillbaka blir lättare.
  • Gör ingen extrem tömning/laddning innan tävling – om du inte är i behov av det. 
  • Var förberedd och ha en plan i god tid innan en tävling för
    hur du ska hantera kost och träning efteråt. ”Unna” dig gärna – men vem kan äta precis vad och hur mycket den vill, hur länge som helst?
  • Lyssna på kroppen, inte knoppen! Hitta dig där du är som
    STARKAST. När du haft några dagar av fri kost och träning så försök komma tillbaka till en sund kosthållning med bra träning igen. Ät bra mat i bra mängd och öka den successivt tills du är tillbaks rent styrkemässigt i gymmet igen. När du har hittat ditt ”flow” är det sedan huvudets uppgift att stabilisera näringsintaget där.
  • Vad är normal uppgång? Det är lätt att bli blind och tycka att tävlingsformen är idealet och nästan normalt när du varit på diet länge. Glöm aldrig vart du först startade – förmodligen är det nära den formen som kroppen trivs bäst i. Tillåt dig att närma dig den för att fortsätta utvecklas och inte leva i en konstant kamp mot kroppen.
  • Boka in en fotografering två veckor efter tävling för på så sätt  hålla kropp och knopp på banan. De första veckorna är oftast de värsta att hålla igen på ”unnandet” med lagom mängd energi.