Här är hetaste kosttrenden för styrketränande 2017

Varför inte testa ett nytt inslag i din kosthållning? Tre experter förutspår vad som kommer att gälla under 2017. I flera artiklar berättar de om vilka trender inom mat och tillskott som är värda att haka på, och de du kan undvika rakt av. I den här artikeln svarar experterna på frågan: Vad blir den hetaste kosttrenden för styrketränande 2017?

Vad blir den hetaste kosttrenden för styrketränande 2017?

Andreas ”King Grub” Abelsson
Tangentbordskrigare, universalgeni och frekvent delaktig på styrketräningsforum. Ett ess på att analysera kost- och träningsrelaterade forskningsrapporter, något han även gör i BODY varje månad.

– Utan tvekan protein. I princip allt i livsmedelsbutikerna tycks proteinberikas, från redan proteinrika produkter som keso och mjölk till glass och godis, och jag ser inga tecken på att den trenden skulle mattas av. Detta gäller produkter som riktas till den normala motionären och den allmänt kost- och hälsomedvetne konsumenten. Anammandet av den trenden förstärks ytterligare hos mer målmedvetet tränande, och då i synnerhet sådana som fokuserar på styrketräning och att bygga upp sina muskler eller förlora kroppsfett. 

Lyckligtvis pekar den mesta forskningen på att ett högre proteinintag än allmänna rekommendationer snarare har positiva hälsoaspekter än negativa, och i det fallet är det sannolikt samhällets tränings- och hälsofokus som på sikt kommer att driva fram nya rekommendationer för proteinintag. Och då kanske mer individbaserade rekommendationer baserade på om man är idrottare, äldre eller tillhör någon annan grupp med ett behov som skiljer sig från en
genomsnittsindivid. 

”Clean eating”, det vill säga att man undviker halvfabrikat och satsar på naturliga råvaror, är redan en het trend. Den kommer inte att avta under nästa år, utan snarare tvärtom öka, både bland tränande och andra.

David Jonsson
Näringsfysiolog med hjärtat i forskningsbaserad kunskap och träningslära. Utbildare på Paulúns Näringscenter och BODYs expert rörande nutrition och kosttillskott.

– Jag tror starkt på att vi kommer att se en trend mot mer personliga och gemenskapsbaserade kostupplägg där kosten man äter är en del av sin eller sin grupps identitet. Det syns redan nu exempelvis inom crossfit där olika former av paleo-kost varit en stark trend. Vi kommer sannolikt att se mer av liknande sammansmältningar av gruppidentitet kring kost och träning där man känner att man äter ”min/vår diet”. 

Ett exempel är vegetarisk kost som länge haft en plats i mer allmänna hälsosammanhang
men som jag tror kommer att göra stort intåg i delar av styrketräningsvärlden. 

Vi kommer också att se mer av experimenterande med mer långt dragna varianter av redan existerande kosttrender. Personligen hoppas jag att ”vetenskapligt ätande” blir nästa stora grej. 

Fredrik Paulún
En av Sveriges mest välkända entreprenörer och experter inom hälsa, kost och näringslära. Lanserar i årsskiftet det nya digitala gymkortet Swiftr.

– Det blir troligen att de tränande börjar fokusera alltmer på sin tarmflora eftersom den är helt central i många viktiga sammanhang. Man ser att den påverkar muskelmassan, liksom kroppsfettet och dessutom ger den ett starkare immunförsvar, vilket såklart är viktigt för alla tränande personer. Detta kommer att innebära större intag av mjölksyrade produkter eller kosttillskott med probiotika, men också fokus på fiberintaget eftersom det är nödvändigt för en frisk tarmflora.