Så många slutar träna på gymmet efter januari

Foto: Istock.

Senaste nytt inom träningsbranschen med Ove Rytter.

* Statistik visar att cirka 20 % av årets alla träningskort säljs i januari, koncentrerat till de två första veckorna. Marknaden kommer från januari 2017 att dela på minst ett par hundra tusen nya medlemmar. Ett välkänt faktum är att dock endast cirka 30 % av dessa kommer att använda sina kort mer än några få gånger. Och ”tur” är väl det. Om alla skulle träna tre pass i veckan – året runt – skulle gymmen vara tvungna att höja sina priser med minst 100 %, eftersom man nu i sina kalkyler räknar med en stor ”drop out”. Så de som inte tränar subventionerar indirekt oss som gör det.

* Utbudet av ”discogymklasser” och en aktiv ”happy hour” ökar i New York.  Allt fler anläggningar erbjuder nu ett aktivt och discoinspirerat alternativ till traditionella barer och nattklubbar. Du kan nu köra After Work-träningspass av olika slag eller ett sent ”nattklubbspass” – på till exempel Barrys Bootcamp NoHo. Allt till nedtonad röd belysning och DJ på golvet.

* Andelen seniorer i landet blir allt större och har skapat underlag för en växande bransch inom hälsoföretagsektorn. Fortfarande är dock branschen ofta fokuserad på yngre konsumenter och riskerar därför att missa en viktig del av marknaden, menar kritiker i sin analys.
”Den sista årskullen bland fyrtiotalisterna har fyllt 67 år. Majoriteten av generationen som både har kallats för
jätteproppen Orvar och köttberget har alltså lämnat arbetslivet”, skriver Linnea Bolter i SvD.
– De flesta pensionärer är idag pigga och vill leva livet. Detta kan flera branscher dra nytta av. Bland annat den växande hälsobranschen. Generellt har äldre konsumenter mycket bättre köpkraft än unga. De har en stor andel av inkomsterna, de största förmögenheterna och lägsta skulderna, säger Sven-Olov Daunfeldt, professor i nationalekonomi och forskningschef vid HUI.

* Försäljningen av kosttillskott har ökat med 18 procent sedan 2010, enligt branschföreningen Svensk Egenvård. I fjol omsatte branschen nästan 2,6 miljarder. Parallellt fortsätter friskvårdsbranschen att växa, om än i något avtagande takt, visar statistik från Almega.

* Antalet gym blir fler för varje år, i nuläget finns drygt 1 500 anläggningar i landet. Även e-hälsa är ett område med stark tillväxt.