Lyxig och lätt chokladfondant

Bodyfitness-atleten Antonia Pesevski bjuder varje månad exklusivt i BODY på sina bästa recept på hälsosamma, proteinpackade bakverk och godsaker. Här tipsar hon om en ljuvlig chokladfondant.

Det här behöver du

4 portioner

  • 3 ägg
  • 0,5-1 dl sötning
  • 45 g sockerfri choklad
  • 45 g vassleprotein, choklad- eller vaniljsmak
  • 15 g kokosmjöl
  • 30 g kakao
  • 1 nypa salt
  • Eventuellt 1-2 dl vatten

Så gör du

  1. Sätt ugnen på 175 grader. 
  2. Vispa upp äggen med sötning. 
  3. Smält chokladen i vattenbad genom att lägga den i en värmetålig skål som placeras i en kastrull med vatten. Värm och ta bort från plattan strax innan det når kokpunkten.
    Fördela chokladen så att den smälter jämnt. Den få inte bli för varm eller komma i kontakt med vatten, då det påverkar konsistensen och gör den grynig. 
  4. Rör ner den smälta chokladen i skålen med med vispat ägg och sötning. Tillsätt även de övriga ingredienserna. Konsistensen ska
    vara som kladdkakesmet, vilket kan variera
    beroende på protein. Behöver du så tillsätt ett par matskedar vatten. 
  5. Häll upp smeten i skålar med höga kanter (bakelserna växer vid uppvärmning). 
  6. Grädda i ugnen cirka 10–15 minuter. När fondanterna är färdiggräddade är skalet bakat på utsidan och mitt i döljer sig en härligt kletig ”chokladlava”.
  7. Toppa om du önskar med en proteinglass, proteinfluff, sötad yoghurt eller kvarg med vaniljpulver. Servera direkt.  

Tips!
Vill du göra en fondant åt gången kan du enkelt tillaga den i mikron på full effekt i en minut. Var dock noga med att ha den under uppsikt – det går snabbt! 

Näringsinnehåll/port

174 kcal

16,5 g protein

4,5 g kolhydrater

10 g fett

Energiprocent

38 E% protein

10 E% kolhydrater

52 E% fett