Experten svarar: Nervös inför föreläsning på gymmet

Ulf Carlsson och David Johnson svarar på frågor om mental träning och kosttillskott.

Fråga:

Jag jobbar på gym och våra medlemmar frågar mer och mer om föredrag som handlar om träning och kost, områden som jag är duktig på. Jag känner mig dock nervös inför att hålla ett framträdande inför ett större antal människor, i synnerhet om det är människor som antas veta mer om det område jag ska tala om. Kan du ge mig några tips?

ULF svarar

Att tala inför andra är en utmaning som många närmast känner skräck inför. Att tala inför andra finns alltid med och kommer högt upp i undersökningar om vad som ”skrämmer” människor. Jag började hålla föredrag för 25 år sedan och känner igen mig i din frågeställning. Tänk om någon i publiken vet mer än mig, tänk om jag inte kan svara på alla frågor och tänk om de tycker att jag är dålig?

Ja, risken finns ju att det ska inträffa. Men ju bättre du förbereder dig och sätter din egen prägel på föredraget, desto bättre kommer det att gå. Vad jag kände mig mest orolig över var just att jag inte skulle kunna allt och svara på alla frågor. Ibland när jag inte visste hur jag skulle svara så försökte jag ”ljuga ihop nåt” vilket nästan genast genomskådades. Idag känner jag mig trygg i mig själv när jag håller föredrag och får ibland frågor om områden som jag inte behärskar. Då svarar jag helt enkelt att jag inte vet men att jag gärna kan ta reda på det och återkomma till den som har frågat. Det har alltid mottagits positivt. Ingen kommer att förvänta sig att du kan allt och har svar på alla frågor, det är bara något som vi inbillar oss när vi startar vår karriär som föredragshållare. När vi kan acceptera det så ger vi oss de bästa
förutsättningarna för att lyckas. 

Mina råd till dig är att anpassa föredraget så att det passar dig själv och att detär dina egna ord du använder. Förbered dig genom att kunna relatera de områden du föreläser om till forskning och utveckling. Svara på de frågor du känner att du behärskar. Var ärlig och säg att du inte vet när du är osäker på någon fråga och be om att få återkomma. Då har du skapat de bästa möjligheterna för att lyckas riktigt bra. Sen ser du till att njuta av varje minut av ditt föredrag. Break a leg!