Experten svarar: Vilken effekt ger en gainer?

Jag styrketränar sedan ett drygt år tillbaka och har svårt att lägga på mig muskler. Jag har blivit rekommenderad en gainer. Varför ska man ta det?

DAVID svarar:

Exakt varför du upplever att du har problem att öka i muskelmassa kan ha en mängd svar, men om du har svårt att äta tillräckligt mycket kan det påverka såväl din förmåga att träna hårt och hur bra din kropp svarar på den träning du gör. En gainer är en produkt som är avsedd att hjälpa den som tränar att öka sitt protein- och kaloriintag, oftast består den av ungefär två tredjedelar protein och en tredjedel kolhydrater.

Effekten du får av en gainer är varken större eller mindre än att äta samma mängd protein och kolhydrater från någon annan källa. Men ur ett viktökningsperspektiv har gainern en fördel framför fast föda; att den intas i flytande form. Den som har svårt att öka i vikt har det nästan alltid för att det tar emot att äta så mycket mat som det krävs, dag efter dag. Här har väl sammansatt mat i flytande form en fördel eftersom flytande föda generellt mättar sämre än fast föda. Med en gainer kan du därför ganska lätt dricka dig till det kaloritillskott som annars skulle ha inneburit en extra måltid. Men om du kan och vill äta mer mat istället finns nästan bara fördelar med det. Väljer du en gainer är nära inpå ditt styrkepass ett bra tillfälle att dricka den. Här hittar du effektiva och välsmakande gainers ifall du väljer att gå den vägen.