Experten svarar: Är fett lika med fett?

Om jag äter ett visst antal gram fett, spelar det då någon roll vilken sorts fett det är? Finns det fett som ökar fettförbränningen och annat fett som lättare lagras in?

ANKI svarar

Majoriteten av fettet i kroppen och maten är så kallade triglycerider, ett skelett av glycerol med tre fettsyror bundet till sig. Dessa fettsyror är antingen mättade, enkelomättade eller fleromättade. Man säger att fett ger nio kalorier per gram, men egentligen ger olika fettsyror olika mycket energi. Betydelsen av det är dock försvinnande liten när vi pratar om vanlig mat – vi kan gott fortsätta att påstå att fett alltid ger nio kalorier och komma undan med det i praktiken, oavsett sort eller ingående fettsyror. 

Självklart har fettsyraprofilen i maten vi äter en viktig inverkan på allt från fettinlagring och hjärtkärlhälsa, samt sannolikt till muskelproteinsyntes. I punktlistan nedan har jag jämfört några livsmedel med varandra. 

* Både kokosolja/kokosfett och palmolja har en hög halt mättade fettsyror, 92 respektive 39 %.

* Kokosolja/kokosfett har exceptionellt hög halt av den mättade fett-syran laurinsyra, ett MCT-fett (46 %). Den lagras inte in i kroppen lika lätt som många andra fettsyror.

* Palmolja har en hög halt av den mättade fettsyra palmitinsyra, som kan ha negativa effekter på hjärtkärlhälsa. Den finns i färdigmat, ”pulvermat” som rörs ut i vatten (inte proteinpulver) och glass.

* Lax, valnötter och rapsolja innehåller mycket omega 3, men det är bara lax som innehåller de mest värdefulla omega 3 (EPA och DHA). Dessa kan ha positiva effekter på muskelproteinsyntesen.

* Den största andelen fett i avokado är enkelomättat (vilket är skälet till att många hårt tränande ser den som en bra fettkälla).