Experten svarar: Så får du en stark bröstrygg

Body har fått en ny expert: Robin Anzengruber, Legitimerad Naprapat som bedriver sin klinik Resultat Naprapat på Stora Essingen i Stockholm. Han har vidareutbildat sig inom nålbehandling (dry needling) samt inom träning och har även jobbat flera år som Personlig Tränare. Styrketräning har han ägnat sig åt aktivt sedan 2003, inte minst genom en bakgrund inom kroppskultur då han har tävlat i athletic fitness, vilket gör honom trygg med träningsrelaterade besvär.

Min kompis som är PT gnäller på att jag har för dålig hållning och har gett mig diverse övningar för det. Jag såg en tyngdlyftare som körde marklyft med extremt brett grepp. Han höll nästan ute på viktskivorna och han menade att det var för han skulle stärka bröstryggen. Skulle det vara något för mig?

ROBIN svarar: 

Jag ger en tumme upp till din kompis som hjälpt dig med övningar för att främja din hållning. Dålig hållning gör att många människor får problem med nacke, axlar samt skuldror. En stark bröstrygg är något positivt för att överkroppen ska klara av de krav vi ställer på den till vardags. 

Det finns ett stort antal typer av marklyft, allt från styrkelyft till tyngdlyftning, rysk teknik och många fler. En av de stora skillnaderna mellan styrkelyft och tyngdlyftning är bland annat hur man väljer att placera sina axlar i förhållande till bröstryggen. Marklyft inom styrkelyft går ut på att lyfta så tungt som möjligt från golvet till knäna. Där väljer många, dock inte alla, att släppa fram skulderbladen för att minska lyftvägen, medan tyngdlyftare ofta drar ihop skulderbladen vid startläget. 

Väljer du att lyfta med en teknik där du släpper fram axlarna blir du troligen stark i det läget, vilket dock inte gynnar din hållning. För att uppnå en bättre hållning behöver du bli stark mellan skulderbladen. Marklyft med brett grepp skulle kunna vara en god övning. Övningen ställer höga krav på rörlighet i framförallt höftleden, vilket många människor saknar. Min rekommendation är att köra marklyft från en stående position med ett relativt brett grepp, där målsättningen är att kunna kontrollera dina skulderblad genom hela övningen. Använd gärna ett supinerat grepp med tummarna utåt på stången för att hitta musklerna mellan skulderbladen ytterligare.