Fråga experten: Hur bör en gainer användas?

Jag har ofta använt olika typer av gainers under mina uppbyggnads-faser men har blivit mer tveksamt inställd till dem efter att jag fått höra att de nog inte är så nyttiga i längden. Hur ska jag resonera kring gainers och om jag ska fortsätta med dem, hur ska jag använda dem?

DAVID svarar:

En gainer är tänkt att hjälpa dig att öka i vikt, så i grund och botten låter det som att du haft rätt tanke med dem. Det finns gott om exempel på människor som inte har en susning om varför de äter de tillskott de gör och bland de knasigaste exemplen finns kanske de som går på strikt diet för att minska i vikt och ändå dricker gainers, som har just raka motsatta syftet.

En gainer är i grunden ett försök till en lösning på problemet ”hur ska jag lyckas få i mig alla kalorier och allt det protein jag behöver för att maximera min muskeluppbyggnad?”. Gainern är rik på snabba kolhydrater och protein, ofta i ett 60/40-förhållande. Eftersom man dricker energin blir den lätt att få i sig, och eftersom den ofta är rik på både socker och är smaksatt smakar de ofta väldigt bra – helt enkelt lättare att äta än en extra måltid. Så om man har svårt att få i sig tillräckligt med kalorier för att gå upp i vikt, kan du testa att öka i vikt med hjälp av en gainer som är ett perfekt tillskott för just detta.

Men att gainers ”fungerar” innebär förstås inte att de är fantastiska för hälsan på sikt. Som sagt är de extremt rika på socker och andra hög-processade snabba kolhydrater, vilket vi sedan länge vet är förknippat med sämre hälsa än nästan all annan mat. Som produkt i helhet har den förstås väldigt lite gemensamt med riktig mat.

Så, för att sammanfatta: Fundera på om du kan och vill lösa ditt energiintag på ett nyttigare sätt, och om du använder en gainer – gör det i samband med träning och se det just som en ”nödlösning” för ökat kaloriintag.

Etiketter: