Läsarfråga: Hur kan man bli bättre på allt samtidigt?

Fråga: 

Jag vill bli snabbare, starkare, rörligare, slankare och bygga muskler. Jag försöker träna lite av allt som ska utveckla mig inom dessa områden, men jag upplever att jag inte får några resultat och då tappar jag sugen. Hur jag ska tänka och gå tillväga för att märka resultat och hela tiden känna mig motiverad?

ULF svarar:

Det är alltid en utmaning att svara på frågor då jag inte vet ditt nuläge och dina förutsättningar. Jag förstår dock att du tappar sugen då du inte märker några resultat. Att träna hårt och målmedvetet utan att märka resultat påverkar motivationen i stor utsträckning. Jag ska ge dig några generella råd och tips som jag hoppas att du kan ha stor användning för. 

Du skriver att du försöker ”träna lite av allt” som ska utveckla dig. Det är kanske den största anledningen till att du inte får de resultat du önskar. Många som vill utveckla sig börjar i bred skala och vill se resultat inom alla områden. Hellre än att träna för brett så tycker jag att du ska göra en lista på vad du vill prioritera och ta område för område. Lägg hellre fokus på några få delar och utveckla dessa än att förändra allt på en gång. 

Prioritera dina områden, skriv ner detaljerat vad du vill utveckla, hur du ska göra och när du ska göra detta. Här tycker jag med fördel att du ska ta kontakt med en personlig tränare som kan ge dig värdefulla träningstips och hjälpa dig med ett bra träningsprogram. I all träning är det viktigt att du har en bra balans mellan träning, kost, vila/återhämtning och mental inställning. När du känner att du har en bra balans mellan dessa faktorer och ett träningsprogram som kommer att göra skillnad så kommer det också att bli mycket lättare att motivera dig.