Kraftprov under diet

Vilken påverkan på kroppen har en deffperiod?

Anki svarar: 

En fallstudie har genomförts på en (!) dopningsfri man sex månader före till sex månader efter tävling i kroppsbyggning. Eftersom det är en fallstudie behöver inte mätvärdena stämma för alla. 

Mannens dagliga energiintag under perioden inför tävling låg stabilt på 2 500–2 700 kcal. Baserat på uppmätta förändringar i kroppssammansättning och viktminskning minskade han intaget av kolhydrater och/eller fett med 5–10 gram per vecka, vilket energimässigt kompenserades med ett högre intag av protein. Efter tävling ökade han energiintaget till allt mellan
3 000 och 4 300 kcal per dag. 

Under förberedelserna nästan halverades pulsen. Blodtrycket minskade, humöret försämrades och dessutom minskade styrkan i bänkpress och återhämtade sig ens sex månader efter tävlingen. Vidare minskade mängderna av ett flertal hormoner som testosteron, insulin och sköldkörtelhormonerna, medan kortisolet ökade. Sannolikt som följd av den minskade tillgången på energi.

Deff påverkar alltså kroppen, men baserat på denna undersökning verkar det som om de flesta mätvärden återgår till ungefär samma som före start.