Experten svarar: Så påverkar självkänslan din träning

Jag undrar vad det är för skillnad mellan självkänsla och självförtroende och hur dessa kan påverka mig och min träning?

Ulf Carlsson svarar: 

Självkänsla och självförtroende är viktiga egenskaper som både påverkar ditt välmående och dina prestationer. Självkänsla är helt enkelt den du är, kopplat till din person och dina egenskaper. Den är grunden för vad du tycker och tänker om dig själv. Självbild är din inre bild och är en sammanfattning av hur du ser på dig själv. Den beskriver alla delar av din personlighet och på vilket sätt du förhåller dig till omvärlden. Självmedvetenhet är hur medveten du är om dina tankar, känslor och hur du ser på dig själv.
Välmåendet ”bor” i din självkänsla.

Självförtroende är kopplat till vad du gör och dina prestationer. Det grund-läggande självförtroendet beskriver hur du normalt upplever din förmåga att nå framgång i ditt gebit. Det är stabilt över olika situationer och är fast implementerat hos dig. Det situationsspecifika självförtroendet skiljer sig från det generella genom att det fluktuerar från situation till situation. Det är den övertygelse du har om att lyckas i en enskild situation. 

En utmaning kan vara att hålla isär dessa. Att du mår bra och presterar bra beskriver att du har en bra balans mellan självkänsla och självförtroende. Om ditt välmående är alltför beroende av dina prestationer skulle jag säga att du har en obalans. Utfallet av dina prestationer borde inte påverka den du är och alla
dina goda egenskaper. 

Var nöjd med den du är och dina goda egenskaper. När du sen ska prestera så tro på dig själv till hundra procent – det är den bästa garantin du kan ge dig själv för att nå framgång och lyckas med vad du gör.