Experterna svarar: Är medicinbollen ett effektivt redskap?

Hur bra är det att träna med en medicinboll? Vad har den för funktion och när tycker du att man bör planera in den typen av träning?

ABBE svarar: 

Medicinbollen är en utmärkt träningsredskap, om man använder den på rätt sätt.

Dessa bollar finns i olika tyngder och med hjälp av dem kan man utföra övningar som förbättrar kroppens syreupptagningsförmåga, uthållighet, styrka, flexibilitet, snabbhet, precision, kraftutveckling, rörlighet, koordination och balans. 

Träning med medicinbollar förekommer ofta inom sporter som sätter höga krav på dessa. Därför är mitt tips till dig att först lära dig mer om hur man använder sig av träningsredskapet och vilka övningar som skulle vara mest lämpade för dig och din träning. Antingen genom att gå en kurs (SISU Idrottsböcker, C.H.E.K Institute E-Learning) eller söka bra information på på nätet (ett utmärkt exempel är Functional Patterns youtubefilmer om medicine balls).

Mest lämpligt är att lägga in träningen med medicinboll i början av ditt pass eller i ett separat pass där du kanske får mer fokus på kraftutveckling, koordination, rörlighet och balans. Viktigast är att se till att rätt övningar med medicinbollen synkar med ditt normala träningsupplägg. 

Jag rekommenderar att du till en början bakar in medicinbollträningen under två av dina träningspass per vecka för att snabbt bli bekant med medicinbollen som träningsredskap. Många är fasligt bekväma i sin träning och testar ogärna nya saker – men att pröva på att integrera träningsredskap är bra och utvecklande.